GuidePedia

0


Τον Απρίλιο του 2016, οι NYT ανέφεραν ότι η Σαουδική Αραβία απείλησε τον τότε πρόεδρο Barack Obama να ρευστοποιήσει τα 750 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αμερικανικά ομόλογα που κατείχαν εκείνη την εποχή

Σε σοκ βρίσκεται η «διαλυμένη» ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τις πληροφορίες που επικαλέστηκε το Bloomberg, ότι η Σαουδική Αραβία υπαινίχθηκε ιδιωτικά ότι θα πουλούσε μέρος (ή όλα) των ευρωπαϊκών ομολόγων που κατέχει εάν η G-7 δήμευε τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι τον Μάιο η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε εγκρίνει ένα σχέδιο που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ για τη χρήση κερδών και τόκων που προέρχονται από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει τον εξοπλισμό της Ουκρανίας.
Ωστόσο, αυτό ήταν μια ανατροπή από το σχέδιο που είχε προταθεί προηγουμένως - το οποίο προωθήθηκε έντονα από τον Zelensky και την Ουκρανία - για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων περίπου 300 δισεκ. δολαρίων της Ρωσίας.
Πολλοί αναρωτιόντουσαν τι έφερε την ανατροπή.
Πλέον την απάντηση την έδωσε το Bloomberg, καθώς ανέφερε ότι «το υπουργείο Οικονομικών του Βασιλείου εξέφρασε σε ορισμένους ομολόγους του G-7 την αντίθεσή του στην ιδέα, η οποία είχε σκοπό να στηρίξει την Ουκρανία».
Οι Σαουδάραβες αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στο χρέος που εκδόθηκε από το γαλλικό δημόσιο ταμείο, είπαν οι πηγές του Bloomberg.
Τα περισσότερα από τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται στην Ευρώπη - ιδιαίτερα στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο.
Κάτι που καθιστά την αναφορά του Bloomberg ακόμη πιο ενδιαφέρουσα από την άποψη των γεωπολιτικών ρωγμών, καθώς σημαίνει ότι ως αποτέλεσμα της ικανότητάς του να πυροδοτεί πανικό ρευστοποίησης στην ασταθή αγορά ομολόγων της Ευρώπης, έχει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από την Ουκρανία.

Γαλλικοί τριγμοί

Η δύναμη της αγοράς φάνηκε και όταν ο Macron προκήρυξε εκλογές.
Ωστόσο, από τότε που έγιναν αυτές οι «συζητήσεις» με τους Σαουδάραβες, οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων έχουν αυξηθεί ευρύτερα...
Σίγουρα αυτός ο πανικός πωλήσεων που ήρθε σε μια εποχή που οι Σαουδάραβες χρησιμοποιούν τα γαλλικά ομόλογα ως πολιτικό μοχλό, ήταν απλώς μια σύμπτωση.
Περιέργως, ενώ η Σαουδική Αραβία διατηρεί ισχυρές σχέσεις με τη Μόσχα, έχει δημιουργήσει δεσμούς και με την Ουκρανία.
Το Bloomberg καταλήγει σημειώνοντας ότι όποιο κι αν είναι το κίνητρο, η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας υπογραμμίζει την αυξανόμενη επιρροή της στην παγκόσμια σκηνή και τη δυσκολία της G-7 να συγκεντρώσει υποστήριξη από τα λεγόμενα κράτη του Παγκόσμιου Νότου για την Ουκρανία.

Και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ξέρουν ότι τον Απρίλιο του 2016, οι NYT ανέφεραν ότι η Σαουδική Αραβία απείλησε τον τότε πρόεδρο Barack Obama να ρευστοποιήσει τα 750 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αμερικανικά ομόλογα που κατείχαν εκείνη την εποχή (μια κίνηση που θα είχε προκαλέσει κραχ στην αγορά ομολόγων) αν κριθεί υπεύθυνος για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου
Τότε - όπως και τώρα - οι Σαουδάραβες κέρδισαν (περίεργα, η Σαουδική Αραβία προχώρησε να μειώσει στο μισό τις συμμετοχές της στο TSY μέχρι το τέλος του 2016 ούτως ή άλλως).
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μπορεί το δολάριο στην αγορά του πετρελαίου να μην είναι «νεκρό», αλλά η δυναμική του είναι πλέον μια σκιά του προηγούμενου εαυτού του.
Η εργαλειοποίηση του δολαρίου ΗΠΑ -όσο άσχετο κι αν είναι τώρα- εναντίον της Ρωσίας ήταν μια καταστροφική απόφαση που θα αντηχεί για χρόνια και θα αναγκάσει τη Fed να εξαγοράσει τελικά όλο το αμερικανικό χρέος που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα πουλήσουν οι πρώην κάτοχοι των ομολόγων.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top