Οι ΗΠΑ μεταφέρουν μεγάλες δυνάμεις.Αμυντικές συμφωνίες με σειρά κρατών.
Μετά την πανωλεθρία στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα επιταχύνουν την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Βόρεια Ευρώπη ως αποτέλεσμα των συμφωνιών που υπογράφηκαν με έξι χώρες της περιοχής -Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία- προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν ως προγεφύρωμα κατά της Ρωσίας, αναφέρει η εφημερίδα Politico.Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ουάσινγκτον υπέγραψε «αμυντικές συμφωνίες» με τις εν λόγω χώρες.
Το Politico υποστηρίζει, πως πρόκειται για μία σημαντική αλλαγή εντός του ΝΑΤΟ για μία νέα αντιπαράθεση με τη Ρωσία, καθώς τα κράτη – μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προσπαθούν να εφοδιάσουν εκ νέου τα οπλοστάσιά τους, αφού έστειλαν όπλα στην Ουκρανία.
Αμερικανικές επιχειρήσεις σε έξι χώρες
«Οι νέες πολυετείς συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας είναι οι κατευθυντήριες γραμμές για να επιτραπεί στα αμερικανικά στρατεύματα να επιχειρούν στις χώρες αυτές χωρίς γραφειοκρατία.
Επίσης επιτρέπουν την ταχεία ανάπτυξη του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού και του εξοπλισμού τους», επισημαίνει το Politico.
Οι συμφωνίες «επιτρέπουν στις ΗΠΑ να δουν ολόκληρη αυτή την περιοχή ως μία στρατιωτική ζώνη», δήλωσε ο Charly Salonius-Pasternak, κορυφαίος ερευνητής στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων.
Τώρα όλα μπορούν να γίνουν για τις ΗΠΑ με ορθολογικό τρόπο, καθώς πριν δεν είχαν τη δυνατότητα να ανεφοδιαστούν με καύσιμα από τη Σουηδία» είπε ο Salonius-Pasternak.
«Ο βασικός μοχλός για όλες αυτές τις συμφωνίες είναι οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και η ανάγκη να έχουμε περισσότερες αμερικανικές δυνάμεις προς τα ανατολικά, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Φινλανδίας», δήλωσε ο Max Bergmann, διευθυντής του Προγράμματος Ευρώπη, Ρωσία και Ευρασία στο Κέντρο Στρατηγικής και Διεθνείς Σπουδές στην Ουάσιγκτον.
Σημειώνεται ότι μετά την ένωση της Ρωσίας με τη Κριμαίας το 2014, η Σουηδία και η Φινλανδία άρχισαν να ασκούνται και να εκπαιδεύονται πιο στενά με το ΝΑΤΟ και μεμονωμένα κράτη, παρέχοντας de facto συμμαχική παρουσία στον Βορρά που δεν υπήρχε προηγουμένως.
Οι χώρες αυτές μαζί με τις αντίστοιχες της Βαλτικής , βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ρωσικής δραστηριότητας και ζητούν την αυξημένη παρουσία των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ υπέγραψαν την πιο πρόσφατη συμφωνία με τη Φινλανδία τη Δευτέρα (18/12).
Η Μόσχα έσπευσε να απαντήσει και κάλεσε τον Φιλανδό πρεσβευτή στη Ρωσία προκειμένου να διαμαρτυρηθεί.
Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο ήταν μία ενοχλητική εξέλιξη για τη Μόσχα, η οποία προτιμούσε το αδέσμευτο καθεστώς της χώρας.
Τώρα, η Φινλανδία κατέχει τα μακρύτερα σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, που εκτείνεται σε περίπου 1.000 χιλιόμετρα από τη Βαλτική Θάλασσα έως την Αρκτική.
Ο παράγοντας Τραμπ
Η Anna Wieslander, διευθύντρια για τη Βόρεια Ευρώπη στο Atlantic Council, είπε ότι στο σύνολό τους, οι νέες αμυντικές συμφωνίες που εκτείνονται σε όλο το μήκος της Βαλτικής Θάλασσας θα δημιουργήσουν μια περιοχή που θα έχει ισχυρότερη παρουσία αποτροπής των ΗΠΑ.
Οι συμμαχικές χώρες στη Βόρεια Ευρώπη θα μπορούν να επιχειρήσουν μαζί με τις ΗΠΑ, πρόσθεσε.
Πάντως οι συμφωνίες αυτές των ΗΠΑ τίθενται εν αμφιβόλω, καθώς το 2024 διεξάγονται οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές και μία νίκη του Ντόναλντ Τραμπ επί του Μπάιντεν πιθανότατα θα τις καταστήσει ανενεργές.
Εξάλλου ο Τραμπ προηγείται με σημαντική διαφορά του Μπάιντεν σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
Ρωσία: Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν τον έλεγχο της Βόρειας Ευρώπης – Θα λάβουμε μέτρα!
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Φινλανδίας δείχνει ότι η Ουάσιγκτον αναλαμβάνει τον έλεγχο της Βόρειας Ευρώπης.
Υπάρχει μια «ταχεία στρατιωτική ανάπτυξη από τα κράτη του ΝΑΤΟ, ενώ η Σουηδία δεν έχει ακόμη ενταχθεί στη συμμαχία», είπε η Ζαχάροβα.
Οι ΗΠΑ θα έχουν πλέον τη μέγιστη πρόσβαση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Φινλανδία και τη Σουηδία και θα μπορούν να τις χρησιμοποιούν για τους δικούς τους σκοπούς, σημείωσε η Μ. Ζαχάροβα.
«Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε ότι θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας εθνικής ασφάλειας», τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Δημοσίευση σχολίου