Του Βασίλη Νέδου
Ενας παλιός γνώριμος αρκετών έμπειρων Ελλήνων διπλωματών αναλαμβάνει το πόστο του πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα στη θέση του Μπουράκ Οζουγκέργκιν. Ο 56χρονος Τσαγατάι Ερτσιγές, μέχρι πρότινος διευθυντής πολιτικών και αεροναυτιλιακών υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών, αποτελεί ίσως τον πιο ενημερωμένο εν ενεργεία Τούρκο διπλωμάτη για ζητήματα που αφορούν τον πυρήνα των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, όπως τουλάχιστον τα αντιλαμβάνεται η Αγκυρα: τις θαλάσσιες ζώνες, τον εναέριο χώρο και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
Δεδομένου ότι ο νυν πρέσβης Μπουράκ Οζουγκέργκιν έχει ήδη εκφραστεί δημοσίως και πολλές φορές μάλλον άκομψα σχετικά με τις απόψεις της Αγκυρας έναντι της Ελλάδας, μένει να φανεί αν η έλευση Ερτσιγές έχει κάποιο ουσιαστικό χαρακτήρα σε μια περίοδο όπου οι δίαυλοι ανάμεσα στις δύο χώρες είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Δεδομένου ότι –πέρα από το Τουρκολιβυκό– η Αγκυρα πλέον αναδεικνύει ως μείζον ζήτημα την αποστρατιωτικοποίηση, πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως ο νέος πρέσβης καταφθάνει με αυτή την ατζέντα.
Ο κ. Ερτσιγές έχει γνώση των διερευνητικών σε διάστημα 14 ετών, από την εποχή 2009-2010, όταν ως αναπληρωτής διευθυντής τότε των αεροναυτιλιακών υποθέσεων παρείχε την τεχνική τεκμηρίωση στην τουρκική αντιπροσωπεία για ζητήματα της ειδίκευσής του.
Πρόκειται, υπενθυμίζεται, για τη φάση των διερευνητικών κατά την οποία επιχειρήθηκε το 2009-2010 επανεκκίνηση των προσπαθειών για συμφωνία στα χωρικά ύδατα. Οσοι τον είχαν γνωρίσει μιλούν για έναν δεινό διαπραγματευτή και ακριβή χειριστή του λόγου. Ο κ. Ερτσιγές αποτελεί κλασική περίπτωση Τούρκου διπλωμάτη ο οποίος εκφράζει το βαθύ κράτος και ανήκε στην ομάδα του 66χρονου Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο οποίος αποχωρεί από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στον ΟΗΕ.
Οι απόψεις του είναι εκ των πραγμάτων σκληρές, ωστόσο όσοι τον γνωρίζουν αναφέρουν ότι δεν είναι απόλυτος και αντιλαμβάνεται πάντα πολύ καλά το πλαίσιο στο οποίο κινείται.
Χαίρει της εκτιμήσεως των Ελλήνων συναδέλφων του και ο ίδιος φαίνεται να απολαύει της εμπιστοσύνης του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Ενδεικτικό είναι ότι τον Φεβρουάριο του 2020, μόλις λίγους μήνες μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου, ευρισκόμενος ο ίδιος σε συνέδριο οργανισμού του τουρκικού λόμπι Turkish Heritage Organization στην Ουάσιγκτον, άφηνε να εννοηθεί ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ενώ διαφωνούσε πως Τουρκία και Ισραήλ μπορεί να κλείσουν παρόμοια συμφωνία διευθέτησης ΑΟΖ, μια άποψη που είχε εκφράσει ο απόστρατος πια υποναύαρχος Τσιχάτ Γιαϊτσί.
Παρότι η «Γενί Σαφάκ», το κατεξοχήν δημοσιογραφικό όργανο του ΑΚΡ, αφιέρωσε στον κ. Ερτσιγές μια επιθετική σελίδα, ο ίδιος έκανε μια ελαφρά διόρθωση μέσω Twitter. Σε γενικές γραμμές δεν είναι γνωστός για τις επικοινωνιακές του ιδιότητες, αν και διαθέτει προσωπικό λογαριασμό στο Twitter, κάτι το οποίο ενθαρρύνεται εσχάτως και από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Δημοσίευση σχολίου