Γιώργος Σκαφιδάς
Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, το καλοκαίρι του 2020, η διεθνής κοινότητα θα έβλεπε το θερμόμετρο της έντασης να χτυπά κόκκινο στο Αιγαίο, με τους Γερμανούς (Deutsche Welle) να διερωτώνται εάν «Ελλάδα και Τουρκία οδηγούνται σε πόλεμο;» και τους Ρώσους (Vzglyad) να επιχειρούν να προβλέψουν την έκβαση που θα μπορούσε να έχει μια τέτοιου τύπου σύρραξη.
Δώδεκα μήνες μετά, τα σύννεφα του πολέμου έχουν πια μετακινηθεί βορειότερα, στα νερά της Μαύρης Θάλασσας, με τους αναλυτές να αναπαράγουν την («οικεία» από το μέτωπο των ελληνοτουρκικών) ανησυχία περί επαπειλούμενων θερμών επεισοδίων τα οποία, εάν βγουν εκτός ελέγχου, μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε έναν πόλεμο, στην προκειμένη περίπτωση όχι Ελλάδας-Τουρκίας αλλά Ρωσίας-Δύσης.
Sea Breeze 2021
Ξεκινώντας από την περασμένη Δευτέρα, 28 Ιουνίου, και έως τις 10 Ιουλίου, ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι (χώρες-μέλη της Συμμαχίας) και ΝΑΤΟικοί εταίροι παίρνουν μέρος στα ναυτικά γυμνάσια SEA BREEZE 2021 (SB21) στον Εύξεινο Πόντο. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Συμμαχίας, η εν λόγω στρατιωτική άσκηση – που πραγματοποιείται ετησίως από το 1997 – πρόκειται να είναι φέτος η μεγαλύτερη στα χρονικά, καθώς θα συμμετάσχουν σε αυτήν 5.000 στρατιώτες, 32 πλοία (USSRoss, HMS TRENT, F591 κ.ά.) 40 αεροσκάφη και 18 ομάδες ειδικών επιχειρήσεων από συνολικά 32 χώρες.
Σημειωτέον πως μιλάμε για μια πολυεθνική άσκηση που συνδιοργανώνεται (co-hosted) από το πολεμικό ναυτικό της Ουκρανίας και τον 6ο Στόλο του πολεμικού ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπερήφανες που συμπράττουν με την Ουκρανία στη συνδιοργάνωση της πολυεθνικής άσκησης Sea Breeze, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων εθνών. Είμαστε προσηλωμένοι στην ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας», δηλώνει από την πλευρά της η Κριστίνα Κβίν ως επιτετραμμένη των Ηνωμένων Πολιτειών στην αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο.
Ισραήλ και ΗΑΕ
Ελλάδα και Τουρκία, NATOικές αμφότερες, παίρνουν μέρος στα εν λόγω ναυτικά γυμνάσια, στα οποία όμως συμμετέχουν φέτος και χώρες όπως είναι το Ισραήλ (που είχε πάρει μέρος και στη Sea Breeze του 2012) αλλά και τα… Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ειρήσθω εν παρωδώ, αξίζει να σημειωθεί πως το Ισραήλ έχει παραλάβει και δύο γερμανικές κορβέτες Sa’ar 6-class τους τελευταίους μήνες, από τον Νοέμβριο του 2020 και έπειτα.
Αναφορικά με την αξία που έχει η Μαύρη Θάλασσα για τη Ρωσική Ομοσπονδία έχουν ήδη γραφτεί παρά πολλά. «Η αξία της Μαύρης Θάλασσας αποτυπώνεται και στη φράση του Βρετανού ειδήμονος των διεθνών σχέσεων Μάικλ Μακ Γκουάιερ που είχε γράψει, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, πως “σε περίοδο πολέμου, η Μαύρη Θάλασσα γίνεται μια χειροβομβίδα στα σωθικά της Ρωσίας” (“In war, the Black Sea becomes a grenade in Russia’s gut“)», γράφαμε στο τεύχος Μαϊου του Α&Δ, στο πλαίσιο άρθρου για «τα ανοίγματα της Τουρκίας σε Ουκρανία και Εύξεινο Πόντο».
Ρωσία εναντίον Βρετανίας
Η SEA BREEZE 2021 (SB21) έρχεται ωστόσο μόλις λίγα 24ωρα έπειτα από το θερμό επεισόδιο μεταξύ Ρώσων και Βρετανών στα ανοιχτά της Σεβαστούπολης (αλλά και ολίγους μήνες έπειτα από την «πρωτοφανή» συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία). Σύμφωνα με τη ρωσική εκδοχή των γεγονότων, ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν προειδοποιητικά πυρά τρέποντας σε φυγή το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Defender όταν το τελευταίο πέρασε εντός των χωρικών υδάτων κοντά στις ακτές της Κριμαίας στις 23 Ιουνίου, κατά την πορεία του από την Οδησσό προς τη Γεωργία. Σημειωτέον πως μια ημέρα αργότερα, στις 24 Ιουνίου, ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη λέγεται πως παρενόχλησαν και την ολλανδική φρεγάτα Zr.Ms. Evertsen στα νοτιοανατολικά της Κριμαίας παρά το γεγονός πως εκείνη έπλεε σε διεθνή ύδατα, όπως καταγγέλλει η ολλανδική πλευρά, η οποία ολλανδική πλευρά έχει άλλωστε και άλλους ανοιχτούς λογαριασμούς με τη Μόσχα (βλέπε MH17).
Οι Βρετανοί πάντως από την πλευρά τους απορρίπτουν τη ρωσική εκδοχή για τα γεγονότα της 23ης Ιουνίου, αν και αξίζει να σημειωθεί πως για αυτούς τα εκεί χωρικά ύδατα είναι ούτως ή άλλως ουκρανικά από τη στιγμή που το Λονδίνο δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Στην προσπάθειά τους να ανιχνεύσουν τις πραγματικές προθέσεις πίσω από τις όποιες επί του πεδίου κινήσεις, Ρώσοι αναλυτές όπως ο Ντμίτρι Τρένιν του Carnegie Moscow Center βλέπουν πια την post-Brexit «Παγκόσμια Βρετανία» («Global Britain») να αναλαμβάνει έναν νέο, ισχυρότερο και περισσότερο (προ)δραστικό ρόλο κατά της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή, βγαίνοντας μπροστά στη θέση των ΗΠΑ και παίρνοντας «ρίσκα» (μόλις λίγες ημέρες μάλιστα έπειτα από τη συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν στη Γενεύη), απαλλαγμένη πια από την παραλυτική αμφιθυμία και τις όποιες σχετικές αναστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βρετανία υπέρ Ουκρανίας
Σημειωτέον πως Ηνωμένο Βασίλειο και Ουκρανία υπέγραψαν προ ημερών και μια συμφωνία (πάνω στο κατάστρωμα του HMS Defender που είχε αγκυροβολήσει στην Οδησσό) που στόχο έχει την ενίσχυση των ουκρανικών ναυτικών δυνατοτήτων μέσα από την πώληση στρατιωτικού υλικού (δύο μεταχειρισμένων ναρκοθηρευτικών κλάσης Sandown κ.ά.), τη δημιουργία δύο νέων ναυτικών βάσεων (σε Μαύρη Θάλασσα και Αζοφική), τη ανάπτυξη-συμπαραγωγή οκτών ταχέων περιπολικών κατευθυνόμενων βλημάτων, και την εκπαίδευση δυνάμεων.
Απειλές βομβαρδισμών
Ο Τρένιν εκτιμά πως οι Βρετανοί, μέσα από κινήσεις όπως ήταν για παράδειγμα η αποστολή του HMS Defender στις ακτές της Κριμαίας, στέλνουν ένα μήνυμα απόρριψης των ρωσικών «κόκκινων γραμμών», στις οποίες ρωσικές «κόκκινες γραμμές» υπενθυμίζεται πως είχε αναφερθεί και ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν από το βήμα της ετήσιας ομιλίας του για την κατάσταση του έθνους στη Μόσχα τον περασμένο Απρίλιο.
Όσο για τις ρωσικές αντιδράσεις, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ έχει πάντως ήδη διαμηνύσει πως οι ρωσικές δυνάμεις είναι έτοιμες ακόμη και να βομβαρδίσουν δυτικά πλοία εάν κρίνουν πως εκείνα τις προκαλούν.
Δημοσίευση σχολίου