GuidePedia

0

Του Νίκου Μελέτη
Ο Τούρκος πρόεδρος με δηλώσεις του στην διάρκεια εκδήλωσης του κόμματος του ΑΚΡ, ουσιαστικά εισάγει στην τουρκική εσωτερική πολιτική ατζέντα τα ελληνοτουρκικά, ξεμπροστιάζει την οποιαδήποτε προσπάθεια αποκατάστασης εμπιστευτικού και αποτελεσματικού δίαυλου επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και επιμένει όχι μόνο στην πολιτική γκριζαρίσματος των Ιμίων αλλά και στην μετατροπή και άλλων νησιών σε περιοχές «αμφισβητούμενης κυριαρχίας».

Ο κ. Ερντογάν θέλησε να παρουσιάσει, την πάγια τακτική των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1996 να αποφεύγουν κάθε προσπάθεια προσέγγισης στα Ίμια για να τιμηθεί η μνήμη των τριών πεσόντων αξιωματικών, ως αποτέλεσμα αν όχι συναλλαγής των δυο κυβερνήσεων τουλάχιστον ως αποτέλεσμα του εκφοβιστικού μηνύματος ότι εάν κινηθεί η Ελλάδα τότε θα υπάρξει και αντίδραση από την Τουρκία. Και μάλιστα με προκλητικά αλαζονικό και ειρωνικό τρόπο είπε ότι ο τούρκος υπουργός Άμυνας θα τηλεφωνούσε στον υπουργό Άμυνας της Ελλάδας για «να τον ευχαριστήσει και να του πει να συνεχιστεί το ίδιο που έγινε φέτος και στα Ίμια και στα άλλα νησιά».

Βεβαίως δεν είναι γνωστό τι εννοεί ο κ. Ερντογάν με το «άλλα νησιά» καθώς φυσικά και δεν έχει υπάρξει, όπως υπονόησε, πρακτική αποφυγής επισκέψεων σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας, ούτε από την τωρινή ούτε από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις. Με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη να επισκέπτεται πριν λίγες ημέρες την Κάσο και τον υφυπουργό Άμυνας Αλ.Στεφανή να επισκέπτεται το Αγαθονήσι και Φούρνους, τα Χριστούγεννα το Καστελόριζο, Ρω, Στρογγύλη, και πριν λίγες ημέρες τις Οινούσσες...

Ο Ερντογάν πολύ απλά επιχειρεί με χοντροκομμένο τρόπο να διατυπώσει ένα ανανεωμένο «μορατόριουμ» το οποίο όμως θα λειτουργεί ετεροβαρώς για την Ελλάδα ,καθώς ουσιαστικά προβλέπει το πάγωμα εκ μέρους της Ελλάδας της άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της με αντάλλαγμα την… «μη αντίδραση» της Τουρκίας ,η οποία αντιθέτως θα έχει δικαίωμα να επιβάλει μονομερώς τις διεκδικήσεις της ,όπως επιχειρεί να κάνει με το Μνημόνιο Ερντογάν -Αλ Σαράτζ.

Ο τρόπος με τον οποίο όμως ο κ. Ερντογάν ομιλεί δημόσια και μάλιστα σε κομματική εκδήλωση, για τα ζητήματα αυτά απαντώντας σε «αυθόρμητη» ερώτηση δημοσιογράφου, δημιουργεί προβληματισμό καθώς δείχνει ότι δε θα δίσταζε να δημοσιοποιεί πραγματικές ή ακόμη και υποτιθέμενες εμπιστευτικές συνομιλίες μεταξύ των δυο κυβερνήσεων, πλήττοντας έτσι την στοιχειώδη εμπιστοσύνη που πρέπει να υπάρχει για την οποιαδήποτε προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ των δυο πλευρών.

Και αυτό συμβαίνει την ώρα που η Αθήνα ετοιμάζεται για την επανέναρξη των συνομιλιών για τα ΜΟΕ και μετά τον πρώτο γύρο πολιτικών διαβουλεύσεων των δυο υπουργείων εξωτερικών θα ανέμενε το επόμενο βήμα είτε με συναντήσεις σε πολιτικό επίπεδο είτε με προκαταρκτικές συναντήσεις για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών.

Σε ό,τι αφορά πάντως τα Ίμια που η «μεσολαβητική παρέμβαση» των Αμερικανών το 1996 υπονόμευσε την ελληνική κυριαρχία, θα ήταν εντελώς λανθασμένη η οποιαδήποτε συζήτηση ή προσυνεννόηση με την τουρκική πλευρά για τις προθέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το εάν και πως θα τιμήσει την θλιβερή επέτειο της απώλειας των τριών Ελλήνων αξιωματικών.

ΥΓ. Πιθανόν οι Τ. Ερντογάν και Χ .Ακάρ νοσταλγούν την εποχή Καμμένου όταν οι απόπειρες του ως ΥΕΘΑ να προσεγγίσει τα Ίμια για λόγους εντυπωσιασμού (σε αντίθεση με τις επιλογές της τότε κυβέρνησης), έδιναν την ευκαιρία για την διατήρηση και ανανέωση της τουρκικής διεκδίκησης των «γκρίζων ζωνών», με κορυφαίο δείγμα την περίφημη φωτογραφία του Ιανουαρίου του 2018 όταν ο κ. Καμμένος εμφανίζεται να ρίχνει το στεφάνι στην θάλασσα από τη κανονιοφόρο «Νικηφόρος» και μπροστά του ένα σκάφος του τουρκικού Λιμενικού και ένα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού του κόβουν την πρόσβαση στην ελληνική βραχονησίδα…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top