Πόλεμος για ευθύνες - διαδοχή - «Αποκεφαλισμούς» κορυφαίων ζητούν βουλευτές και στελέχΜε ανοικτές επιθέσεις κατά κορυφαίων στελεχών για τη συντριπτική ήττα, ανταλλαγή πυρών και φαρμακερά σχόλια από βουλευτές και κομματικούς παράγοντες αρχίζει στη Ν.Δ. η πορεία προς το έκτακτο Συνέδριο που θα επιλέξει τον διάδοχο του Κώστα Καραμανλή.
Το παιχνίδι της διαδοχής ανάβει στο κομματικό παρασκήνιο, προκαλώντας και τοπικούς εμφυλίους, ενώ κομματικά στελέχη επιχειρούν να προωθήσουν νέες υποψηφιότητες, δίπλα στους κ.κ. Ντόρα Μπακογιάννη, Αντ. Σαμαρά και Δημ. Αβραμόπουλο. Χθες ανακοίνωσε ο Π. Ψωμιάδης την υποψηφιότητά του ενώ «παρών» δήλωσε μέσω 800 υπογραφών και ο Β. Μεϊμαράκης...... Το αργότερο έως αύριο ο τέως πρωθυπουργός και απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος θα υπογράψει τη σχετική εγκύκλιο για τις διαδικασίες που θα προηγηθούν και τους όρους διεξαγωγής του έκτακτου Συνεδρίου, το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί στις 8 Νοεμβρίου (ή το αργότερο στις 22 Νοεμβρίου). Μέσα σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, για το ζήτημα αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη χθες το μεσημέρι στη Ρηγίλλης υπό τον κ. Καραμανλή. Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι είναι αναγκαίο να εμφανιστεί συντεταγμένη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος στη Βουλή, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος γνωστοποίησε ότι θα επιλέξει την έδρα της Α΄ Θεσσαλονίκης αντί της Λάρισας, με αποτέλεσμα να μένει εκτός Βουλής ο κ. Απ. Τζιτζικώστας και να διατηρήσει την έδρα του ο κ. Χρ. Ζώης.
Με φόντο τη διαδοχή
Η παραίτηση του κ. Καραμανλή και η αποχώρηση του κ. Σουφλιά από την πολιτική ζωή δεν φαίνονται ικανές να εκτονώσουν το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στο γαλάζιο στρατόπεδο. Το ένα μετά το άλλο τα γαλάζια στελέχη ζητούν κι άλλους «αποκεφαλισμούς», βάζοντας στο στόχαστρο όσους πρώην υπουργούς είχαν συνταχθεί με το σχέδιο των πρόωρων εκλογών, αλλά και τα πρωτοκλασάτα στελέχη που βρίσκονταν δίπλα στον κ. Κ. Καραμανλή. Αρκετές από τις επιθέσεις είναι προφανές ότι γίνονται και με φόντο τη διαδοχή, ενώ επιτελικά κομματικά στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία ότι η Ν.Δ. θα φτάσει στο Συνέδριο με ακόμη μεγαλύτερες πληγές που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επουλώσει η επόμενη ηγεσία.
Κατά Παυλόπουλου
Ο πρώην βουλευτής κ. Γ. Καλαντζής έδειξε χθες τον δρόμο της παραίτησης στον πρώην υπουργό κ. Πρ. Παυλόπουλο, ενώ στο επίκεντρο των επικρίσεων βρίσκεται ακόμη και ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής κ. Δημ. Σιούφας, με βασικό επιχείρημα ότι υπήρξε όλα τα προηγούμενα χρόνια εξ απορρήτων συνεργάτης του κ. Καραμανλή και συνεπώς έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τις αποφάσεις που ελήφθησαν τους τελευταίους μήνες και οδήγησαν το κόμμα σε μια πρωτοφανή εκλογική συντριβή.
«Είναι άδικο να φορτώνουμε τα πάντα στον Καραμανλή, όταν είναι γνωστό ότι υπήρχαν τέσσερις- πέντε άνθρωποι που αποφάσιζαν», ανέφερε δηκτικά (στη ΝΕΤ 105.8) ο βουλευτής κ. Θόδ. Καράογλου, τονίζοντας ότι «τον δρόμο του κ. Σουφλιά θα πρέπει να ακολουθήσουν αρκετοί ακόμη». «Να φύγουν»
«Όσοι μπήκαν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ως δώρο, ως χάρισμα, ως ρουσφέτι, να φύγουν», διαμήνυσε ο κ. Βασ. Μιχαλολιάκος και πρόσθεσε: «Μη νομίζουν ορισμένοι που τον έσπρωξαν στα λάθη ότι η παραίτηση του Καραμανλή αυτούς τους αθωώνει και ότι θα τους αφήσουμε να έχουν τον ίδιο ρόλο με άλλο αρχηγό. Να φύγουν, να φύγουν μόνοι τους και με ίχνη αξιοπρέπειας που τους έχει μείνει, αν τους έχει μείνει, αλλιώς θα τους διώξει η βάση, τα στελέχη της παράταξης. Δεν έχουν καμία τύχη...».
Οξύτατος υπήρξε και ο πρώην υπουργός κ. Σ. Τσιτουρίδης, ο οποίος φρόντισε να υπενθυμίσει (City 99.5) στον κ. Παυλόπουλο ότι είχε δηλώσει πως θα αποχωρήσει μαζί με τον κ. Κ. Καραμανλή, ενώ νέο χτύπημα αναμένεται τις επόμενες ημέρες και από τον κ. Μιχ. Λιάπη, που επίσης θεωρεί ότι οι αποχωρήσεις των κ.κ. Καραμανλή και Σουφλιά δεν αρκούν για να βγει η Ν.Δ. από το σοκ της εκλογικής συντριβής.
Κλειστά χαρτιά και κινήσεις στο παρασκήνιο
Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό πεδίο, όλοι οι επίδοξοι διάδοχοι του Κ. Καραμανλή προτιμούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και επιλέγουν να κινηθούν με διακριτικότητα και στο παρασκήνιο, τουλάχιστον στις αρχικές επαφές τους με κομματικά στελέχη κάθε βαθμίδας. Τυπικώς, έως σήμερα, καμία υποψηφιότητα δεν έχει επισημοποιηθεί, αφού οι κ.κ.
Ντόρα Μπακογιάννη, Αντ. Σαμαράς και Δημ. Αβραμόπουλος θεωρούν σκόπιμο να κινηθούν αφού δρομολογηθεί και τυπικά η διαδικασία για την αλλαγή φρουράς στη Ρηγίλλης. Επιπλέον, και οι τρεις αναμένουν να κάνουν άλλοι το πρώτο βήμα και να μετρήσουν τους εσωκομματικούς σφυγμούς για τη δική τους υποψηφιότητα.
Η στάση αναμονής των δελφίνων, ωστόσο, έχει δώσει την ευκαιρία σε αρκετά κομματικά στελέχη να θεωρούν ότι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο στην κούρσα της διαδοχής να μη βρεθούν τελικώς και οι τρεις υποψήφιοι, αλλά κάποιος να αποσυρθεί. Είναι προφανές ότι η συζήτηση δεν αφορά τόσο την κ. Μπακογιάννη, η υποψηφιότητα της οποίας έχει προεξοφληθεί, αλλά τις τελικές αποφάσεις των κ.κ. Σαμαρά και Αβραμόπουλου και το ενδεχόμενο ένας από τους δύο να αποσυρθεί.
Στενοί συνεργάτες των δύο πρώην υπουργών, πάντως, επιμένουν ότι σε κάθε περίπτωση και οι δύο θα είναι υποψήφιοι.
Ο πρώην υπουργός Υγείας κρύβει τα χαρτιά του, αλλά από την πλευρά των κ.κ. Μπακογιάννη και Σαμαρά είναι δεδομένο ότι έχει εκδηλωθεί ένας μαραθώνιος επαφών για να δημιουργηθούν οι πρώτες ομάδες στήριξης των υποψηφιοτήτων τους. Με τα δύο στελέχη στο επίκεντρο, πολλοί στη Ν.Δ. διαβλέπουν ότι βρίσκονται στα σπάργανα και τοπικοί εμφύλιοι.
Υποψηφιότητα Ψωμιάδη
Στο μεταξύ, την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος γνωστοποίησε χθες ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παν. Ψωμιάδης. Εξηγώντας την πρωτοβουλία του, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι «εκφράζει ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας» και πρόσθεσε ότι δηλώνει «παρών» και «μπαίνει μπροστά» μαζί με άλλα άξια και ικανά στελέχη (τα οποία πάντως δεν κατονόμασε)
σε μια δύσκολη στιγμή για την ανασυγκρότηση, όπως είπε, της κεντροδεξιάς παράταξης.
Εμφύλιος σε πέντε νομούς μεταξύ ντορικών - σαμαρικών
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΤΟΥ κλίματος που διαμορφώνεται για τη διαδοχή Καραμανλή, είναι η «μάχη» της Εύβοιας που έλαβε χώρα χθες μεταξύ των δύο δελφίνων. ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ Σύμφωνα με κομματικούς παράγοντες, στο γραφείο της οδού Μουρούζη, που αποτελεί πλέον το «στρατηγείο» του, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε χθες το πρωί με τον πρώην υπουργό και βουλευτή Ευβοίας κ. Κ. Μαρκόπουλο, ο οποίος συγκαταλέγεται στους πολιτικούς φίλους του Μεσσήνιου πολιτικού. Λίγη ώρα αργότερα, την πόρτα του γραφείου της κ. Μπακογιάννη, στην οδό Διον. Αρεοπαγίτου, περνούσε- κατά τις ίδιες πηγές- ο έτερος βουλευτής Ευβοίας κ. Σ. Κεδίκογλου. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι ο κ. Σαμαράς θα βρει απενάντί του στη Μεσσηνία τον κ. Ι. Λαμπρόπουλο, ο οποίος αποτελεί τον βασικό ανταγωνιστή του σε τοπικό επίπεδο, ενώ κεντρικά δίπολα ντορικών και σαμαρικών έχουν αρχίσει να σχηματίζονται σε αρκετούς νομούς.
ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Ηλεία οι κάλπες έστειλαν εκ νέου στην Βουλή τον κ. Γ. Κοντογιάννη, που ανήκει στο μητσοτακικό στρατόπεδο και πρωτοστάτησε στις προεκλογικές επιθέσεις εναντίον του κ. Σαμαρά για την υπόθεση του ναού του Επικούρειου Απόλλωνα, και τον κ. Κ. Τζαβάρα, ο οποίος κινείται στον αντίποδα και θεωρείται πολιτικός φίλος του πρώην υπουργού Πολιτισμού.
ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ Αντίστοιχη μάχη προβλέπεται και στη Λακωνία, όπου εξελέγησαν ο κ. Αθ. Δαβάκης, ο οποίος φέρεται ότι βρίσκεται πιο κοντά στον κ. Σαμαρά, και ο κ. Γρ. Αποστολάκος, στέλεχος της επιρροής της κ. Μπακογιάννη.
ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ Ίδια εικόνα καταγράφεται και στη Φθιώτιδα, όπου η κ. Μπακογιάννη έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του κ. Αθ.
Γιαννόπουλου. Ο πρώην υφυπουργός, άλλωστε, έσπευσε χθες να ανακοινώσει την υποψηφίοτητα της κ. Μπακογιάννη, λέγοντας με έμφαση (στον Αθήνα 9.84) ότι «αυτήν τη φορά θα έχουμε και μια γυναίκα ως υποψήφια και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα...». Στη Φθιώτιδα, όμως, ο κ. Σαμαράς φέρεται ότι βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον κ. Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος εξασφάλισε και την πρωτιά στον νομό.
ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ Γαλάζια στελέχη, εξάλλου, προεξοφλούν ότι σκληρή μάχη με φόντο τη διαδοχή θα δοθεί και στο Κιλκίς, όπου ο κ. Κ. Κιλτίδης, ο οποίος στηρίζει την κ. Μπακογιάννη, βρίσκεται σε πολυετή πόλεμο με τον κ. Σ. Τσιτουρίδη, ο οποίος διατηρεί τα ισχυρά ερείσματά του στον νομό, έστω κι αν δεν ήταν αυτήν τη φορά υποψήφιος. Ο κ. Τσιτουρίδης πρότεινε χθες να αναλάβει την προεδρία του Συνεδρίου ο παλαίμαχος κ. Ι. Βαρβιτσιώτης (ο οποίος είχε πρωτοστατήσει το 1997 και στην εκλογή του Κ. Καραμανλή), ενώ προέκρινε την επιλογή προσώπων «που θα συνθέτουν».
Δημοσίευση σχολίου