GuidePedia

0


Η απόκτηση των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων τύπου ROMEO είναι το λιγότερο που κάνουμε αφού οφείλουμε να πράξουμε το ίδιο και εμείς στα δικά μας υποβρύχια με τοποθέτηση πυραύλων Κρουζ

ΗΤουρκία περάτωσε το τρίτο υποβρύχιο στο ναυπηγείο Γκολτσούκ με το όνομα Muratreis, που θα είναι το τρίτο υποβρύχιο κλάσης Type-214 του Τουρκικού Ναυτικού.

Το τουρκικό πρόγραμμα αξίας 2,06 δισεκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει την κατασκευή έξι υποβρυχίων γερμανικού τύπου Type-214, κλάση Reis για τους Τούρκους.
Το πρώτο υποβρύχιο της σειράς, το TCG Piri Reis, κατασκευάστηκε το 2015.

Το Piri Reis ξεκίνησε τις θαλάσσιες δοκιμές τον Δεκέμβριο του 2022 και αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία το 2023, με κάθε επόμενο υποβρύχιο να τίθεται σε λειτουργία ετησίως έως το 2027.

Τα υποβρύχια της κατηγορίας Reis βασίζονται στο γερμανικό μοντέλο Type 214 και διαθέτουν μήκος 68,35 μέτρα, πλάτος 6,3 μέτρα, καθώς και εκτόπισμα περίπου 2.050 τόνων.

Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτών των υποβρυχίων είναι τα προηγμένα συστήματα πρόωσης ανεξάρτητου αέρα (AIP), τα οποία χρησιμοποιούν κυψέλες καυσίμου PEM.

Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στα υποβρύχια να λειτουργούν κάτω από το νερό για παρατεταμένες περιόδους χωρίς να χρειάζεται να βγουν στην επιφάνεια, ενισχύοντας έτσι την επιχειρησιακή τους αντοχή.

Κάτω από βέλτιστες συνθήκες, μπορούν να παραμείνουν βυθισμένα για έως και τρεις εβδομάδες.

Αυτά τα υποβρύχια είναι οπλισμένα με μια σειρά όπλων, όπως τορπίλες βαρέος τύπου, πυραύλους κατά πλοίων και νάρκες.

Τα τουρκικά υποβρύχια κλάσης Reis έχουν σχεδιαστεί για να εκτελούν μια ποικιλία αποστολών όπως ανθυποβρυχιακό πόλεμο, πληροφορίες, επιτήρηση, αναγνώριση και ειδικές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, τα υποβρύχια κλάσης Reis θα είναι εξοπλισμένα με αυτόχθονα τουρκικό οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων τορπίλων AKYA και αντιπλοϊκών πυραύλων ATMACA, ενισχύοντας περαιτέρω τις μαχητικές τους ικανότητες.

Οι επίσημα ανακοινωμένες διαμορφώσεις του ATMACA είναι οι εξής:

➤ Ανθυποβρυχιακή έκδοση του ATMACA

➤ Έκδοση κατά χερσαίων στόχων.

➤ Έκδοση κατά της παράκτιας άμυνας.

➤ Ενώ ξεκίνησε η έκδοση του ATMACA για τα τουρκικά υποβρύχια.

Η Τουρκία θέλει αυτόν νέο πύραυλο που θα εξοπλίσει πολεμικά πλοία και υπό παραγγελία υποβρύχια, ο οποίος όπως λένε θα ομοιάζει με τους αμερικανικούς Tomahawk και τους ρωσικούς Kalibr.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, αφού με αυτές τις δυνατότητες τα τουρκικά υποβρύχια θα δύνανται να κτυπήσουν επίγειους στόχους κοντά στα νησιά μας για παράδειγμα.

Η απόκτηση ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων τύπου ROMEO από τις ΗΠΑ ήταν το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε, ενώ μετά το πρόγραμμα μη επανδρωμένων σκαφών, ανοίγεται και νέο πεδίο δόξης λαμπρό για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, ιδιωτική και κρατική.
Ποια θα είναι η ελληνική απάντηση στα τουρκικά υποβρύχια;

Πριν κάποιο διάστημα αναφέρθηκε ότι, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού κάτω από άκρα μυστικότητα, αναζητά συμφωνία “για την αγορά τουλάχιστον δύο νέων σύγχρονων υποβρυχίων μετά από σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ”, αφού δεν υφίστανται μεταχειρισμένα υποβρύχια αυτού του τύπου στην παγκόσμια αγορά εξοπλισμών.

Στόχος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού είναι πασιφανής, και αφορά την απόκτηση ίσου αριθμού σύγχρονων υποβρυχίων με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, που ναυπηγεί ήδη Έξι Type-214 σε συνεργασία με την Γερμανία, ενώ ετοιμάζει την ναυπήγηση και δικών του υποβρυχίων.

Η αλήθεια είναι ότι πολύ σύντομα, λόγω των εξορύξεων στην Κρήτη, εκτιμάται ότι και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα αναγκαστεί να μπει στον “χορό” ενός κρεσέντο εξοπλισμών λόγω της τουρκικής επιθετικότητας, και κυρίως των σχεδίων της Άγκυρας για ναυτική κυριαρχία, και θα “χορέψει” μέχρι τέλους.

Ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφού κατά πολύ μεγάλο ποσοστό η χώρα μας αποτελείται από χιλιάδες νήσους, μικρονήσους, ενώ η δυνητική ΑΟΖ περιλαμβάνει ένα μεγάλο τμήμα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε αυτήν την περίπτωση, το γαλλικό υποβρύχιο Scorpene, είναι μέσα στο βεληνεκές του “ραντάρ” της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας για αυτούς τους λόγους και για πολλούς άλλους, που έχουν να κάνουν για παράδειγμα, με την τεχνολογία του, η οποία σε περίπτωση αγοράς μας, δεν θα είναι γνωστή στην Τουρκία, σε σχέση με τα γερμανικά Type-214 , για παράδειγμα.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top