GuidePedia

0


Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Δαμασκό μετά από 13 χρόνια για την δημιουργία υποδομών στην Συρία για την επιστροφή Σύριων προσφύγων

Πως τα καταφέραμε πάλι ως εξωτερική πολιτική στην χώρα μας, είναι τουλάχιστον πρωτόγνωρο και εξωφρενικό, ειδικά σε ότι αφορά στο ζήτημα της Συρίας του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Η Ελλάδα είχε πάντα παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις με την χώρα αυτή που δοκιμάζεται εδώ και 13 χρόνια από τις επιθέσεις των Τζιχαντιστών και στην συνέχεια από τις επιθέσεις του τουρκικού κράτους εντός των συνόρων της κατά των Κούρδων.

Αυτές οι παραδοσιακά καλές σχέσεις εξαφανίστηκαν, ο Άσαντ “εξοστρακίστηκε” από την ελληνική εξωτερική πολιτική λόγω απαίτησης των ΗΠΑ, αλλά τώρα εν έτει 2024, ζητούμε εξομάλυνση μέσω Ιταλών λόγω προσφυγικού ζητήματος.

Συγκεκριμένα, ο Τζιοβάνι Καραβέλι, επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Ασφάλειας της Ιταλίας, τόνισε την νέα στάση της Ιταλίας, για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Δαμασκό κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Δαμασκό και συνάντησης με τον Μπασάρ αλ Άσαντ και τον Χουσάμ Λούκα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Ιταλίας, Τζιοβάνι Καραβέλι, τόνισε την έντονη επιθυμία της χώρας του και πολλών άλλων χωρών για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Δαμασκό.

Σύμφωνα με συριακό ΜΜΕ κοντά στην κυβέρνηση της Δαμασκού, ο Τζιοβάνι Καραβέλι, επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Ασφάλειας της Ιταλίας, επισκέφθηκε τη Δαμασκό την Τετάρτη 28 Μαΐου 2024, και συμμετείχε σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ και τον επικεφαλής Χουσάμ Λούκα. της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας.

Στη συνάντηση αυτή, ο Καραβέλλι ανακοίνωσε ότι οι κυβερνήσεις της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Κύπρου, της Δανίας, της Ελλάδας, της Μάλτας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας ζητούν, την αναθέρμανση και την εξομάλυνση των σχέσεών τους με την κυβέρνηση της Δαμασκού.

Ο ίδιος συνέχισε δηλώνοντας ότι " οι εκπρόσωποι των εν λόγω ευρωπαϊκών χωρών ζήτησαν βοήθεια από τη Δαμασκό για την επίλυση του ζητήματος των Σύριων προσφύγων στην Ευρώπη, και πρότειναν την ιδέα δημιουργίας μιας ασφαλούς ζώνης στα περίχωρα της Χομς, όπου οι ευρωπαϊκές χώρες θα παρέχουν ό,τι είναι απαραίτητο, όπως ανασυγκρότηση και δημιουργία ασφαλών συνθηκών διαβίωσης με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Συρίας".

Ο Καραβέλλι σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν την Ουάσιγκτον να επιταχύνει τη διαδικασία εξομάλυνσης και να υιοθετήσει μια ρεαλιστική προσέγγιση στο συριακό ζήτημα.

Μετά από 13 χρόνια και μια μεγάλη κρίση προσφύγων η Ευρώπη ξυπνά μαζί με την Ελλάδα

Το ότι δεν είχαμε ούτε ανεπίσημες σχέσεις ως χώρα με την Συρία, την στιγμή που κατακλύζονταν τα νησιά μας από Σύριους πρόσφυγες, είναι τουλάχιστον εγκληματικό για μια Ελλάδα που έχει σοβαρό ζήτημα προσφυγικού εδώ και πολλά χρόνια.

Το 2024, οι φωστήρες της ΕΕ, σκέφτηκαν αυτό που έπρεπε να είχαν πράξει από την αρχή, δημιουργώντας επιτόπου υποδομές στη κατεστραμμένη Συρία, ώστε να επιστρέφονται από την Ευρώπη χιλιάδες πρόσφυγες, χωρίς να έχουμε τόσο ανάγκη σε βάθος χρόνου τους Τούρκους, που εκβιάζουν με κάθε ευκαιρία.

Η Ελλάδα ως χώρα με τεράστια παράδοση όφειλε να είχε προωθήσει αυτό το σχέδιο με το πρώτο κύμα παράνομων προσφύγων από την Συρία, ξυπνώντας την ΕΕ που κοιτούσε αλλότρια συμφέροντα. 

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top