GuidePedia

0


Σε τέσσερις μήνες, από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, μπαίνει στα σχολεία της Τουρκίας, το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, το οποίο είναι φτιαγμένο για να παράγει πολίτες πιο πιστούς στα ερντογανικά πρότυπα διακυβέρνησης καθώς επιχειρεί να επιβάλει μεταξύ άλλων το δόγμα της "Γαλάζιας Πατρίδας", αλλά και έναν πιο σουνιτκό τρόπο σκέψης για τους μαθητές. Στόχος αυτών των δύο, με μία πρώτοι ματιά δεν είναι άλλοι από τους Έλληνες και τους Αλεβίτες.

Ολοκληρώθηκε η περίοδος διαβούλευσης του Υπουργείου Παιδείας της Τουρκίας κι εγκρίθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ονομάζεται "Ο αιώνας της Τουρκίας". Όπως λοιπόν αποκάλυψαν οι εφημερίδες Türkiye και Takvim, στη νέα διδακτέα ύλη, οι χάρτες και το δόγμα της "Γαλάζιας Πατρίδας" θα διδάσκονται στο μάθημα της Γεωγραφίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου. Παράλληλα το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία παίρνει μία νέα ταυτότητα, καθώς μετατρέπεται πιο πολύ σε ακραίο κατηχητικό εν δυνάμει θεοκρατίας, που στοχοποιεί τα αντίπαλα δόγματα όπως τον αλεβισμό, παρά σε φανατικό μάθημα θρησκείας

Ένα νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής, ένα νέο δόγμα θρησκευτικής ανατροφής μπαίνει στα σχολεία, σε μία προσπάθεια ο Ερντογάν να μείνει στην ιστορία ως αναμορφωτής της τουρκικής κοινωνίας, όπως και ο Μουσταφά Κεμάλ, με μία κοινωνία που θα είναι κατ' εικόνα και ομοίωση του ίδιου και του πολιτικού Ισλάμ που πρεσβεύει ο πρόεδρος της Τουρκίας και μαθητής του Νετζμετίν Ερμπακάν.

Η Γαλάζια Πατρίδα και η Ελλάδα

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προβλέπει ότι στο μάθημα της Γεωγραφίας, στην 9η τάξη, θα "τονίζεται η σημασία των χαρακτηριστικών τοποθεσίας της Τουρκίας, θα συζητιούνται επίσης χάρτες που σχετίζονται με τη "Γαλάζια Πατρίδα" και την "Πατρίδα των Αιθέρων". Επίσης, σύμφωνα με όσα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου, σε αυτή τη διαδικασία "η αξία του πατριωτισμού να τονίζεται με τη συμπερίληψη του δικαιολογημένου αγώνα της Τουρκίας ενάντια σε αιτήματα που αγνοούν τα νομικά και γεωγραφικά δικαιώματά της στη Θάλασσα των Νησιών (σ.σ. Αιγαίο) και την Ανατολική Μεσόγειο. Να αναφέρεται η σημασία της Κύπρου για την Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο".

Σε ό,τι αφορά τη 10η τάξη, το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα προβλέπει ότι "θα πρέπει να εξηγούνται "η 'Γαλάζια Πατρίδα' (Μαύρη Θάλασσα, Μεσόγειος, Θάλασσα των Νησιών [σ.σ. Αιγαίο], Θάλασσα του Μαρμαρά), οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα δικαιώματά της στα διεθνή ύδατα σήμερα και στο μέλλον. Επίσης μπορεί να διερευνηθεί το έργο ύδρευσης με την 'ΤΔΒΚ'. Οι πληροφορίες που συλλέγονται, οργανώνονται και αναλύονται. Αυτές οι πληροφορίες εξετάζονται στον χάρτη".

Στο ίδιο πλαίσιο, το πρόγραμμα του τουρκικού υπουργείου Παιδείας προβλέπει, επίσης, για τη 10η και 11η τάξη ότι θα πρέπει "να τονίζονται οι ιστορικοί δεσμοί και οι κοινωνικοπολιτισμικές σχέσεις της Τουρκίας με τα τουρκικά κράτη στο Τουρκεστάν και την ΤΔΒΚ. Σε αυτή τη διαδικασία, μπορούν να πραγματοποιηθούν εικονικά ταξίδια στις χώρες που εμπίπτουν στο πεδίο της καρδιάς και της διάδοσης του τουρκικού πολιτισμού. Με βάση τα ευρήματα που προέκυψαν, μπορούν να δημιουργηθούν ταξιδιωτικά/προωθητικά άρθρα και παρουσιάσεις που καλύπτουν αυτούς τους τομείς".

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η "Γαλάζια Πατρίδα είναι η κόκκινη γραμμή της ανεξαρτησίας της Τουρκίας". Αναλυτικά η ανακοίνωση ανέφερε: "H Γαλάζια Πατρίδα η οποία είναι η κόκκινη γραμμή της Ανεξαρτησίας μας, τώρα εντάχθηκε στη διδακτέα ύλη! Στη διδακτέα ύλη, τονίστηκε η σημασία της ανάγκης προστασίας και υπεράσπισης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας, η οποία περιβάλλεται από θάλασσες από τρεις πλευρές και έχει μια εσωτερική θάλασσα, ενώ εντάχθηκε η αξία της "Γαλάζιας Πατρίδας" στη γεωπολιτική της χώρας όσον αφορά τα σύνορα στη 'Θάλασσα των Νήσων' (σ.σ. Αιγαίο), τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο και τη Θάλασσα του Μαρμαρά. Από τις ρίζες στο μέλλον"

Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν σε δηλώσεις του ανέφερε ότι "η Γαλάζια Πατρίδα είναι ο φυσικός σύμμαχός μας".Συγκεκριμένα ανέφερε: "Με την έγκριση των επιτροπών, Εντάχθηκαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στη διδακτέα ύλη. Και το αναφέρω επίσης επειδή συζητήθηκε πολύ, η έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας, η περιοχή που είναι o φυσικός σύμμαχος της Τουρκίας. Αυτά υπάρχουν μέσα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Αυτά ναι είναι νέα βήματα" ανέφερε ο Γιουσούφ Τεκίν. "Όταν ολοκληρωθεί η περίοδος διαβούλευσης, η επιτροπή θα οριστικοποιήσει το πρόγραμμα , θα τυπωθούν τα βιβλία και θα ξεκινήσει η ενημέρωση των καθηγητών. Θα είναι η νέα περίοδος" πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας.

Ο ναύαρχος Τζιχάτ Γιαΐτζί, ο εμπνευστής του τουρκολιβυκού μνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και της κυβέρνησης Σάρατζ, είναι μέλος της Επιτροπής Εξειδίκευσης στο Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Πειθαρχίας του υπουργείου Παιδείας, η οποία ανέλαβε να καταρτίσει τον οδικό χάρτη της εισαγωγής της Γαλάζιας Πατρίδας στα σχολικά βιβλία. Ο Γιαϊτζί δήλωσε: "Κοιτάζω το μέλλον πολύ αισιόδοξα. Η Γαλάζια Πατρίδα είναι το εθνικό μας σύμφωνο στις θάλασσες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι μαθητές μας θα έχουν ήδη συνείδηση. Θα μάθουν πόσο σημαντική είναι η Γαλάζια Πατρίδα σε κάθε επίπεδο, από την ασφάλεια, την οικονομία, τον τουρισμό, τον αθλητισμό, τη βιομηχανία και τη βιομηχανία. Θα μάθουν για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες. Με άλλα λόγια, μια γενιά που έχει συνείδηση για τη Γαλάζια Πατρίδα τώρα μεγαλώνει. Ποια είναι η ναυτική δικαιοδοσία; Τι είναι τα χωρικά ύδατα; Τι είναι η υφαλοκρηπίδα; Τι είναι η αποκλειστική οικονομική ζώνη; Πώς μοιράζονται αυτά; Ποια είναι η θέση της Τουρκίας; Ποια είναι τα δικαιώματα της Τουρκίας στις γύρω θάλασσες; Θα τα μάθουν όλα αυτά".

Είναι πασιφανές ότι η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποσκοπεί στη δημιουργία μίας γενιάς αναθεωρητών, οι οποίοι από μικρή ηλικία θα έχουν εμποτιστεί με έννοιες και ιδέες οι οποίες θα αμφισβητούν τη σημερινή ύπαρξη συνόρων. Συνεπώς ο σημερινός μικρός Τούρκος θα μεγαλώσει θεωρώντας δεδομένο ότι η Τουρκία αδικείται από τις σημερινές συνθήκες, θεωρώντας ότι η Συνθήκη των Παρισίων και της Λωζάνης έκλεψε από την Τουρκία νησιά και η Ελλάδα σφετερίστηκε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, οι οποίες "στην πραγματικότητα ανήκουν στην Τουρκία", όπως κατά καιρούς έχουν διατυμπανίσει πολιτικοί. Άρα καθίσταται πλέον δόγμα της τουρκικής κοινωνίας ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα στη θάλασσα της Καρπάθου, στο Αιγαίο και ότι π.χ. η Ψέριμος και το Αγαθονήσι είναι τουρκικά νησιά.

Θρησκευτική επίθεση στους Αλεβίτες

Το νέο εκπαιδευτικό σύστημα του Ερντογάν όμως επιτίθεται και στους Αλεβίτες. Ενώ η θρησκευτική εκπαίδευση ήταν υποχρεωτική στα σχολεία που συνδέονται με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας από την τέταρτη έως τη δωδέκατη τάξη, ο αλεβισμός συμπεριλήφθηκε μόνο στη δωδέκατη τάξη στην τέταρτη ενότητα με τον τίτλο "σουφικές ερμηνείες της ισλαμικής σκέψης".

Η σουνιτική ερμηνεία θεωρεί τις πεποιθήσεις των Αλεβιτών, οι οποίοι αποτελούν σχεδόν το 20% του τουρκικού πληθυσμού, ως μια λανθασμένη ερμηνεία του Ισλάμ. Πολλοί σουνίτες λόγιοι ορίζουν τις πεποιθήσεις των Αλεβί ως μια πρωτόγονη, υποανάπτυκτη εκδοχή του Ισλάμ. Τα τελετουργικά των Αλεβί, όπως η χρήση μουσικών οργάνων, ο χορός και η υπόκλιση σε θρησκευτικούς ηγέτες, είναι ανάθεμα για τη σουνιτική θρησκευτική σκέψη. Ως αποτέλεσμα, το σουνιτικό Ισλάμ έχει παραδοσιακά επιδιώξει να μετασχηματίσει και να "σουνιτοποιήσει" του Αλεβίτες. Τα επίσημα σλόγκαν όπως "είμαστε όλοι αδελφοί και αδελφές" ή "τόσο το τζαμί όσο και το τζεμεβί (ο τόπος λατρείας των Αλεβιτών, ο οποίος δεν είναι αποδεκτός από τους σουνίτες) είναι δικά μας" χρησιμεύουν μόνο ως προοίμιο της αφομοίωσης - δεν σημαίνει ότι ο εκάστοτε Αλέβιτης αναγνωρίζεται ως μέλος ενός νόμιμου μουσουλμανικού δόγματος.

Πατώντας πάνω στον διαχωρισμό κράτους και θρησκείας, τον οποίο είχε επιβάλει ο Μουσταφά Κεμάλ, ίσχυε μέχρι πριν από κάποιες δεκαετίες και πλέον ισχύει κατ' όνομα μονάχα, οι εκπρόσωποι των Αλεβιτών δεν διαμαρτύρονται μόνο για το ότι το μάθημα των θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό αντίθετα με τις επιταγές του κράτους, αλλά και για το ότι το δόγμα τους αποσιωπάται και εκμηδενίζεται στο πλαίσιο ενός απλού "τρόπου σκέψης πάνω στο Ισλάμ".

"Λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκαναν την αναίδεια, επιτρέψτε μου να το πω ωμά, να τριγυρνούν στα παρασκήνια και να ορίζουν τον αλεβισμό στα θρησκευτικά εγχειρίδια. Καθόρισαν τον αλεβισμό και τον έβαλαν σε θρησκευτικά εγχειρίδια και άρχισαν να λένε, 'Κοίτα, υπάρχει και αλεβισμός'. Η πεποίθηση που περιγράφουν δεν έχει καμία σχέση με τις πεποιθήσεις μας ή την ουσία των πεποιθήσεών μας", λέει εκπρόσωπος αλεβιτικών οργανώσεων μιλώντας στην Artı Gerçek.

Στη δήλωσή του, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι το μοντέλο εκπαίδευσης "του αιώνα της Τουρκίας", το οποίο επιβάλλει η κυβέρνησης του AKP επιδιώκει "να μεγαλώσει μια θρησκευτική και μοχθηρή γενιά σύμφωνα με το κομματικό κράτος που θέλουν να δημιουργήσουν, να διαχωρίσει την εκπαίδευση από την επιστήμη, τη λογική και την κοσμικότητα και να δημιουργήσει μια κοινωνία που υπακούει, παραδίδεται, δεν έχει αντίρρηση, δεν εναντιώνεται, δεν αμφισβητεί, δεν διαβάζει, δεν σκέφτεται".

"Σχεδιάζουν να εξαλείψουν εντελώς τον αλεβισμό. Νομίζουν ότι μόνο έτσι μπορούν να απομακρύνουν τον αλεβισμό. Αλλά κάνουν λάθος. Στο νέο πρόγραμμα σπουδών ο αλεβισμός ορίζεται και πάλι ως σουφική ερμηνεία της θρησκείας του Ισλάμ και μάλιστα ο αλεβισμός προσβάλλεται ανοιχτά. Ο αλεβισμός και οι αλεβίτες προσβάλλονται. Δεν ορίζουμε καμία πεποίθηση ως ερμηνεία άλλης πεποίθησης. Δεν λέμε δηλαδή ότι ο Χριστιανισμός είναι ερμηνεία του Ιουδαϊσμού. Δεν λέμε ότι το Ισλάμ είναι μια άλλη ερμηνεία του Χριστιανισμού".

Όπως υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι των Αλεβιτών, το κράτος του Ερντογάν πάτησε πόδι στα σχολεία, με αφορμή την εκδίωξη των εκπροσώπων του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, οι οποίοι είχαν καταλάβει καίριες θέσεις εντός του κράτους και πίεζαν για μεγαλύτερη αναγνώριση και δύναμη. την Τουρκία, όμως, για να απομακρύνεις ένα θρησκευτικό τάγμα, θα πρέπει να δώσεις τη θέση του σε ένα άλλο (Μενζίλ, Ισμαΐλαγα). Έτσι σιγά σιγά οι ιμάμηδες που πρόσκεινται στο πολιτικό Ισλάμ που εκφράζει ο Ερντογάν πήραν θέση στα σχολεία και πλέον δημιουργήθηκε μία αντίστροφη ροή από αυτή που είχε επιβάλει ο Μουσταφά Κεμάλ. Ο Κεμάλ απαγόρευσε τους μεντρεσέδες (θρησκευτικά σχολεία) και διαχώρισε την εκπαίδευση από τη θρησκεία. Ο Ερντογάν έδωσε δύναμη και αξία στα ιδιωτικά θρησκευτικά σχολεία Ιμάμ Χατίπ, που έχουν ως στόχο να παράγουν ταγμένους ιμάμηδες του πολιτικού Ισλάμ, εν συνεχεία τους δίνει θέση στα σχολεία της χώρας επεκτείνοντας τη δικαιοδοσία τους εντός του εκπαιδευτικού συστήματος του κράτους, επαναφέροντας ουσιαστικά τους μεντρεσέδες στη δημόσια Παιδεία μέσω παράκαμψης.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top