GuidePedia

0

Στις 20 Οκτωβρίου του 2024 θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στη Μολδαβία για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ

Να μετατρέψει τη Μολδαβία… σε δεύτερη Ουκρανία σχεδιάζει η Δύση στο πλαίσιο της κορύφωσης των ενεργειών της κατά της Ρωσίας υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Mikhail Galuzin.
«Είναι προφανές σε όλους σήμερα ότι οι Βρυξέλλες, με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, προετοιμάζουν ενεργά τη Μολδαβία για τον ρόλο της ως «δεύτερης Ουκρανίας», ως άλλο ένα εργαλείο της επιθετικότητάς τους» λέει ο Ρώσος διπλωμάτης, αναφέροντας πως η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση «να επιφέρει τη λεγόμενη ουκρανική μοίρα στον παραδοσιακά φιλικό προς τη Ρωσία λαό της Μολδαβίας», ο οποίος, όπως λέει, θεωρείται από τη Δύση ότι «έχει μετατραπεί σε «άχρηστο υλικό» για χάρη της υλοποίησης εξωτερικών γεωπολιτικών συμφερόντων».

250.000 Ρώσοι

«Φυσικά μας ανησυχούν τέτοιες τάσεις, αφού περίπου 250.000 Ρώσοι πολίτες ζουν και στις δύο όχθες του Δνείστερου» επισήμανε ο Galuzin.
Σχολιάζοντας τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μολδαβίας για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, ο Galuzin είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υπογραφή αυτής της συμφωνίας είχε ως στόχο να «σπρώξει» περαιτέρω τη Μολδαβία στο ΝΑΤΟ, συμπλήρωμα του οποίου αποτελεί η σημερινή ΕΕ, καθώς και να στρατιωτικοποιήσει τη Δημοκρατία και να διαβρώσει το ουδέτερο καθεστώς της, που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμά της».

Δημοψήφισμα στις 20/10 για ένταξη στην ΕΕ

Υπενθυμίζεται πως η Βουλή της Μολδαβίας ψήφισε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στις 20 Οκτωβρίου 2024, προκειμένου να αποτυπωθεί η πρόθεση των πολιτών για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Η προτεινόμενη ημερομηνία για το δημοψήφισμα, ακρογωνιαίο λίθο των πολιτικών της φιλοευρωπαϊκής προέδρου Maia Sandu, στηρίχθηκε από συνολικά 56 βουλευτές στη Βουλή των 101 μελών.
Το κοινοβούλιο συζητά επίσης την ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών και αναμένεται να ορίσει την ίδια ημερομηνία μετά την έγκριση από το Συνταγματικό Δικαστήριο, για ταυτόχρονες ψηφοφορίες.

Βόμβα προσάρτησης από Ρουμανία

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Marcel Ciolacu δήλωσε στις 4 Απριλίου σε συνέντευξή του στην πύλη DC News ότι υποστηρίζει την ιδέα της ένωσης της Ρουμανίας με τη Μολδαβία, η οποία θα μπορούσε να συμβεί, μεταξύ άλλων, μέσω της ένταξης της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας, Mihai Popsoi υποστήριξε ότι πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ρουμανίας αλλά και πολιτικά κόμματα της Μολδαβίας προωθούν την ιδέα της ενοποίησης των δύο κρατών.
Τα κοινοβούλια της Μολδαβίας και της Ρουμανίας πραγματοποίησαν κοινή συνεδρίαση για πρώτη φορά το 2022.
Πριν από αυτό, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών συναντήθηκαν πολλές φορές, ενώ δημιουργήθηκαν κοινές επιτροπές και ομάδες εργασίας σε πολλούς τομείς.
Παρόλο αυτά, δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειοψηφία των Μολδαβών είναι αντίθετη στην απορρόφηση της Μολδαβίας από τη Ρουμανία, καθώς μόλις το 8% των Μολδαβών θα στήριζε και θα ψήφιζε έναν πρόεδρο που θα επιδίωκε την ένωση της Μολδαβίας με τη Ρουμανία.
Σημειώνεται πως η Ρουμανία ετοιμάζει έναν νέο νόμο περί Άμυνας που θα της παράσχει το «δικαίωμα» να στείλει στρατεύματα στο έδαφος άλλων χωρών για να «προστατεύσει τους Ρουμάνους πολίτες» ως απάντηση σε «υβριδικές απειλές».

Ρωσικές … βάσεις η Υπερδνειστερία και η Γκαγκαουζία

Στη Μολδαβία και συγκεκριμένα στην αυτόνομη Υπερδνειστερία, η Ρωσία έχει αναπτύξει μια ειρηνευτική δύναμη 1.500 στρατιωτών, ενώ διαθέτει παράλληλα και τεράστιες αποθήκες με όπλα και πυρομαχικά.
Αλλά και στην έτερη αυτόνομη περιοχή της Γκαγκαουζίας που βρίσκεται στα νότια της Μολδαβίας, οι τοπικές αρχές, οι οποίες είναι φίλα προσκείμενες προς τη Μόσχα, υποστηρίζουν πως εάν η Μολδαβία ενωθεί με τη Ρουμανία και αντιδράσει στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Γκαγκαουζίας στέλνοντας στρατιωτικές δυνάμεις, τότε θα στραφούν για βοήθεια προς όλους, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.
Η Yevgenia Gutsul, επικεφαλής της Γκαγκαουζίας, εξέφρασε την ελπίδα πως οι δύο πλευρές δεν θα φτάσουν σε αυτό το σημείο, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Γκαγκαουζία θα αποσχιστεί από τη Μολδαβία.
Ωστόσο, εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο που θα φέρει τη Μολδαβία πλήρως στην «αγκαλιά» της Δύσης και του ΝΑΤΟ, και δεδομένου ότι στη Μολδαβία - τόσο στην Υπερδνειστερία όσο και στην Γκαγκαουζία - υπάρχει έντονο φιλορωσικό στοιχείο αλλά και ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, τότε είναι πολύ πιθανό η περιοχή αυτή να εξελιχθεί σε ένα νέο hotspot έντασης που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Οι κόκκινες γραμμές του ΝΑΤΟ

Πρόσφατο δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica ανέφερε ότι η μια από τις δύο κόκκινες γραμμές του ΝΑΤΟ για σύγκρουση με τη Ρωσία, αφορά και τη Μολδαβία.
Η κόκκινη αυτή γραμμή περιλαμβάνει μία «στρατιωτική πρόκληση» της Ρωσίας κατά της Βαλτικής ή της Πολωνίας ή μια στοχευμένη επίθεση κατά της Μολδαβίας.
Στο εν λόγω ενδεχόμενο δεν περιλαμβάνεται κατ’ ανάγκη μία ρωσική εισβολή
Η νατοϊκή επέμβαση θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί και με μία ρωσική στρατιωτική ώθηση που θα δοκίμαζε τη δυτική αντίδραση.
Όπως επισημαίνει η La Repubblica, η συλλογική Δύση εκτιμά ότι μία τέτοια ρωσική κίνηση θα αποφασιζόταν λόγω του ρευστού πολιτικού σκηνικού σε ΗΠΑ και ΕΕ καθώς το 2024 είναι έτος εκλογών για πολλές χώρες.
Νατοϊκοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο θα προσπαθούσε να προκαλέσει σύγχυση σε ΝΑΤΟ, ΕΕ.
Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως το ΝΑΤΟ σε μία τέτοια περίπτωση θα επέμβει.
Όπως αναφέρεται οι «κόκκινες γραμμές» έχουν συμφωνηθεί υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας και χωρίς να υπάρχει επικοινωνία μέσω επίσημων διαύλων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην παρούσα φάση, δεν υπάρχουν επιχειρησιακά σχέδια που να προβλέπουν την αποστολή στρατιωτών αλλά μόνο εκτιμήσεις πιθανών σχεδίων έκτακτης ανάγκης - μια πραγματική έσχατη λύση - σε περίπτωση εμπλοκής τρίτων στον πόλεμο.

πηγή



Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top