GuidePedia

0

Δυστυχώς σε αυτή την πόλη που δημοσιογραφώ πολλά χρόνια, την Ουάσιγκτον, αλλά και στις Βρυξέλλες, δεν γίνεται τίποτα τυχαία, ειδικά όταν το θέμα αφορά τα στρατηγικά συφμέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Συνεπώς δικαιούται ο καθένας να υποθέσει ότι είναι προσυνεννοημένες οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, του φιλότουρκου Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι δήθεν «έχει έρθει η ώρα» για τα μέλη της δυτικής συμμαχίας να επανεξετάσουν τον τρόπο χρήσης των όπλων που στέλνουν στην Ουκρανία.

Χθες το βράδυ ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φαίνεται ότι άνοιξε την πόρτα του …”τρελοκομείου”. Όπως αποκάλυψε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο κ. Μπάιντεν έδωσε άδεια στην Ουκρανία να χτυπήσει εντός ρωσικού εδάφους με αμερικανικά πυρομαχικά.

Ο Αμερικανός ηγέτης περιορίζει τη χρήση τους, ώστε το Κίεβο να μπορεί να χτυπήσει στόχους μόνο πάνω από τα σύνορα κοντά στο Χάρκοβο, αφού η Ρωσία έκανε σημαντικές προόδους γύρω από την πόλη στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Το εύρος της επανεξέτασης αυτής της πολιτικής δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Και αυτό διότι αρκετά μέλη του ΝΑΤΟ δεν βρίσκουν καθόλου καλή ιδέα την εισήγηση του επικεφαλής της στρατιωτικής συμμαχίας.

Υπάρχουν χώρες, και αναφερόμαστε στις γειτονικές προς τη Ρωσία χώρες, που πιστεύουν ότι πρέπει να δοθεί η άδεια χρήσης στην Ουκρανία για να χρησιμοποιεί τα δυτικά όπλα όπου και όπως επιθυμεί.

Αλλά άλλες χώρες, αποκλείεται να δεχθούν. Υπάρχει και ο παράγοντας Τουρκία. Λόγω των συμμαχιών του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, πιστεύεται ότι δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο, εκτός αν κάτι έχει αλλάξει και δεν το γνωρίζουμε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται εν μέσω της προεκλογικής περιόδου και ο Λευκός Οίκος καθορίζει τις πολιτικές του για να εξυπηρετούν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην προεκλογική εκστρατεία.

Πάμε να δούμε τις σκέψεις των Αμερικανών για το θέμα, με βάση και τις πολιτικές τους στη Μέση Ανατολή.

Όπως μεταδώσαμε και χθες, στο θέμα του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς, ο κ. Μπάιντεν τάχθηκε αναφανδόν με το Εβραϊκό Κράτος. Όσο το Τελ Αβίβ δεν εκτελεί την απειλή του για τη γιγαντιαία χερσαία επίθεση στη Ράφα, οι Αμερικανοί δεν θα ενοχλήσουν.

Όσο παραμένει η επιχείρηση στα σημερινά επίπεδα, που βέβαια προκαλούν θανάτους αμάχων, η Ουάσιγκτον θα στηρίζει και θα υποστηρίζει το Ισραήλ.

Μία πρώτη ένδειξη για την αμερικανική θέση αναφορικά με την Ουκρανία, ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Από προχθες το βράδυ ώρα Ουάσιγκτον έδειξε τις προθέσεις του όταν είπε πως οι σύμμαχοι θα αναγκαστούν να “προσαρμοστούν και να προσαρμόσουν” τις παραδόσεις δυτικών στην Ουκρανία.

Είπε συγκεκριμένα όταν ρωτήθηκε στην Μολδαβία ότι “καθώς οι συνθήκες άλλαξαν, καθώς το πεδίο της μάχης άλλαξε, καθώς η Ρωσία άλλαξε τον τρόπο διεξαγωγής της επίθεσής της, εμείς προσαρμοστήκαμε και είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουμε να το πράττουμε”.

Πρέπει να κρατήσουμε και να σημειώσουμε ότι αυτές οι δηλώσεις προηγήθηκαν της ανακοίνωσης του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Πιστεύει δε ο κ.Μπλίνκεν ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοι της είναι “σε καλό δρόμο για να συμβάλουμε, όπως τόνισε, στην επιτυχία της Ουκρανίας, μιας χώρας που στέκεται στα πόδια της, στρατιωτικά, οικονομικά και δημοκρατικά”.

“Σε κάθε βήμα του δρόμου, μάθαμε να προσαρμοζόμαστε και αυτό ακριβώς θα κάνουμε και στο μέλλον”, είναι το μήνυμα του κ. Μπλίνκεν.Σύμφωνα με τα πρακτορεία Reuters και AFP από την Πράγα:

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «έχει έρθει η ώρα» τα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας να επανεξετάσουν κάποιους από τους περιορισμούς που συνδέονται με τη χρήση των όπλων με τα οποία εφοδιάζουν την Ουκρανία, για να τη στηρίξουν στον αγώνα της κατά της Ρωσίας.

Ενώ η ουκρανική ηγεσία προτρέπει τις κυβερνήσεις, από το Βερολίνο μέχρι την Ουάσινγκτον, να χαλαρώσουν τους περιορισμούς, οι δυτικές χώρες εμφανίζονται διχασμένες τις τελευταίες εβδομάδες για το αν θα πρέπει να επιτραπεί στον ουκρανικό στρατό να πλήττει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους.

Ορισμένοι από τους συμμάχους της Ουκρανίας, όπως η Βρετανία, οι χώρες της Βαλτικής και η Δανία υποστηρίζουν ότι αυτό αποτελεί μέρος της νόμιμης αυτοάμυνας εναντίον του εισβολέα, όμως άλλοι εκφράζουν φόβους ότι η Δύση θα μπορούσε να παρασυρθεί στον πόλεμο.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου είπε αυτήν την εβδομάδα ότι τα F-16 που η χώρα του σχεδιάζει να αρχίσει να στέλνει από εφέτος στην Ουκρανία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο εντός των συνόρων της χώρας. Η Γερμανία έχει επίσης θέσει παρόμοιους περιορισμούς στη χρήση των βαρέων όπλων, όπως των αρμάτων μάχης Leopard.

«Οι σύμμαχοι παραδίδουν πολλά διαφορετικά είδη στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία και κάποιοι από αυτούς επέβαλαν ορισμένους περιορισμούς στη χρήση αυτών των όπλων (…) Αυτές είναι εθνικές αποφάσεις» είπε ο Στόλτενμπεργκ σε μια ομιλία του στην Πράγα, πριν από την άτυπη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα της Τσεχίας.

«Όμως πιστεύω ότι υπό το φως του πώς εξελίχθηκε αυτός ο πόλεμος (…) έχει έρθει η ώρα να εξετάσουμε ορισμένους από αυτούς τους περιορισμούς, για να δώσουμε στους Ουκρανούς τη δυνατότητα να αμυνθούν πραγματικά», πρόσθεσε.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top