GuidePedia

0


 του Χρήστου Καπούτση
Η αποτρόπαιη τρομοκρατική επίθεση της Παλαιστινιακής οργάνωσης ΧΑΜΑΣ, με θύματα ισραηλινούς και υπηκόους άλλων κρατών, που παρακολουθούσαν μια πολιτιστική εκδήλωση στον Ισραηλινό νότο, έχει προκαλέσει και δικαίως τη διεθνή κατακραυγή. Και κυρίως, θα προκαλέσει (προκαλεί ήδη) την αναμενόμενη συντριπτική στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ. Το Ισραήλ, κήρυξε και επίσημα τον πόλεμο στη Χαμάς και έχει καλέσει 350.000 εφέδρους, αριθμό ρεκόρ, να καταταγούν άμεσα στο Στρατό.

Ήδη φλέγεται η Λωρίδα της Γάζα, από τους βομβαρδισμούς της αεροσκαφών της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. Αναμένονται οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραηλινού Στρατού. Από την πλευρά της, η ΧΑΜΑΣ απειλεί ότι θα εκτελέσει ομήρους ισραηλινούς, αν δεν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί! Φρίκη ….

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως ο πόλεμος αυτός θα είναι μακρύς και δύσκολος, προετοιμάζοντας έτσι την ισραηλινή κοινωνία, ότι θα πρέπει ξεχάσει την αμεριμνησία της καθημερινότητας, αφού η χώρας τους εμπλέκεται στη δίνη της πολεμικής σύρραξης, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους άμαχους, που σε κάθε πόλεμο, καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων.

Η πολύνεκρη εισβολή της Χαμάς, είναι η μεγαλύτερη επίθεση που έχει δεχθεί εδώ και 50 χρόνια το Ισραήλ, από τον πόλεμο του Yom Kippur στις 6 Οκτωβρίου 1973.

Ο 4ος αραβοϊσραηλινός πόλεμος ή πόλεμος του Yom Kippur, ήταν η αναμενόμενη εξέλιξη της διαμάχης Αράβων-Ισραηλινών, σε μια προσπάθεια των Αράβων, που εκδηλώθηκε με μια αιφνιδιαστική επίθεση των δυνάμεων της Αιγύπτου και της Συρίας κατά του Ισραήλ, με στόχο την ανατροπή των αρνητικών τετελεσμένων που είχε δημιουργήσει ο “πόλεμος των έξι ημερών” του 1967, που έληξε με την νίκη των Ισραηλινών. Τελικά και πάλι, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πέτυχαν να αναστρέψουν τις αρχικές επιτυχίες των Αράβων και να καταγάγουν μια ακόμη μεγάλη στρατιωτική νίκη στα πεδία των μαχών.

Σχετικά με το τωρινό τρομοκρατικό χτύπημα της ΧΑΜΑΣ, έχει προκύψει ένα ερώτημα , που απασχολεί τους στρατηγικούς αναλυτές. Πως οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, που είναι από τις πιο αξιόπιστες στο Κόσμο, δεν κατόρθωσαν να αποτρέψουν, ένα τέτοιου επιπέδου τρομοκρατικό χτύπημα, από μια οργάνωση τη ΧΑΜΑΣ, που η δράση της, εδώ και πολλά χρόνια, είναι στο μικροσκόπιο των Ισραηλινών; Υπήρξε αποτυχία στην συλλογή πληροφοριών ή μήπως η ανάλυση των πληροφοριών ήταν επιπόλαιη; Και στις δύο περιπτώσεις, οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, απέτυχαν παταγωδώς. Εκτός και αν συμβαίνει κάτι άλλο … Ότι όμως και να συμβαίνει, η στάση της αντιπολίτευσης του Ισραήλ, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Ο Ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ , μόλις ξέσπασαν οι πολύνεκρες επιχειρήσεις στην Λωρίδα της Γάζας και οι εύλογες απορίες για την αποτελεσματικότητα των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, δήλωσε: «Δεν θα ασχοληθώ με το ποιος φταίει και γιατί αιφνιδιαστήκαμε. Θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό μας ενωμένοι».

Και ένα δεύτερο ερώτημα: Πως και γιατί, η ηγεσία της ΧΑΜΑΣ, αποφάσισε μια πολύνεκρη τρομοκρατική ενέργεια, γνωρίζοντας ότι η αντίδραση του Ισραήλ, θα προκαλέσει εκατόμβη θυμάτων Παλαιστινίων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας; Ήδη διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν εικόνες σοκ, από τη Γάζα, με γονείς να περιφέρουν τα νεκρά παιδιά τους! Η Λωρίδα της Γάζας, είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του Πλανήτη, όπου οι Παλαιστίνιοι ζουν σε άθλιες συνθήκες, με 60% ανεργία, πολλές φορές χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, σε καθεστώς περικύκλωσης από το Ισραήλ, από αέρα, θάλασσα και ξηρά.

Ποιο είναι όμως το βασικό πρόβλημα στην διένεξη Ισραηλινών – Παλαιστινίων; Η άρνηση από το Ισραήλ , να αποκτήσουν οι Παλαιστίνοι δικό τους ανεξάρτητο κράτος, αλλά και ο σεβασμός της ΧΑΜΑΣ, στο δικαίωμα του Ισραήλ στην ασφάλεια. Αυτή είναι η πηγή της βίας, που ματώνει και τους δύο αντιπάλους.

Θα πρέπει να προσέξουμε και να αναλύσουμε, συγκεκριμένη δήλωση του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Β.Νετανιάχου. Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Νετανιάχου δήλωσε, πως η απάντηση του Ισραήλ στην πρωτοφανή πολυμέτωπη και πολύνεκρη επίθεση Παλαιστίνιων ενόπλων από τη Λωρίδα της Γάζας, θα «αλλάξει τη Μέση Ανατολή»!

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι δραματικές και επιδεινώνονται… Εμπλέκονται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, γεωπολιτικά, θρησκευτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά, αραβικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το σιιτικό Ιράν, τα ΗΑΕ , η σουνιτική Τουρκία, η Συρία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, αλλά και οι τρομοκρατικές οργανώσεις η σουνιτική ΧΑΜΑΣ των Παλαιστινίων, η σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου και η σουνιτική Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου, που ασκούν μεγάλη επιρροή στον τοπικό πληθυσμό. Το Ισραήλ, «δείχνει» το Θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης, ότι οργάνωσε το τρομοκρατικό χτύπημα της ΧΑΜΑΣ.

Σαφή θέση υπέρ του Ισραήλ έχει η Ελληνική Κυβέρνηση.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης δήλωσε: «Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ που έχει δικαίωμα άμυνας απέναντι σε αυτές τις απάνθρωπες πράξεις.»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας δήλωσε: «Η τρομοκρατία δεν οδηγεί πουθενά, η τρομοκρατία αρχή δεινών και όποιος θεωρεί ότι με την τρομοκρατία και την άσκησή της θα λύσει προβλήματα και θα δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον, σφάλει βαρύτατα.»

Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία στην Αθήνα, λόγω της δραματικής επιδείνωσης της πολεμικής σύρραξης. Ορατοί Κίνδυνοι γενικότερης ανάφλεξης στην Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο και Αραβική χερσόνησο. Στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», υπάρχει εκτενές ρεπορτάζ με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Συναγερμός και στην Αθήνα. Αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε ενδεχόμενους στόχους»!!!!!

Φυσικά, σε αυτή την «μεταβλητή» Γεωμετρία της περιοχής, δεν μπορεί να αποκλειστεί η παράμετρος της συμμετοχής και της Ελλάδας και της Κύπρου, υπό κάποια μορφή, αφού ΙΣΡΑΗΛ- ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ, συνδέονται με ισχυρή τριμερή αμυντική συμφωνία, σε εφαρμογή της οποίας, οι Πολεμικές Αεροπορίες Ελλάδας και Ισραήλ, έχουν συνεργαστεί σε ασκήσεις υψηλού αεροπορικού επίπεδου, αλλά και οι ισραηλινοί, έχουν αναλάβει την εκπαίδευση πιλότων μαχητικών αεροσκαφών στο Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα.

Σύμφωνα με αναλυτές διεθνών στρατιωτικό-διπλωματικών θεμάτων, κύριος στόχος της Χαμάς, είναι η ανατροπή της προσέγγισης του Ισραήλ με αραβικά κράτη της περιοχής όπως με την Σαουδική Αραβία, που προκύπτει μέσα από τις Συμφωνίες του Αβραάμ και η επαναφορά του Παλαιστινιακού ζητήματος στο προσκήνιο, μέσω μιας τρομοκρατικής ενέργειας, που θα προκαλέσει (προκάλεσε ήδη) σοκ κι δέος, όχι μόνο στο Ισραήλ, αλλά και στην διεθνή κοινότητα.

Οι ΗΠΑ έσπευσαν να ενισχύσουν το Ισραήλ.

Η διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε στο Ισραήλ περισσότερα όπλα και εξελιγμένα πυρομαχικά, ενώ έστειλε κοντά στις ακτές του Ισραήλ, το πιο σύγχρονο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, το Gerald Ford, μαζί με έναν αριθμό αντιτορπιλικών, καθώς επίσης και ενίσχυσε τις αμερικανικές βάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ενιαία γεωγραφική περιοχή, της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου και της Αραβικής Χερσονήσου, εισέρχεται πλέον, σε μια λίαν επικίνδυνη «διακεκαυμένη ζώνη». 

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top