GuidePedia

0


Αναλυτές περιέγραψαν τη συνάντηση, η οποία δεν φαινόταν να έχει προετοιμαστεί εκ των προτέρων, ως ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση των εντάσεων, αλλά όχι ως καθαγιασμό μιας πλήρους πολιτικής συμφιλίωσης, καθώς πολλά επίμαχα ζητήματα φαίνεται να εκκρεμούν.

Μετά από χρόνια έντασης, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσαν τα χέρια και στη συνέχεια πραγματοποίησαν συνομιλίες στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Κυριακή, καθώς παρακολούθησαν την έναρξη του τουρνουά ποδοσφαίρου του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ωστόσο, οι αναλυτές απέρριψαν κάθε εικασία για μια σημαντική εξέλιξη στις σχέσεις.

Το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι «Cairo News» ανέφερε ότι μια τριμερής σύνοδος κορυφής της Ντόχα συγκέντρωσε στη συνέχεια τον Σίσι, τον Ερντογάν και τον σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ, τον εμίρη του Κατάρ.

Το γεγονός ότι η συνάντηση δεν περιορίστηκε στους ηγέτες της Αιγύπτου και της Τουρκίας σήμαινε, σύμφωνα με διπλωματικούς εμπειρογνώμονες, ότι η Άγκυρα και το Κάιρο δεν πέτυχαν μια σημαντική πρόοδο που θα οδηγούσε σε ταχεία εξομάλυνση των σχέσεων.

Αναλυτές περιέγραψαν τη συνάντηση, η οποία δεν φαινόταν να έχει προετοιμαστεί εκ των προτέρων, ως ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση των εντάσεων, αλλά όχι ως καθαγιασμό μιας πλήρους πολιτικής συμφιλίωσης, καθώς πολλά επίμαχα ζητήματα φαίνεται να εκκρεμούν.

Οι αιγυπτιακές και τουρκικές δηλώσεις μετά τη συνάντηση δεν περιελάμβαναν καμία ένδειξη παραχωρήσεων, δεσμεύσεις για αναθεώρηση θέσεων σε επίμαχα ζητήματα ούτε συμφωνία για διάλογο υψηλού επιπέδου.

Οι τουρκικές και αιγυπτιακές διατυπώσεις στις δημόσιες δηλώσεις ήταν ασαφείς και περιορίζονταν σε γενικότητες. Δεν υπήρξε επιβεβαίωση από καμία πλευρά της πρόθεσης να ξεκινήσει μια ουσιαστική ανταλλαγή διπλωματικών πληροφοριών, καθώς τόσο το Κάιρο όσο και η Άγκυρα θεωρήθηκαν πιο απασχολημένα σε αυτό το στάδιο με εσωτερικές ανησυχίες που είναι ουσιαστικά οικονομικής φύσης.

Ο αιγύπτιος προεδρικός εκπρόσωπος, πρέσβης Μπασάμ Ράντι, ανέφερε σε σύντομη δήλωσή του τη Δευτέρα ότι υπήρξε συμφωνία ότι η συνάντηση μεταξύ Σίσι και Ερντογάν θα ήταν «μια αρχή για την ανάπτυξη διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών».

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση ήταν η αρχή μιας διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων, λέγοντας ότι ελπίζει να δει τούρκους και αιγύπτιους υπουργούς να επιλέγουν από εκεί που ξεκίνησαν ο Σίσι και ο ίδιος «μέσω συνομιλιών υψηλού επιπέδου». Και πρόσθεσε: «Είπαμε νωρίτερα ότι μπορεί να ξεκινήσει ένας δρόμος και αυτό ήταν ένα βήμα που έγινε για να εμπλακούμε σε αυτό το μονοπάτι».

Τόνισε ότι το μοναδικό αίτημα της χώρας του από την αιγυπτιακή πλευρά ήταν να πει σε όσους ενστερνίζονται εχθρικές θέσεις απέναντι στην Τουρκία στην περιοχή της Μεσογείου: «Θέλουμε να εδραιώσουμε την ειρήνη στην περιοχή».

Ο Ερντογάν φάνηκε να σηματοδοτεί την επιθυμία να δει το Κάιρο να παρεμβαίνει σε χώρες που αντιτίθενται στην επέκταση της Τουρκίας στη Μεσόγειο, δηλαδή την Κύπρο και την Ελλάδα, αγνοώντας το γεγονός ότι η ίδια η Αίγυπτος, αντιτίθεται στις συμφωνίες θαλάσσιας οριοθέτησης με την κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά στη Λιβύη.

Ο Τούρκος ηγέτης δεν εξέφρασε την επιθυμία να κάνει παραχωρήσεις σε ορισμένα από τα ιδιαίτερα φορτισμένα ζητήματα που έχουν αμαυρώσει τις σχέσεις με την Αίγυπτο, ειδικά την υποστήριξη της Άγκυρας στη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τη στρατιωτική, πολιτική και οικονομική καταπάτηση της Λιβύης.

Οι αναλυτές λένε ότι η Τουρκία μπαίνει όλο και περισσότερο στον πειρασμό να θεωρήσει το τρέχον λιβυκό status quo, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της Τουρκίας στην πλούσια σε πετρέλαιο βορειοαφρικανική χώρα, ως τετελεσμένο γεγονός.

Το κίνητρο του Σίσι για την επίσκεψή του στη Ντόχα και τη συμμετοχή του στην έναρξη της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου φαίνεται ουσιαστικά να έχει ως στόχο να δείξει την υποστήριξή του στον εμίρη του Κατάρ, ενώ επιδιώκει να εξασφαλίσει την οικονομική βοήθεια της Ντόχα στη χώρα του είτε σε άμεσες οικονομικές επιχορηγήσεις, καταθέσεις κεντρικών τραπεζών ή επενδύσεις σε αιγυπτιακά έργα. Σύμφωνα με περιφερειακούς εμπειρογνώμονες, το οικονομικά εξαντλημένο Κάιρο έχει χάσει την επιθυμία να συνεχίσει την επιδίωξη διμερών διενέξεων που επικράτησαν τα τελευταία χρόνια.

Ο Ερντογάν, ο οποίος αντιμετωπίζει νέες εκλογές το επόμενο έτος, είναι πρόθυμος, από την άλλη πλευρά, να περιορίσει τις επιπτώσεις των απερίσκεπτων οικονομικών πολιτικών του στο τουρκικό τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της χώρας εδώ και καιρό. Η προσοχή του επικεντρώνεται επίσης στη διατήρηση των ξένων στρατιωτικών επεμβάσεων της χώρας του σε καλό δρόμο.

Ως εκ τούτου, πρέπει να διαχειριστεί τις επιπτώσεις από την προσπάθειά του να επιβάλει μια ζώνη ασφαλείας στη Συρία, η οποία προφανώς πυροδότησε μια πρόσφατη τρομοκρατική βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη και την περαιτέρω εμπλοκή της Τουρκίας σε ένοπλη σύγκρουση εναντίον των Κούρδων, ενώ φέρει το βάρος εκατομμυρίων προσφύγων στην πατρίδα του. Όλες αυτές οι σκέψεις τον ώθησαν να αναζητήσει συμφιλίωση στον Κόλπο και να αναζητήσει μια ανάπαυλα στη διπλωματική αναμέτρηση με την Αίγυπτο.

Πηγή στο Κάιρο λέει ότι η χειραψία της Ντόχα έφερε στο φως τις αιγυπτοτουρκικές διαβουλεύσεις μετά από μια σειρά συναντήσεων με επίκεντρο την ασφάλεια που πραγματοποιήθηκαν στο Κάιρο, την Άγκυρα και άλλους χώρους.

Διαβουλεύσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας σειράς περιφερειακών και διεθνών συναντήσεων για την κρίση στη Λιβύη, όπου οι δύο χώρες λέγεται ότι εργάστηκαν για να αποτρέψουν άμεσες τριβές μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου στη λιβυκή σκηνή. 

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top