GuidePedia

0
Image"Με την ένταξη των Ελληνοκυπρίων στην Ε.Ε. ποδοπατήθηκαν οι θεμελιώδεις αρχές της Ενωσης", είπε με περίσσιο θράσος, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ απαντώντας στις δηλώσεις Μέρκελ για το Κυπριακό μετά την πρόσφατη συνάντησή της με τον Πρόεδρο Χριστόφια στη Λευκωσία.Το σχέδιο Ανάν ήταν σχέδιο και της Ε.Ε. και ο τότε αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκ. Φερχόιγκεν είχε πει οι Ελληνοκύπριοι μας εξαπάτησαν. Η κ. Μέρκελ θα έπρεπε να τα γνωρίζει αυτά, παρατήρησε ο κ. Γκιουλ.

«Θα περίμενα να είναι πιο προσεκτική και δημιουργική σε τέτοια προβλήματα, η Γερμανία, η πιο ισχυρή κινητήρια δύναμη της Ευρώπης», δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας και πρόσθεσε:
«Η Ελληνοκυπριακή πλευρά εντάχθηκε στην ΕΕ κατά παράβαση των θεμελιωδών κανόνων της ΕΕ. Δεν έπρεπε να ενταχθεί προτού επιλυθεί το Κυπριακό. Με την ένταξη ενός προβληματικού νησιού στην ΕΕ, τη στιγμή που ο φάκελος Κύπρου είναι υπό συζήτηση στον ΟΗΕ, υπάρχει η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, έχουν ποδοπατηθεί οι θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ. Για την οικοδόμηση της ειρήνης θα πρέπει να γίνονται δημιουργικές κινήσεις, δίχως να προκαλείται δυσαρέσκεια στις πλευρές».
Σκληρή στάση απέναντι στην Ε.Ε. τήρησε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με την Κάθριν ʼστον, εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.
«Η καθυστέρηση της διαδικασίας ενσωμάτωσης της Τουρκίας με την ΕΕ συνιστά έλλειψη οράματος από πλευράς της ΕΕ», παρατήρησε ο κ. Νταβούτογλου, εκφράζοντας την ετοιμότητα της Τουρκίας να συνεργαστεί για την καλύτερη κατανόηση της στρατηγικής συμβολής που θα προσφέρει η ένταξή της στην Ε.Ε..
«Περιμένουμε», είπε, «πιο ισχυρή βούληση από πλευράς ΕΕ. Περιμένουμε να πραγματοποιήσει η ΕΕ τις υποσχέσεις της σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας. Επιθυμούμε να εκτιμηθεί σωστά στην Ευρώπη η ειρηνική και δραστήρια πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία σε διάφορα θέματα με πρώτο -όπως υποστήριξε- το Κυπριακό».
Αναφερόμενος στο θέμα της κατάργησης των θεωρήσεων, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε: «Εκτιμούμε και στηρίζουμε τα βήματα που γίνονται για την κατάργηση των θεωρήσεων στα Βαλκάνια, αλλά θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι η ίδια διαδικασία δεν ακολουθείται σχετικά με την Τουρκία».
Όπως είπε, η Τουρκία έθεσε από πέρυσι θέμα κατάργησης των θεωρήσεων στην ΕΕ, η οποία πρόβαλε κάποια σημεία όπως η θεσμοθέτηση βιομετρικών διαβατηρίων στην Τουρκία, η ετοιμασία της συμφωνίας επανεισδοχής και η μετάβαση σε σύστημα ενσωματωμένων συνοριακών σταθμών.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, η Αγκυρα δεν βρήκε κάποιο συνομιλητή στην ΕΕ για το θέμα της κατάργησης θεωρήσεων. «Εχουμε κάνει πρόοδο στο θέμα της συμφωνίας επανεισδοχής, αλλά μην περιμένει κανείς να εφαρμόσουμε τους όρους της συμφωνίας αυτής, δίχως να υπάρχει προοπτική κατάργησης των θεωρήσεων», διεμήνυσε.
Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Μέρκελ για το Κυπριακό και το κατά πόσο αυτές εκφράζουν μόνο την Μέρκελ ή παρουσιάζουν ομοιότητα με την προοπτική εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., η Κάθριν Αστον αρκέστηκε να πει ότι δεν μπορεί να μιλήσει για λογαριασμό της καγκελαρίου, δηλώνοντας πως «η Ε.Ε. επιθυμεί μία λύση στο Κυπριακό, αποδεκτή από αμφότερες τις πλευρές».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top