Η κυπριακή ηγεσία γιατί δεν σκέφτηκε ποτέ να αγοράσει τα ελληνικά αεροσκάφη για λογαριασμό της ή μήπως υπάρχουν έξωθεν πιέσεις;
Σύμφωνα με ελληνικές δημοσιογραφικές πηγές (ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ-ΒΗΜΑ) , στην επικαιρότητα παραμένει ζωντανό το ενδιαφέρων της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ( που εορτάζει σήμερα τους πολιούχους της Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ), για την αγορά επιπλέον 6 καινούργιων αεροσκαφών Rafale, ώστε να συμπληρωθούν δύο πλήρεις πολεμικές μοίρες στην 114 αεροπορική βάση στην Τανάγρα.Η ελληνική πλευρά τα δίνει όλα σύμφωνα με πληροφορίες για την απόκτηση των νέων έξι Rafale με μπροστάρη φυσικά για το υπουργείο Άμυνας, ( την ίδια στιγμή που οι Τούρκοι προσπαθούν να προμηθευτούν τα Eurofighters).
Κύκλοι όμως εντός των μηχανισμών αυτών, μιλώντας σε ΜΜΕ, ανέφεραν ότι για να επιτύχει αυτή η κίνηση “θα πρέπει να εξευρεθεί δημοσιονομικός χώρος και για να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος, θα πρέπει να πωληθούν τα Mirage 2000-5, αλλά και τα παλαιότερα F-16 block30, όπως εξήγγειλε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας”.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι “προς πώληση είναι επίσης και τα τρία παλαιότερα κυβερνητικά αεροσκάφη και τις διευθετήσεις για την πώλησή τους ανάλαβε ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος (Ι) Γρηγοριάδης.
Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι η κατασκευή των ελληνικών F-35 γίνεται βάσει του προγράμματος, δεν έχει καθόλου καθυστερήσει, βρίσκεται στην 8η σειρά παραγωγής από την κατασκευάστρια εταιρία και το πρώτο ελληνικό F-35 θα παραδοθεί το 2028".
Σε ποια χώρα θα καταλήξουν προς πώληση τελικά τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000 EGM/BGM
Μιλάμε για την πώληση 18 μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000 EGM/BGM που μέχρι το 2022 υπηρετούσαν στην 332 Μοίρα «Γεράκι».
Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας αναζητά εδώ και χρόνια την μεταπώληση τους, προτού η φθορά από τη μακροχρόνια καθήλωση τα οδηγήσει για σκραπ.
Τα 18 αεροσκάφη 2000 EGM, της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι προς πώληση και ακούγονται δύο χώρες κυρίως ως πιθανοί αγοραστές, η Ινδία και η Σερβία ( από το 2022), ενώ άλλα ακούγονται και προτάσεις που λένε ότι τα ελληνικά γαλλικής κατασκευής αεροσκάφη, θα δοθούν στην Ουκρανία ως στρατιωτική βοήθεια.
Γιατί δεν τα αγοράζει η Κύπρος;
Η κυπριακή ηγεσία δεν σκέφτηκε ποτέ να αγοράσει αυτά τα αεροσκάφη για λογαριασμό της ή μήπως υπάρχουν έξωθεν πιέσεις να μην προβεί η Εθνική Φρουρά σε μια τέτοια αγορά;
Γιατί οι Κύπριοι δεν αγοράζουν ένα αεροσκάφος που θα ήταν ιδανικό για αποστολές τύπου TASMO ( κατά στόχων επιφανείας);
Γιατί η Λευκωσία δεν αγοράζει ένα μαχητικό που έχει στα χέρια της η " αδελφή" ελληνική Πολεμική Αεροπορία που διαθέτει μια τρομερή βάση συντήρησης για τα αεροσκάφη αυτά αλλάζοντας τον ρουν των γεγονότων στην Μεγαλόνησο επιτέλους;
Οι προϋποθέσεις για να αποκτήσει τα Mirage 2000 η Κύπρος
Την ίδια στιγμή τα αεροσκάφη MIRAGE 2000 EGM/BGM, τα οποία δεν έχουμε αναβαθμίσει και και για τα οποία υπάρχει μεγάλος πονοκέφαλος στην πολεμική αεροπορία μας, το τι θα τα κάνουμε, μπορούμε να διαπραγματευτούμε την παράδοση τους στην Κύπρο, με την προϋπόθεση της ανάληψης της αναβάθμισης τους από την Λευκωσία.
Η περίπτωση απόκτησης των γαλλικών μαχητικών και ως εκ τούτου την ενεργοποίηση του αεροπορικού κλάδου από την Εθνική Φρουρά απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή κινήσεων από την πλευρά τόσο της Λευκωσίας όσο και της Αθήνας, είναι όμως μέσα στα όρια του εφικτού λόγω των ωμών τουρκικών προκλήσεων, ειδικά ενόψει των εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σε κάθε περίπτωση για πολλούς και διάφορους λόγους, η όποια απόκτηση των μαχητικών δεν θα γίνει απευθείας από την Πολεμική Αεροπορία προς την Εθνική Φρουρά της Κύπρου αλλά πρώτα η Πολεμική Αεροπορία θα τα δώσει-πουλήσει στην κατασκευάστρια εταιρεία και μετά εάν και εφόσον το αποφασίσει η Γαλλία αυτά θα καταλήξουν στην Πάφο.
Η εκπαίδευση, η συντήρηση και όλα τα ζητήματα σχετικά με αυτά τα αεροσκάφη, μπορεί άνετα να τα αναλάβει η ελληνική πολεμική αεροπορία, η οποία θα βοηθούσε την ΕΦ τα μέγιστα σε μια τέτοια απόφαση, αφού διαθέτει τόσο το προσωπικό όσο και τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και συντήρησης.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου