GuidePedia

0


Μαχητικά αεροσκάφη F-15 έφθασαν στη Μέση Ανατολή χθες Πέμπτη, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός, μια εβδομάδα μετά την αναγγελία της Ουάσιγκτον πως αναπτύσσει περισσότερα στρατιωτικά μέσα στην περιοχή εν είδει προειδοποίησης στο Ιράν.

Τα αεροσκάφη —ο αριθμός τους δεν διευκρινίστηκε—, που κανονικά έχουν βάση την Αγγλία, έφθασαν στον τομέα ευθύνης της CENTCOM, του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως στέλνει στη Μέση Ανατολή βομβαρδιστικά, μαχητικά, αεροσκάφη ανεφοδιασμού με καύσιμα εν πτήσει και πλοία με συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ικανά να καταρρίπτουν βαλλιστικούς πυραύλους.

«Αν το Ιράν, εταίροι του ή οργανώσεις προσκείμενες σ’ αυτό εκμεταλλευτούν αυτή τη στιγμή για να στοχοποιήσουν το (στρατιωτικό) προσωπικό ή συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή», η Ουάσιγκτον «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί τους ανθρώπους μας», διεμήνυσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Οι ΗΠΑ είναι ο κυριότερος σύμμαχος σε διεθνές επίπεδο του Ισραήλ, που διεξάγει πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου 2023 και εναντίον της Χεζμπολά στον Λίβανο από την 23η Σεπτεμβρίου. Και τα δυο κινήματα υποστηρίζονται από το Ιράν, ορκισμένο εχθρό του εβραϊκού κράτους.

Το Ιράν επιτέθηκε απευθείας στο Ισραήλ δυο φορές φέτος: τον Απρίλιο, σε αντίποινα για τον βομβαρδισμό του προξενείου του στη Δαμασκό που απέδωσε στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, και για τον Οκτώβριο, σε αντίποινα για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χεζμπολά, του Χασάν Νασράλα, σε αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βηρυτό καθώς και του ηγέτη της Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε επιδρομή εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν την 26η Οκτωβρίου, σε ανταπόδοση αυτής της τελευταίας επίθεσης, της ομοβροντίας κάπου 200 πυραύλων που εξαπέλυσε η Ισλαμική Δημοκρατία εναντίον της ισραηλινής επικράτειας την 1η Οκτωβρίου.

Ο Μπλίνκεν θα συνεχίσει τις προσπάθειες για τον τερματισμό των πολέμων σε Γάζα και Λίβανο

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν σκοπεύει να συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες με στόχο τον τερματισμό των πολέμων στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο για όσο χρόνο του απομένει πριν αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, τον τερματισμό του πολέμου στον Λίβανο, την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας (στη Γάζα) και είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε αυτήν την πολιτική έως το μεσημέρι της 20ής Ιανουαρίου, όταν ο εκλεγμένος πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά του”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει 11 ταξίδια στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023, ασκεί πίεση εδώ και μήνες για μια συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας που θα καθιστά δυνατή την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα δώσει περισσότερη ελευθερία στο Ισραήλ να υλοποιήσει όλους τους στόχους του και επέκρινε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κατηγορώντας τον ότι προσπάθησε να δέσει τα χέρια του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αντίθετα, η κυβέρνηση Μπάιντεν επικρίνεται από την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος ότι δεν χρησιμοποίησε αρκετά τους μοχλούς πίεσης, όπως την παράδοση όπλων στο Ισραήλ.

Ο Μπλίνκεν θα προσπαθήσει επίσης να επιτύχει “απτή πρόοδο” σε άλλους τομείς προτεραιότητας, κυρίως “για να κερδίσει τον ανταγωνισμό με την Κίνα, παράλληλα με την υπεύθυνη διαχείριση της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών μας” και “να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή θέση για να πετύχει” απέναντι στη Ρωσία, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Διευκρίνισε σχετικά ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται να δαπανήσει και το τελευταίο σεντ του δημοσιονομικού κονδυλίου των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπέρ του Κιέβου έως την 20ή Ιανουαρίου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αμφισβητήσει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία.

Ο Άντονι Μπλίνκεν διόρισε τον πρεσβευτή Στίβεν Μαλ, πρώην διπλωμάτη καριέρας που υπηρέτησε ως πρεσβευτής στην Πολωνία και τη Λιθουανία, για να συντονίσει εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών τη μεταβίβαση της εξουσίας στην κυβέρνηση Τραμπ, δήλωσε ο Μάθιου Μίλερ στους δημοσιογράφους, μετά τη νίκη του Ρεπουμπλικάνου Τραμπ στις βουλευτικές εκλογές.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει έρθει ακόμη σε επαφή με την ομάδα Τραμπ για τη μεταβίβαση της εξουσίας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

 
Top