GuidePedia

0

Η Τουρκία έχει χάσει το δικαίωμα να μεσολαβεί μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Rafael Fakhrutdinov
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι μια λύση στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση μπορεί να βρεθεί μόνο υπό συνθήκες εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι το Κίεβο θα πρέπει να αποσύρει στρατεύματα από τέσσερις νέες περιοχές της Ρωσίας. Ποιος είναι ο λόγος για μια τέτοια δήλωση του Fidan και πώς μπορεί να επηρεάσει τη διαμεσολάβηση της Άγκυρας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου;

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξή του στη Hurriyet κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ Μόσχας και Κιέβου συνεχίζεται, καμία πλευρά δεν θέλει να είναι χαμένη σε αυτή τη διαδικασία.

«Έχουμε μια ειδική σχέση και με τις δύο πλευρές. Δεν θα διστάσουμε να ακούσουμε και τις δύο πλευρές. Μια δίκαιη λύση στον πόλεμο πρέπει να βρεθεί στο πλαίσιο της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Η κόπωση και από τις δύο πλευρές θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα κατάσταση το 2025», είπε.

Απαντώντας σε αυτό, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, Γκριγκόρι Καρασίν, σε συνέντευξή του στο Lenta.ru, υπενθύμισε ότι οι όροι της Ρωσίας για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία διατυπώνονται σαφώς από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των BRICS στο Καζάν, ο Πούτιν ανέφερε την προϋπόθεση για την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών. «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε οποιεσδήποτε επιλογές για ειρηνευτικές συμφωνίες, με βάση τις πραγματικότητες που αναπτύσσονται επί τόπου. Και δεν είμαι έτοιμος για τίποτα άλλο», εξήγησε.

Τον Ιούνιο, ο Ρώσος ηγέτης, σε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε τους όρους για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Κίεβο. «Τα ουκρανικά στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν πλήρως από τις περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορόζιε. Επιπλέον, εφιστώ την προσοχή σας στο γεγονός ότι προέρχεται από ολόκληρη την επικράτεια αυτών των περιοχών εντός των διοικητικών συνόρων τους, η οποία υπήρχε κατά τη στιγμή της εισόδου τους στην Ουκρανία», είπε.

«Μόλις το Κίεβο δηλώσει ότι είναι έτοιμο για μια τέτοια απόφαση και ξεκινήσει την πραγματική απόσυρση των στρατευμάτων από αυτές τις περιοχές, καθώς και επίσημα ειδοποιήσει για την απόρριψη των σχεδίων ένταξης στο ΝΑΤΟ, η πλευρά μας θα διαταχθεί αμέσως, κυριολεκτικά την ίδια στιγμή, να παύσει το πυρ και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις. Επαναλαμβάνω: θα το κάνουμε αμέσως. Φυσικά, ταυτόχρονα, εγγυόμαστε την απρόσκοπτη και ασφαλή απόσυρση των ουκρανικών μονάδων και σχηματισμών», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Όσον αφορά την Τουρκία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η Άγκυρα συνεχίζει να συνεργάζεται με το καθεστώς του Κιέβου στον στρατιωτικό-τεχνικό τομέα. «Τα τουρκικά όπλα χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας για να σκοτώσουν τον ρωσικό στρατό και τους πολίτες. Αυτό δεν μπορεί παρά να προκαλέσει αμηχανία στο πλαίσιο των δηλώσεων της τουρκικής ηγεσίας σχετικά με την ετοιμότητά της να παράσχει υπηρεσίες διαμεσολάβησης», ανέφερε ο διπλωμάτης σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι πρόγονοί μας δεν έκαναν ποτέ λάθη σε τίποτα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των κρατών που συνόρευαν με τη Ρωσική Αυτοκρατορία. Στον Δον, είπαν: αν νικήσεις έναν Τούρκο στη μάχη, θα φιλήσει το χέρι σου μέχρι να το ροκανίσει στον ώμο. Αυτά τα λόγια περιέχουν την ουσία των σχέσεών μας με την Τουρκία. Και όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την ανάπτυξη συγκεκριμένων βημάτων για να απαντήσουμε σε αυτή τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών», εξήγησε ο Viktor Vodolatsky, βουλευτής της Κρατικής Δούμας από το LPR.

«Η Τουρκία πάντα μισούσε τη Ρωσία και τη δύναμή της. Η Άγκυρα μπορεί τώρα να προσαρμοστεί σε ορισμένες καταστάσεις, προσωρινούς παράγοντες και να πάει προς την ίδια κατεύθυνση με εμάς. Αλλά σε κάθε περίπτωση, θα θέσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό που, κατά τη γνώμη της, θα επιτρέψει την καταστροφή της Ρωσίας. Και φυσικά, η Τουρκία, ως μέλος του μπλοκ του ΝΑΤΟ, θα επιδιώξει τα συμφέροντά της σε οποιονδήποτε τομέα, χωρίς να κοιτάξει πίσω σε εμάς», δήλωσε ο ομιλητής.

«Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι η Τουρκία προμηθεύει όπλα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, από τις οποίες σκοτώνουν τον στρατό μας, και χαιρετά τη Μόσχα με το άλλο χέρι.

Υπάρχουν υποψίες ότι η Άγκυρα δεν θα ενοχληθεί από την καταστροφή όσο το δυνατόν περισσότερων σλαβικών λαών στην τρέχουσα σύγκρουση. που είμαστε εμείς και οι Ουκρανοί. Επιπλέον, η Τουρκία αναπτύσσει μια λεγόμενη τουρκική πλατφόρμα με τις χώρες του ασιατικού υπογάστριου μας. Και υπό αυτή την έννοια, πρέπει επίσης να είμαστε σε επιφυλακή», πρόσθεσε.

«Η Τουρκία δεν αποχώρησε από το ΝΑΤΟ, δεν διέκοψε τη σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν απέσυρε την αίτησή της για ένταξη στην ΕΕ. Επομένως, τέτοιες δηλώσεις δεν προκαλούν έκπληξη. Επιπλέον, ο Fidan δήλωσε αυτό σε συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, προσθέτοντας ότι το Λονδίνο είναι στρατηγικός εταίρος της Άγκυρας. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι ακόμη και το σχέδιο του παντουρκισμού εμπνεύστηκε και υποστηρίχθηκε από τους Βρετανούς», δήλωσε ο Vadim Trukhachev, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Εξωτερικών Περιφερειακών Σπουδών και Εξωτερικής Πολιτικής του Ρωσικού Κρατικού Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Επιστημών.

«Επιπλέον, η Τουρκία έχει πολλά συμφέροντα στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Κριμαία είναι μέρος της ζώνης ειδικών συμφερόντων της Τουρκίας. Θα ήταν πιο βολικό για την Άγκυρα να τη δει ως μέρος της Ουκρανίας παρά ως μέρος της Ρωσίας.

Τότε θα ήταν ευκολότερο να επηρεαστεί η χερσόνησος - λόγω του γεγονότος ότι η Ουκρανία είναι ένα ασθενέστερο κράτος. Οι αντιθέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας είναι απλά παντού: στην Κεντρική Ασία, την Υπερκαυκασία, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και ούτω καθεξής», ανέφερε ο αναλυτής.

«Ένα ακόμη σημείο. Ας ρίξουμε μια ματιά στα κοινοβουλευτικά κόμματα της Τουρκίας. Δεν θα δούμε ούτε μία δύναμη εκεί που να μπορεί να ονομαστεί φιλορωσική. Οι μικρότεροι εταίροι του Ερντογάν, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος, είναι παντουρκιστές, του οποίου ο ηγέτης Μπαχτσελί έδειξε έναν χάρτη του τουρκικού κόσμου, ο οποίος φέρεται να περιλαμβάνει το ήμισυ της επικράτειας της Ρωσίας. Η ιδεολογία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία είναι ο νεο-οθωμανισμός, ο οποίος είναι επίσης αντίθετος με τα συμφέροντα της Ρωσίας», υπενθύμισε.

«Η συγκεκριμένη δήλωση του Fidan αποτελεί μέρος ενός σχεδίου σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία δεν επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και, προκειμένου να μην διαπληκτιστεί με τον κύριο εμπορικό εταίρο - την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον κύριο στρατιωτικό-πολιτικό εταίρο - τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, εξοπλίζει την Ουκρανία. Ιδανικά, η πολιτική μας θα πρέπει να βασίζεται στην κατανόηση όλων αυτών των παραγόντων, δεν θα πρέπει να περιμένουμε πολλά από μια χώρα με την οποία έχουμε τόσες πολλές αντιφάσεις», δήλωσε ο συνομιλητής.

«Είμαστε ενωμένοι με την Τουρκία, στην πραγματικότητα, μόνο από μια περιοδική απροθυμία να ακούσουμε τις υπαγορεύσεις της Δύσης. Αλλά σε κάθε περίπτωση, τα μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, δεν μπορούν να είναι μεσολαβητές μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Αν κάποιος δεν το κατάλαβε αυτό, τότε η δήλωση του Φιντάν έβαλε τα πάντα στη θέση τους», κατέληξε ο πολιτικός επιστήμονας.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

 
Top