GuidePedia

0


Eίναι μία από τις πιο ζοφερές μέρες της Ρωσίας από το 1991 και μετά ή μήπως αποτελεί προπομπό για διαπραγματεύσεις και υπόγεια συνεννόηση της Μόσχας με την Ουάσινγκτον για διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.

ΤΙ πραγματικά κρύβει τελικά η ρωσική αποχώρηση από την πόλη Kherson.
Eίναι μία από τις πιο ζοφερές μέρες της Ρωσίας από το 1991 και μετά ή μήπως αποτελεί προπομπό για διαπραγματεύσεις και υπόγεια συνεννόηση της Μόσχας με την Ουάσινγκτον για διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον γνωστό γεωπολιτικό αναλυτή Pepe Escobar, πρόκειται για κίνηση τακτικής εκ μέρους της Μόσχας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έγιναν στρατηγικά λάθη εκ μέρους της Ρωσίας.
Η πορεία των πραγμάτων καταδεικνύει ότι, οι ρωσικές δυνάμεις ήταν υποχρεωμένες να δημιουργήσουν μία γραμμή άμυνας στην αριστερή όχθη, εγκαταλείποντας τη δυτική.
Οι Ρώσοι πριν από πολύ καιρό θα έπρεπε να είχαν ενισχύσει το κύριο στρατηγικό τους πλεονέκτημα - προγεφύρωμα στη δυτική πλευρά του Δνείπερου, ώστε να μπορέσει να αντέξει – εκτός από μια ευρέως προβλεπόμενη πλημμύρα στο φράγμα Kakhovka, επισημαίνει ο Escobar.

Κακοί υπολογισμοί

Ωστόσο οι κακοί υπολογισμοί σε συνδυασμό με την απειλή ουκρανικών βομβαρδισμών στην ευρύτερη περιοχή, εξανάγκασαν τον Ρώσο στρατηγό και διοικητή της επιχείρησης Sergey Surovikin στην αποχώρηση από την Kherson.
Ο πιο σημαντικός λόγος, όμως είναι ότι, ο μαζικός εξοπλισμός των Ουκρανών από το ΝΑΤΟ μεταφράστηκε σε δυτική ανωτερότητα στους τομείς της αναγνώρισης, των επικοινωνιών, της διοίκησης και του ελέγχου.
Σύμφωνα με τον Escobar, η αποχώρηση από την Kherson μπορεί να είναι μια σχετικά μικρή τακτική απώλεια. Ωστόσο, πολιτικά, προκαλεί καταστροφική αμηχανία.
Οι Ουκρανοί ασφαλίζουν τα μετόπισθεν και μπορούν να απελευθερώσουν δυνάμεις για το Donbass, εξοπλισμένοι με τους HIMARS και άλλα υπερσύγχρονα δυτικά όπλα.
Είναι όμως όλα τόσο ρόδινα για το καθεστώς Zelensky;

Περίτεχνη παγίδα

Μάλλον όχι. Αναλυτές και στρατηγοί του ΝΑΤΟ είναι καχύποπτοι για την κίνηση του στρατηγού Surovikin: τη βλέπουν ως μια περίτεχνη παγίδα ή όπως το έθεσε ένας Γάλλος στρατιωτικός αναλυτής, «μια μαζική επιχείρηση εξαπάτησης».
Εάν ισχύει αυτό, τότε σίγουρα η αποχώρηση από την Kherson δεν είναι αυτό που φαίνεται.
Ο Ρώσος στρατηγός επιδιώκει να υπερεκτείνει σημαντικά τις γραμμές ανεφοδιασμού της Ουκρανίας και στη συνέχεια να τους αποκόψει.
Αυτά επί του πεδίου καθώς υπάρχει και ο στίβος των διαπραγματεύσεων.

Υπόγεια συμφωνία

Μήπως μία συμφωνία βρίσκεται στα σκαριά.
Οι εξελίξεις συμπίπτουν με τη σύνοδο των G20 στο Μπαλί την επόμενη εβδομάδα.
Φαίνεται ότι συνήφθη κάποια συμφωνία μεταξύ του Jake Sullivan συμβούλου εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ και του Ρώσου ομολόγου του, Nikolai Patrushev.
Κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά τις λεπτομέρειες, ακόμη και εκείνοι που έχουν πρόσβαση σε άκρως απόρρητες πληροφορίες αλλά η συμφωνία φαίνεται να περιλαμβάνει τον Kherson.
Η Ρωσία θα κρατήσει το Donbass αλλά δεν θα προχωρήσει προς το Kharkiv και την Οδησσό.
Και η επέκταση του ΝΑΤΟ σίγουρα θα παγώσει. Μια μινιμαλιστική συμφωνία.

Το...μυστικό του Ιράν

Αυτό εξηγεί γιατί ο Patrushev μετά την αποχώρηση από την Kherson μετέβη στην Τεχεράνη για να συζητήσει μια πολύ σημαντική στρατηγική συνεργασία με τον Ali Shamkhani, Γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν.
Η συμφωνία μπορεί επίσης να ήταν το ενσωματωμένο «μυστικό» στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova ότι «είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις»
Οι Ρώσοι θα εγκαταλείψουν τη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου σε μια διαχειριζόμενη στρατιωτική υποχώρηση.
Αυτό δεν θα ήταν δυνατό χωρίς διαχειριζόμενες στρατιωτικές διαπραγματεύσεις.

Μινσκ - 3

Αυτές οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες. Ο αγγελιοφόρος είναι η Σαουδική Αραβία.
Ο στόχος των ΗΠΑ, βραχυπρόθεσμα, θα είναι προς ένα είδος συμφωνίας Μινσκ 3 – με την Κωνσταντινούπολη και Ριάντ να συνδέονται. Κανείς δεν δίνει την παραμικρή σημασία στον Zelensky.
Ο Sullivan μετέβη στο Κίεβο για να παρουσιάσει ένα τετελεσμένο γεγονός. Ο Δνείπερος θα είναι –κατά τη διατριβή– η διευθετημένη και υπό διαπραγμάτευση πρώτη γραμμή.
Το Κίεβο θα πρέπει να δεχθεί την απώλεια των Zaporizhye, Donetsk και Lugansk.
Οι Ουκρανοί θα λαμβάνουν ηλεκτρική ενέργεια από το Zaporozhye, επομένως θα σταματήσουν να βομβαρδίζουν τις υποδομές του.

Οι ΗΠΑ θα παράσχουν δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων συν μέρος των κατασχεμένων -δηλαδή κλεμμένων- ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την «ανοικοδόμηση» της Ουκρανίας.
Το Κίεβο θα λάβει σύγχρονα συστήματα αεράμυνας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Μόσχα δεν θα συμφωνήσει με καμία από αυτές τις διατάξεις.
Όλα αυτά συμπίπτουν με το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ – όπου οι Δημοκρατικοί δεν έχασαν πανηγυρικά, όπως περίμεναν όλοι.

Την απάντηση δίνει ο... Sun Tzu

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία συσσωρεύει όλο και περισσότερα κέρδη στη μάχη για το Bakhmut.
Δεν υπάρχουν αυταπάτες στη Μόσχα ότι αυτή η συμφωνία τύπου Μινσκ - 3 θα γίνει σεβαστή από τις ΗΠΑ.
Όμως γιατί οι Αμερικανοί θέλουν απεγνωσμένα να προσφέρουν μια συμφωνία στη Μόσχα;
Επειδή μπορεί να διαισθάνονται την επόμενη ρωσική κίνηση με την άφιξη του «Στρατηγού Χειμώνα» που θα γείρει οριστικά την πλάστιγγα του πολέμου στο πλευρό της Ρωσίας.

Αυτό περιλαμβάνει το κλείσιμο των πολωνικών συνόρων μέσω ενός τεράστιου βέλους από τη Λευκορωσία και προς τα κάτω.
Με την κοπή των γραμμών εφοδιασμού, η μοίρα του Κιέβου είναι προδιαγεγραμμένη.
Συμφωνία ή καμία συμφωνία, ο στρατηγός Χειμώνας έρχεται στην πόλη (σ.σ.Ουκρανία) έτοιμος να υποδεχθεί τον επίτιμο καλεσμένο του τον …Sun Tzu (σ.σ. Κινέζο στρατηγό και φιλόσοφο που δίδαξε την τέχνη του πολέμου)», καταλήγει γλαφυρά ο Escobar.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

 
Top