GuidePedia

0


Σε μια ενδεχόμενη επικράτηση του Τραμπ, και λόγω της στενής σχέσης του με τον Ερντογάν, θα επηρεαστούν τα ελληνοτουρκικά;

Ο Καθηγητής Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ, Γιάννη Μάζης, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις αμερικανικές εκλογές και τα ελληνοτουρκικά.
Αναφορικά με τις αμερικανικές εκλογές τόνισε αρχικά:

«Παρατηρώ τις δηλώσεις των δυο πλευρών. Για την Κάμαλα Χάρις θωρώ ότι η μέχρι τώρα η πολιτική των Δημοκρατικών θα συνεχιστεί αναφορικά με τις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, και θα είναι πάλι η ίδια. Αφενός στην Ουκρανία θα συνεχίσει η προσπάθεια στήριξης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και της ουκρανικής κυβερνήσεως. Στην Μέση Ανατολή, θα υπερασπιστεί το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα και στην επιβίωση».

Και συνέχισε ο κ. Μάζης: «Αναφορικά με τον Τραμπ, είναι βέβαιο ότι η δική του προσέγγιση για έναν πλανήτη, στον οποίο θα κάνουμε business είναι δεδηλωμένη, την έχουμε δει. Έχει δηλώσει ότι θα σταματήσει την ενίσχυση της Ουκρανίας πράγμα το οποίο θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Για την Μέση Ανατολή, στηρίζει και αυτός το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα και είναι και πιο σκληρός».

Σε μια ενδεχόμενη επικράτηση του Τραμπ, και λόγω της στενής σχέσης του με τον Ερντογάν, θα επηρεαστούν τα ελληνοτουρκικά;

Σύμφωνα με τον κ. Μάζη, «είναι μύθος οι καλές σχέσεις Τραμπ – Ερντογάν. Ο Τραμπ είναι στα δικαστήρια με την τουρκική κυβέρνηση, ο τραμπ αρνήθηκε την αναβάθμιση των F-16 σε viper. Επίσης έκοψε το πρόγραμμα των F-35. Επί κυβέρνησης των Δημοκρατικών και τα F-16 αναβαθμίστηκαν και τα F-35 θα επιτραπούν. Έχουν φτιάξει ένα παραμύθι και δεν ξέρω πού θα πάει αυτό».

Για την συνάντηση Γεραπετρίτη και Φιντάν:

«Πήρα εξαρχής θέση για την σύμβαση των Αθηνών που μου φαίνεται το πιο σύντομο ανέκδοτο. Η μεν Ελλάδα την τηρεί εις βάρος των εθνικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων, η δε Τουρκία την έχει κάνει κουρελόχαρτο. Η συζήτηση που είναι «διαπραγμάτευση ή διάλογος» θα πρέπει να έχει ένα αντικείμενο που να υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και των δυο πλευρών. Τι ακριβώς κινδυνεύει να χάσει η Τουρκία από αυτόν τον διάλογο;», επεσήμανε χαρακτηριστικά αναφορικά με την συνάντηση.

Εμείς βασιζόμαστε στο Διεθνές Δίκαιο. Το Διεθνές Δίκαιο είναι σαφές. Το casus belli παράγραφος 2 άρθρο 3 και 4 του καταστατικού χάρτη των ΗΕ είναι η παράνομη χρήση βίας όπως και η απειλή χρήσης βίας. Η Ελλάδα διαμηνύει ότι είναι αγκυροβολημένη στο Διεθνές Δίκαιο. Εάν αυτό ισχύει τότε, θα έχει αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να προβάλλει ως επιχείρημα το casus belli. Δευτέρων το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας έχει φτιάξει τον χάρτη της Σεβίλλης – για την προστασία από την διάβρωσης των μεσογειακών ακτών και της μεσογειακής χλωρίδας και πανίδας -με εντολή της ΕΕ στο πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, η οποία δεν φημίζεται για τα φιλελληνικά της αισθήματα. Έχει εφαρμόσει το δίκαιο της θάλασσας κατά γράμμα και με αυτόν τον τρόπο καταλήγει να υποστηρίζει μέχρι κεραίας, αυτό που η Ελλάδα θεωρεί ως ΑΟΖ. επειδή είμαι ένας από τους συντάκτες των εν λόγω χαρτών ως τοπογράφος στο πρώτο πτυχίο μου, ο χάρτης της Σεβίλλης και των ΑΟΖ είναι ακριβώς οι ίδιοι», σημείωσε ο κ. Μάζης.



Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

 
Top