ΧΡΗΣΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Η αγωνία για το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών κορυφώνεται σε όλο τον κόσμο. Στην τελευταία δημοσκόπηση της εφημερίδας, Wall Street Journal, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έχει οριακό προβάδισμα απέναντι στη Δημοκρατική αντίπαλό του, την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις η οποία το προηγούμενο διάστημα είχε το προβάδισμα.
Ο Τραμπ συγκεντρώνει το 47% των προθέσεων ψήφου, έναντι 45%. Βέβαια η διαφορά είναι εντός του ορίου του στατιστικού σφάλματος (±2,5%), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση σε δείγμα 1.500 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, που διενεργήθηκε από τη 19η ως την 22η Οκτωβρίου. Να σημειώσουμε ότι νίκη του Τραμπ προβλέπει και η αμερικανική κεφαλαιαγορά, όπως δείχνουν οι κινήσεις των ομολόγων το τελευταίο διάστημα και τα νέα αυτά προμηνύουν μεγάλα προβλήματα για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Η Ελληνική είναι ταπί και ψύχραιμη δεν ασχολείται με αυτά. Τις τελευταίες μέρες οι επενδυτές ξεπουλάνε τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα να πέφτουν οι τιμές τους και να ανεβαίνει η απόδοσή τους, που κινείται αντίστροφα. Η τάση αυτή δείχνει ότι οι επενδυτές βλέπουν αυξημένες πιθανότητες να εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ και ότι θα εφαρμόσει τις πολιτικές που έχει εξαγγείλει στην οικονομία, με επιβολή δασμών στις εισαγωγές.
Έχει υποσχεθεί να επιβάλει δασμούς 10% στις εισαγωγές από όλες τις χώρες και δασμούς 60% στις εισαγωγές από την Κίνα. Αυτά θα έπλητταν τις αλυσίδες εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας πιθανότατα αντίποινα και αυξάνοντας το κόστος των αγαθών.
Ένας κόσμος που αλλάζει ραγδαία
Επίσης ο πρώην πρόεδρος έχει δηλώσει πως δεν θα στηρίξει τον Ζελένσκι στο πόλεμο και οι ΗΠΑ θα περιορίσουν τις δαπάνες τους για το ΝΑΤΟ. Να θυμίσουμε πως το αμερικανικό χρέος έχει εκτοξευτεί πάνω από τα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 130% (!) του ΑΕΠ της χώρας, το υψηλότερο στην ιστορία των ΗΠΑ. Αυτό είναι και αποτέλεσμα της εξωτερικής πολιτικής που υπηρετεί η κυβέρνηση Μπάιντεν, εκτοξεύοντας τις στρατιωτικές δαπάνες. Και αυτό δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορους τους Αμερικανούς ψηφοφόρους.
Η επιθετική πολιτική με κάθε μέσο χρησιμοποιώντας το ελεγχόμενο σύστημα διεθνών συναλλαγών και το δολάριο, εκτόξευσε τη συσπείρωση των BRICS+ που έφτασαν τα 22 μέλη συσπειρώνοντας εκτός από την Κίνα και την Ρωσία πολλές σημαντικές αδέσμευτες χώρες όπως η Ινδία, η Βραζιλία, η Νότιος Αφρική, το Ιράν, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα το Αζερμπαϊτζάν το Καζακστάν, το Κουβέιτ για να αποκρούσουν την με κάθε μέσο ιμπεριαλιστική επιθετικότητα των ΗΠΑ. Υποτίθεται ότι το σχέδιο ήταν η εξουδετέρωση της Ρωσίας ώστε στον «τελικό» οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν μόνη της την Κίνα. Πολύ καλά τα κατάφεραν!
Τι θα γίνει όμως στην Ευρώπη αν εκλεγεί ο Τραμπ; Πως θα αντιμετωπίσει την «πορεία παρακμής» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μάριο Ντράγκι στην έκθεση που παρέδωσε στην Κομισιόν; Και η αναφορά στην έκθεση, για το κόστος της ενέργειας για την Ευρωπαϊκή βιομηχανία, η οποία σήμερα αναγκάζεται να πληρώνει 158% περισσότερο για ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι οι ΗΠΑ και 345% περισσότερο για φυσικό αέριο θα έπρεπε να προκαλέσει συναγερμό, όταν μεγαθήρια της Γερμανικής Βιομηχανίας όπως ο όμιλος της VW και η BASF κλείνουν εργοστάσια και μεταφέρουν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους στην Κίνα. Εάν μάλιστα επιβληθούν οι δασμοί του Τραμπ , οι εκτιμήσεις που δημοσίευσαν οι Financial Times είναι ότι οι ευρωπαϊκές εξαγωγές στις ΗΠΑ θα μειωθούν κατά 150 δισ. δολάρια το χρόνο και το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα χάσει 1,5 μονάδα.
Η αποτυχία των ΗΠΑ και ο πανικός της ΕΕ
Οι ανησυχίες εντός ΕΕ για την προετοιμασία μιας πιθανής επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχουν ενταθεί τον τελευταίο μήνα. Υπάρχουν επίσημες επαφές μεταξύ της Κομισιόν και των πρεσβευτών των κρατών μελών αλλά και άτυπες μεταξύ στελεχών της Κομισιόν. Πλην όμως το όλο σύστημα που οικοδόμησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και η ευρωδεξιά, είναι δομημένο με πρωταγωνιστές πρόσωπα που χαρακτηρίζονται «γεράκια» με φιλονατοϊκή διάθεση και είναι «ασύμβατα» με τις πολιτικές Τραμπ, όπως η πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας που αναλαμβάνει επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, και ο πρώην πρωθυπουργός της Λιθουανίας Άντριους Κουμπίλιους που προορίζεται για Επίτροπος Άμυνας!
Υποτίθεται ότι το σχέδιο ήταν η εξουδετέρωση της Ρωσίας ώστε στον «τελικό» οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν μόνη της την Κίνα. Πολύ καλά τα κατάφεραν! Βρήκαν τα ευρωπαϊκά κορόιδα για να αναλάβουν όλο το κόστος της αποτυχίας του Μπάιντεν!
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου