GuidePedia

0


ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ
Σε συζητήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «διάσωση» του ναυτικού σκέλους του πακέτου Μπλίνκεν έχει αποδυθεί η Αθήνα, καθώς επιχειρείται να βρεθούν λύσεις που θα ενισχύσουν το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) την επόμενη δεκαετία.

Oπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ πρόσφεραν τέσσερα πλοία παράκτιων επιχειρήσεων τύπου LCS (Littoral Combat Ships) στην Αθήνα, ωστόσο έπειτα από μακροσκελείς επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές, η παραχώρηση ναυάγησε. Ο λόγος ήταν πολύ απλός. Το Π.Ν. ζητούσε τα τέσσερα πλοία που είχαν λυμένες τις «παιδικές ασθένειες» του τύπου LCS (ο οποίος έχει δεχθεί τεράστια κριτική στις ΗΠΑ) και όχι τα τέσσερα που παραχωρούσαν οι ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η Αθήνα ζητούσε τις LCS ονόματι «Wichita», «Billings», «Indianapolis» και «St. Louis», τις οποίες η Ουάσιγκτον αρνείτο να αποδεσμεύσει παραπέμποντας στα τέσσερα παλιότερα και συγκεκριμένα τα «Milwaukee», «Detroit», «Little Rock» και «Sioux City». Η συγκεκριμένη λύση είναι εντελώς ασύμφορη για το Π.Ν., καθώς θα σήμαινε πως πρέπει να πραγματοποιηθούν επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων προκειμένου ορισμένα από αυτά τα πλοία που είναι ουσιαστικά παροπλισμένα, να αποτελέσουν μια κάποια, όχι εντυπωσιακή, λύση.

Η συζήτηση αυτή επανήλθε στην επιφάνεια πριν από περίπου ένα μήνα και μάλιστα διεξάγεται μέσα από ανώτατους διαύλους. Δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες μια ομάδα Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών φιλοξενήθηκε στα Χανιά στο σπίτι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με την παρουσία μάλιστα του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη.

Οι επαφές με τους Ρεπουμπλικανούς είναι ιδιαίτερα σημαντικές και για πολιτικούς λόγους, δεδομένου ότι σε περίπου ένα μήνα δεν είναι διόλου απίθανο το Μεγάλο Παλαιό Κόμμα να κυβερνά τις ΗΠΑ με πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ. Η αναθέρμανση των συζητήσεων με την Ουάσιγκτον για τα πλοία παράκτιων επιχειρήσεων LCS συνδέεται με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του Π.Ν.

Αυτή τη στιγμή το Π.Ν. διαθέτει 12 κύριες μονάδες επιφανείας (φρεγάτες). Από αυτές οι οκτώ ανήκουν στον απαρχαιωμένο τύπο «S», και οι τέσσερις στον τύπο MEKO. Οι τέσσερις ΜΕΚΟ έχει αποφασιστεί ότι θα τύχουν μιας περιορισμένης (οικονομικής) αναβάθμισης, ενώ οι υπόλοιπες οκτώ «S» θα παροπλίζονται σταδιακά. Το Π.Ν. θα αρχίσει να παραλαμβάνει από το 2025 τις –γαλλικής ναυπήγησης– φρεγάτες τύπου FDI, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε και η πρόθεση για την προμήθεια και τέταρτης.

Εν ολίγοις δημιουργείται προοπτική για ένα Π.Ν. των οκτώ κυρίων μονάδων επιφανείας έως ότου προκύψει ξανά πιθανή ευκαιρία για νέα πλοία. Η πιθανή αυτή ευκαιρία δεν είναι άλλη από την πιθανότητα ναυπήγησης φρεγατών της κλάσης «Constellation» που όμως, δεδομένου ότι τοποθετείται σε περίπου 10 χρόνια από τώρα, δίχως να υπολογίζονται και οι πιθανές καθυστερήσεις που σταθερά χαρακτηρίζουν τα μεγάλα ναυπηγικά προγράμματα, αφήνει το Π.Ν. με ένα μεγάλο κενό.

Αυτό το κενό επιθυμεί η Αθήνα να καλύψει με το ενδεχόμενο προμήθειας τεσσάρων LCS από το αμερικανικό ναυτικό. Από την Αθήνα έχει υπογραμμιστεί ότι οι τέσσερις παλιότερες και ελαττωματικές LCS δεν είναι δυνατόν να απορροφηθούν από το Π.Ν. Ισως ο μεγαλύτερος σκόπελος στις συζητήσεις Αθήνας και Ουάσιγκτον επί του συγκεκριμένου θέματος είναι το ίδιο το αμερικανικό ναυτικό, το οποίο αντιμετωπίζει αυξανόμενες υποχρεώσεις ανά την υφήλιο, κυρίως τον ολοένα και ταχύτερα αυξανόμενο αριθμό κινεζικών πολεμικών πλοίων.

Το κινεζικό ναυτικό αναπτύσσεται σε ρυθμό τον οποίο οι Αμερικανοί δυσκολεύονται να ακολουθήσουν και στις τάξεις της ηγεσίας του ναυτικού των ΗΠΑ έχει επανακάμψει η συζήτηση περί της ποσότητας ως στοιχείου ποιότητας στον πολεμικό ανταγωνισμό… 

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

 
Top