GuidePedia

0

Η αναποτελεσματικότητα σε πολλά μέτωπα, τα σκάνδαλα, το αντάρτικο, οι δημοσκοπήσεις και η εύθραυστη ενότητα στους κόλπους της Ν.Δ. έχουν φέρει μαύρα σύννεφα πάνω από το Μαξίμου

Στη χειρότερη περίοδο της θητείας της βρήκε την κυβέρνηση η 50ή επέτειος από την ίδρυση της Ν.Δ., ενώ η σχετική εκδήλωση που έγινε την Παρασκευή στην οδό Ρηγίλλης, με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να στείλει μήνυμα συσπείρωσης του κόμματος και της Κεντροδεξιάς, όχι μόνο δεν εκπλήρωσε τον σκοπό της, αλλά άνοιξε πιο πολλές σκιές.Πάνος Σώκος

Το κλίμα στο κυβερνών κόμμα είναι πολύ βαρύ για τους εξής λόγους:

1. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί αγνόησαν την πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη και δεν παρέστησαν στην εκδήλωση, εκφράζοντας και με αυτόν τον τρόπο την ηχηρή διαφωνία τους με την κυβερνητική πολιτική, την οποία εξάλλου είχαν διατυπώσει με ομιλίες τους μετά τις ευρωεκλογές την 1η Ιουλίου. Η απόφαση των δύο πρώην πρωθυπουργών αποτελεί ένα επιπλέον σοβαρό πλήγμα προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πλέον ότι οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς δρουν συντονισμένα, με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου πόλου στο εσωτερικό της Ν.Δ., απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

2. Την ίδια στιγμή, πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. που ανησυχούν για την πορεία του κόμματος έχουν αρχίσει -εν είδει εσωκομματικής αντιπολίτευσης- μπαράζ ερωτήσεων σε υπουργούς για σημαντικά θέματα της κυβερνητικής πολιτικής, προβάλλοντας ταυτόχρονα θέματα όπως είναι η ιδεολογική ταυτότητα της Ν.Δ., καθώς, όπως υποστηρίζουν, έχει εγκαταλειφθεί η «λαϊκή Δεξιά», που είναι η παραδοσιακή βάση. Ετσι, μετά την ερώτηση 11 βουλευτών της Ν.Δ. για τα «κόκκινα» δάνεια, ήρθε η ερώτηση άλλων 8 «γαλάζιων» βουλευτών για την επέκταση απαλλαγής συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη και για όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά το 2016 και θα δικαιούνταν το ΕΚΑΣ. Και οι 11 και οι 8 ανήκουν στη σφαίρα επιρροής των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά και διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν να καταθέτουν παρόμοιες ερωτήσεις, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να υποβαθμίσει το εσωκομματικό πολιτικό ζήτημα που αναδεικνύεται. Ομως, πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου λένε πως δεν τους απασχολεί το ενδεχόμενο ότι κάποια στιγμή όλοι αυτοί θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση, γιατί αυτό δεν θα γίνει, αλλά το γεγονός ότι η στάση τους λειτουργεί σωρευτικά στη δυσαρέσκεια των πολιτών.

3. Επίσης, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να συνεχίζεται η αποσυσπείρωση της εκλογικής βάσης της Ν.Δ. και μετά τις ευρωεκλογές, καθώς στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά της βρίσκονται μεταξύ 21% και 22%, ενώ όλες οι πρωτοβουλίες που έχει λάβει ο πρωθυπουργός για βελτίωση της κατάστασης μετά το άσχημο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών «πήγαν κουβά» -κατά τη στοιχηματική έκφραση-, με σημαντικότερη τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ.

4. Η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης σε πολλά μέτωπα (ακρίβεια, καθημερινότητα, ΕΣΥ κ.ά.) καθώς και τα μεγάλα σκάνδαλα που ταλανίζουν την κυβερνητική θητεία αποτυπώνονται με τον πιο ανάγλυφο τρόπο στις δημοσκοπήσεις, φανερές ή κρυφές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δημοσκόπηση της ΜRΒ της εβδομάδας που πέρασε ο δείκτης απαισιοδοξίας των πολιτών για την πορεία της χώρας έφτασε στο 66,5%, αυξανόμενος κατά 4% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, πριν από έναν μήνα.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, που φαίνεται, για την ώρα, να μην έχει γυρισμό, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται σενάρια και να καταστρώνουν σχέδια αυτοδύναμης παραμονής της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κυβέρνηση και μετά τις επόμενες εκλογές, αφού, όπως λένε, η πρώτη θέση δεν θα χαθεί, όμως η αυτοδυναμία είναι αβέβαιη (σ.σ.: Μία τρίτη συνεχής νίκη και τετραετία είναι ένας διακαής πόθος του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν το έχει πετύχει μέχρι τώρα. Μόνο ο Ανδρέας Παπανδρέου κέρδισε τρεις εκλογές, αλλά μεσολάβησε το κενό 1989-1993).

Ο Γεωργιάδης

Τα σχέδια αυτά αποκάλυψε πρόσφατα ο Αδωνις Γεωργιάδη και έχουν ως βάση την αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να υπάρχει ενισχυμένη πλειοψηφία, καθώς, όπως τόνισε, είναι βαθύτατα πεισμένος πως η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί με μια κυβέρνηση πολλών κομμάτων. Ο υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της Ν.Δ., με συνέντευξη στο Dnews προειδοποίησε πως «εάν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος τίθεται πράγματι σε κίνδυνο να υπάρξουν στο μέλλον κυβερνήσεις συνεργασίας εντελώς ερμαφρόδιτες».

Αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε κατηγορηματικά την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αν η Ν.Δ. και ο ίδιος τα βρουν σκούρα μέχρι τις εκλογές του 2027. Στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο, είχε πει πως «αν η Ν.Δ. υλοποιήσει όλα όσα δεσμεύτηκε το 2023, θα είναι μια κυβέρνηση η οποία θα αξίζει και πάλι της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού; Η απάντησή μου είναι θετική. Αρα, περιμένετε να δούμε τι θα κάνουμε τα επόμενα τρία χρόνια». Παρέπεμψε, λοιπόν, για την τελική του απόφαση σε χρόνο κοντά στις εκλογές και ανάλογα με το κλίμα της εποχής. Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έχει αποφύγει μέχρι τώρα σε δηλώσεις του να πει «δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος», αφήνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ορθάνοιχτο το θέμα.

«Δεν υπάρχει συζήτηση για τον εκλογικό νόμο» είπε πριν από μερικές ημέρες, με αφορμή τη δήλωση του κ. Γεωργιάδη, αλλά αυτό δεν είναι δέσμευση ότι ο εκλογικός νόμος δεν αλλάζει. Απλώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να ανοίξει μία τέτοια συζήτηση τώρα… Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο θα αποφασιστούν αφού πρώτα οριστικοποιηθεί το πολιτικό τοπίο με τις εξελίξεις στην αντιπολίτευση και αποκρυσταλλωθεί το πεδίο που θα διεξαχθεί η επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις συζητήσεις που γίνονται για τον εκλογικό νόμο η πρόταση που εξετάζεται είναι να επανέλθει το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο, να παραμείνει η διάταξη ότι ο συνασπισμός κομμάτων δεν μπορεί να το λάβει, αλλά και να αυξηθεί στο 5% το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το τελευταίο θα αποσυρθεί γιατί ερμηνεύεται ως «πραξικοπηματική» ενέργεια αποκλεισμού μικρότερων κομμάτων.

Το πλάνο της «απόδρασης» του Κυριάκου

Στα πρωθυπουργικά σχέδια υπάρχει και plan Β, αν δεν ευοδωθούν τα παραπάνω. Είναι η απόδραση του κ. Μητσοτάκη σε μία υψηλή ευρωπαϊκή θέση πριν από τη λήξη της κυβερνητικής θητείας. Ο ίδιος, στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, όχι μόνο δεν έκλεισε το θέμα, αλλά το άφησε ορθάνοιχτο.

«Εχουν μεσολαβήσει 15 μήνες από τις εκλογές του 2023 και, επιτρέψτε μου, θα φάνταζε λίγο αλαζονικό και τολμώ να πω και αυτοαναφορικό να ασχολούμαστε τώρα με το τι θα γίνει το 2027. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι δεν έχω κάποιο σχέδιο κάποιας απότομης μεταπήδησης σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή θέση. Είμαι εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας για μια πλήρη θητεία. Αυτή τη θητεία σκοπεύω να την εξαντλήσω έως την άνοιξη του 2027».

Σημειώνεται ότι βουλευτές και κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι οι απαντήσεις του πρωθυπουργού για εκλογικό νόμο και το δικό του ευρωπαϊκό μέλλον μαρτυρούν αβεβαιότητα για την πορεία της κυβέρνησης στην επόμενη τριετία.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

 
Top