GuidePedia

0

Του Στράτου Βαλτινού
Η τουρκική διπλωματία αποφάσισε να απαντήσει και να εκθέσει ανεπανόρθωτα τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, σχετικά με την ατζέντα των συνομιλιών και να προσγειώσει ανώμαλα την επιπόλαιη προπαγάνδα της Αθήνας. Η εντολή των Ερντογάν -Μητσοτάκη για την έναρξη διαλόγου με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ ναυαγεί πριν αρχίσει οι διάλογος. Η εφημερίδα Hurriyet, με ένα δημοσίευμα, πιστή αντιγραφή των τουρκικών θέσεων και του αναθεωρητικού διπλωματικού πλαισίου της Άγκυρας, αναφέρει πως η Άγκυρα θέλει εφ όλης της ύλης συζήτηση με την Αθήνα τόσο το ζήτημα κυριαρχίας νησιών όσο και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησής τους.

Ταυτόχρονα, όπως έγκαιρα έχει γράψει το Omegapress.gr, η Τουρκία απαιτεί την άρση της εξαίρεσης που έχει καταθέσει η Ελλάδα στη Χάγη για θέματα κυριαρχίας. Με απλά λόγια ο διάλογος θα γίνει και θα είναι προσχηματικός καθώς είναι βέβαιο ότι η Αθήνα, δεν πρόκειται να συναινέσει στους όρους που θέτει η Τουρκία. Για την ακρίβεια, κανείς δεν γνωρίζει με ποιες θέσεις προσέρχεται στον διάλογο η ελληνική κυβέρνηση.

Κατά την Άγκυρα, οι διαφορές στο Αιγαίο δεν είναι δυνατόν να περιοριστούν μόνο σε ένα ζήτημα. «Η Αγκυρα επιθυμεί μόνιμη, συνολική και δίκαιη λύση, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, για τις διαφορές που αφορούν τα χωρικά ύδατα, το εύρος του εναέριου χώρου, τους γεωγραφικούς σχηματισμούς που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών καθώς και τη διαχείριση του FIR». Προφανώς η Τουρκία γνωρίζει ότι όλα αυτά δεν γίνονται δεκτά. Για τον λόγο αυτό είναι βέβαιο ότι επιδιώκει διμερή διάλογο και διευθέτηση, όσων μπορούν να διευθετηθούν απευθείας μεταξύ των δύο χωρών, όπως έχει δηλώσει εξαρχής το Ερντογάν στον Μητσοτάκη . Τα περί κυριαρχίας νησιών εννοείται ότι δεν έχουν καμία τύχη, αλλά η Τουρκία τα βάζει στο τραπέζι για να κερδίσει σε όλα τα άλλα.

Να σημειωθεί πως ο Γ. Γεραπετρίτης σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε εξαιρέσει το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων από τον διάλογο με το αιτιολογικό ότι είναι μονομερές δικαίωμα, το οποίο όμως εδώ και 50 χρόνια δεν ασκεί η Ελλάδα και υπάρχει και η απειλή πολέμου από την Τουρκία.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα , η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να αρνείται την εθνική ταυτότητα της «τουρκικής μειονότητας», να σταματήσει να μην αναγνωρίζει τους εκλεγμένους θρησκευτικούς ηγέτες της, να σταματήσει να περιορίζει τις ευκαιρίες εκπαίδευσης και εν ολίγοις να μην εκφοβίζει την «τουρκική μειονότητα». Επίσης θέτει και ζήτημα αναγνώρισης μειονοτήτων στη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο και την Κω.
Όλα αυτά συνιστούν μια διπλωματική ολική επαναφορά της Άγκυρας στην άκαμπτη αναθεωρητική της ατζέντα, που ως γνωστόν συμπληρώνεται από το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας και την συμφωνία οριοθέτησης με την Λιβύη.

Υπό αυτό το πρίσμα αναμένονται με ενδιαφέρον τα επόμενα βήματα, οι πρώτες επαφές και πως θα διαχειριστεί η κυβέρνηση τον ελληνοτουρκικό διάλογο, για τον οποίο, επαναλαμβάνουμε, ουδέποτε έχει ενημερωθεί ούτε η βουλή, ούτε τα κόμματα. Ωστόσο οι εξελίξεις θα επηρεάσουν καθοριστικά το πολιτικό σκηνικό, καθώς θεωρείται δεδομένη η παρέμβαση των Καραμανλή -Σαμαρά, αλλά και η παρελκυστική τακτική του Μητσοτάκη. Ο οποίος πιθανόν να αναζητήσει διέξοδο σε εκλογές, ενόψει του αδιεξόδου που δημιουργείται. 

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

 
Top