Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στην εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στη Νέα Υόρκη, από τις 22 μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου.
Όπως κάνει κάθε χρόνο, ο κ. Μητσοτάκης θα εκμεταλλευθεί και φέτος τη μεγάλη αυτή ευκαιρία, όταν το σύνολο σχεδόν των ηγετών των χωρών-μελών του ΟΗΕ, θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, για να έχει συναντήσεις κορυφής με Προέδρους, Πρωθυπουργούς και Εμίρηδες.
Από το πρόγραμμα του, που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το Μέγαρο Μαξίμου, απουσιάζει η πολυδιαφημισμένη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον ισλαμιστή πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προγραμματίζει να επιστρέψει στην Άγκυρα την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου.
Η ελληνική πλευρά δήλωσε έτοιμη για μία συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Ερντογάν, ώστε να συνεχιστεί η πορεία βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία για αποφυγή προκλητικών ενεργειών και δεν έχει δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα.
Αντίθετα, η Τουρκία συνεχίζει με προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις να απειλεί την Ελλάδα. Μπορεί να αποφεύγει τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις με πολεμικά αεροπλάνα από τον φόβο αντίδρασης στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην ευρώπη, αλλά τα τουρκικά drones συνεχίζουν να πετούν πάνω από τα ελληνικά νησιά και να αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία.
Η Αθήνα πρότεινε να γίνει η συνάντηση την Κυριακή ή τη Δευτέρα, όταν ο Ερντογάν θα βρίσκεται ακόμα στη Νέα Υόρκη. Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την ερχόμενη Τρίτη.
Στο πρόγραμμα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην αμερικανική μεγαλούπουλη ΔΕΝ περιλαμβάνεται συνάντηση ούτε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.
Όπως είναι γνωστό, η Αθήνα ζήτησε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο να τον αντικαταστήσει λόγω της διχόνοιας που έφερε στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα. Ο Ελπιδοφόρος φέρει την ευθύνη και για την διάσπαση της κυπριακής κοινότητας της Νέας Υόρκης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου:
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για να μετάσχει στις εργασίες και τις συναντήσεις της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου.
Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στο γεγονός ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει το επόμενο έτος την θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με σύνθημά της το τρίπτυχο Διάλογος, Δημοκρατία, Διπλωματία, καθώς και στις μεγάλες, παγκόσμιες γεωπολιτικές και τεχνολογικές προκλήσεις.
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός θα κάνει δύο παρεμβάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον (Summit of the Future), την Κυριακή (στην Ολομέλεια της Συνόδου) και τη Δευτέρα, 22 και 23 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.
Η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον είναι μια πλατφόρμα που θα ασχοληθεί με προκλήσεις όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η οικονομική αστάθεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ψηφιακή διακυβέρνηση και οι απειλές για την παγκόσμια ειρήνη.
Την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres.
Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με ηγέτες, μεταξύ των οποίων:
Με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου (Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου), τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Nikol Pashinyan (Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου), τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic (Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου), τον Πρόεδρο του Παναμά Jose Raul Mulino (Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου), και τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου Albin Kurti.(Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου).
Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί ακόμα με τον Πρίγκιπα-Διάδοχο και πρωθυπουργό του Μπαχρέιν Salman bin Hamada Al Khalifa (Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου) , τον πρίγκιπα-διάδοχο του Κουβέιτ Sheikh Sabah Al Khalid Al Sabah (Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου), καθώς και με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Αbbas (Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου).Βράβευση του Πρωθυπουργού από το Atlantic Council
Στις 23 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός θα είναι ένα από τα τέσσερα πρόσωπα που θα τιμηθούν φέτος με το βραβείο Global Citizen, το οποίο απονέμει το επιφανές αμερικανικό think tank (δεξαμενή σκέψης) Atlantic Council. O Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει σύντομη ομιλία παραλαμβάνοντας το βραβείο. Το βραβείο θα απονείμει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά
Μαζί του θα βραβευθούν η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ο πρόεδρος της Γκάνας Νάκα Ακούφο-Άντο και η πρωτοπόρος στον τομέα της ψυχαγωγίας από τη Νότια Κορέα Μίκι Λι, σε ειδική τελετή που θα λάβει χώρα στις 23 Σεπτεμβρίου (7.00-9.00μ.μ.).
Σύμφωνα με το Atlantic Council, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βραβευθεί ως αναγνώριση για «την αξιοσημείωτη σταδιοδρομία του τόσο στη δημόσια διοίκηση όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για τις ηγετικές του ικανότητες στη διακυβέρνηση της χώρας αλλά και στις διατλαντικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες υποθέσεις».
«Αναδεικνύοντας τόσο αξιόλογα άτομα – δύο άνδρες και δύο γυναίκες από τρεις ηπείρους – ελπίζουμε να εμπνεύσουμε άλλους να μιμηθούν τη συμβολή τους σε έναν καλύτερο κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Atlantic Council, Φρέντερικ Κέμπε.
Το μεσημέρι της Τρίτης, 24 Σεπτεμβρίου (14.00) ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό σε ομογενειακή εκδήλωση που συνδιοργανώνουν στην Αστόρια μεγάλες ομογενειακές οργανώσεις. Στην εκδήλωση ο Πρωθυπουργός θα παρασημοφορήσει επιφανείς ομογενείς.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός θα έχει ακόμα συναντήσεις με επενδυτές, όπου θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το νέο τοπίο που διαμορφώνει για την ελληνική οικονομία η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς και τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακόμη, όπως κάθε χρόνο, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους μεγάλων εβραϊκών οργανώσεων.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου