GuidePedia

0

Έκπτωση του Φρέντι Μπελέρη από το αξίωμα του δημάρχου Χειμάρρας, πριν καν ορκιστεί, αποφάσισε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Αλβανίας. Κάπου εδώ , σχεδόν ολοκληρώθηκαν, ο διασυρμός της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και του αλβανικού κράτους δικαίου. Όσο για το δεύτερο, η Αλβανία συνεχίζει να έχει ένα τριτοκοσμικό σύστημα δικαιοσύνης, επιδοτούμενο μάλιστα από τα Ταμεία της ΕΕ….

Η ταπείνωση της εξωτερικής πολιτικής φέρει τις υπογραφές με τα ονοματεπώνυμα των Κυριάκου Μητσοτάκη και Γιώργου Γεραπετρίτη. Επί μήνες ψέλλιζαν ασυνάρτητες θέσεις. Απέδειξαν ότι δεν διαθέτουν την παραμικρή επιρροή ούτε στην ΕΕ, ούτε στα Τίρανα, ούτε χρησιμοποίησαν με επιτυχία κάποιους διαύλους, για να πετύχουν το στόχο της. Αρχικά ο στόχος ήταν η απελευθέρωση Μπελέρη. Μετά άλλαξε και έγινε απλό αίτημα ορκωμοσίας. Μετά περίμεναν την ΕΕ να παρέμβει. Μετά απείλησαν με βέτο. Και μέσα στο χάος έκαναν ευρωβουλευτή τον Μπελέρη. Εγκατέλειψαν άτακτα την μειονοτική πολιτική αναδεικνύοντας θριαμβευτή τον Ράμα. Ο οποίος τους ταπείνωσε, καθώς ήταν ο μόνος που τους πήγε “μέχρι τέλους” Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενεπλάκη στην υπόθεση χωρίς σχέδιο και διορατικότητα και συνετρίβη. Ας κρατούσε αποστάσεις από την αρχή. Το μήνυμα της διαλυμένης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, έχει σταλεί παντού.

Προς τις διπλωματικές ακαδημίες όλου του κόσμου..

Σαν να μην συνέβη και τίποτα ιδιαίτερο , ο ανεκδιήγητος Γιώργος Γεραπετρίτης με μια ανακοίνωση που πρέπει να αναρτηθεί στις διπλωματικές ακαδημίες όλων των κρατών του κόσμου, για να διδάσκονται οι μελλοντικοί διπλωμάτες τι να αποφεύγουν κατά την διάρκεια της θητείας τους, προκαλεί τη νοημοσύνη όλων των Ελλήνων.
Τι λέει ο εξωφρενικός Γεραπετρίτης: μιας και έγινε ό,τι έγινε, εκλιπαρεί τον θριαμβευτή Έντι Ράμα, να αφήνει τον Μπελέρη να παρίσταται στις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου. Απόλυτη αποδοχή των εξελίξεων, αποδοχή της ήττας δηλαδή και έκκληση προς τον Ράμα, για επίδειξη … κατανόησης. Ποτέ άλλοτε η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν υπέστη τέτοιας έκτασης πανωλεθρία. Αν δεν ήθελε ή δεν μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να μπλέξει με την υπόθεση Μπελέρη, μπορούσε να το κάνει από την αρχή, δηλώνοντας ότι θα περιμένει την αλβανική δικαιοσύνη, κάτι που θα ακούγονταν λογικό.
Δεν το έκανε όμως. Πολιτικοποίησε εξαρχής το ζήτημα, ενώ πραγματικά δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία για να καταδικαστεί ο Μπελέρης, προσπάθησε να το κοινοτικοποιήσει , γίνονταν συχνά δηλώσεις κατά της Αλβανίας , διατυπώνονταν και απειλές για βέτο στην ευρωπαική πορεία των Τιράνων και τελικά, όλα αυτά κατέρρευσαν με πάταγο.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

“Η σημερινή απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας για έκπτωση του Φρέντι Μπελέρη χωρίς καν να έχει πριν ορκιστεί Δήμαρχος Χειμάρρας συνιστά καινοφανή πρακτική και την προαναγγελθείσα κατάληξη μίας διαδικασίας με πολλά ερωτηματικά σε σχέση με θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου.

Η Ελλάδα είχε εγκαίρως εκφράσει την έντονη ανησυχία της για τη στέρηση του τεκμηρίου αθωότητας, την ακεραιότητα της αποδεικτικής διαδικασίας, την απαγόρευση ορκωμοσίας και τη δυσανάλογη ποινή που επιβλήθηκε, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι ο Δήμος Χειμάρρας διοικείται για ένα έτος από μη νομιμοποιημένα πρόσωπα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει εκ νέου την υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στον κ. Μπελέρη, εκλεγμένο πλέον μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να παρίσταται στις εργασίες του, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του στις 16 Ιουλίου στο Στρασβούργο..”

Το φυλάκιο μπάζει από παντού...

Εξωφρενική ανακοίνωση. Εξαφανίστηκαν οι απειλές για την ευρωπαική πορεία της Αλβανίας. Ούτε άχνα για το πως θα κινηθεί η Αθήνα από εδώ και στο εξής, γεγονός που σημαίνει εγκατάλειψη και τελικά πλήρης αδυναμία να υπάρξει ένα στοιχειώδες σχέδιο υπεράσπισης της ελληνικής μειονότητας, κάτι που σύντομα θα φανεί έντονα στην πολιτική Ράμα. Αναμένουμε μάλιστα τα αποτελέσματα της απογραφής για να διαπιστωθεί και το εύρος αυτής της πολιτικής.
Η υπόθεση Μπελέρη κλείνει με παταγώδη ήττα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Και δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία μομφή προς μια κυβέρνηση που πλέον κινείται στα τυφλά. Στους πολέμους της Γάζας και της Ουκρανίας, στις αλλαγές που δρομολογούνται ως προς την στρατηγική της ΕΕ με την μετατροπή της σε μια τεράστια πολεμική βιομηχανία, στην διάλυση του κοινωνικού κράτους παντού και το πως εννοεί τελικά η ΕΕ το κράτος δικαίου.

Η Ελλάδα με την ήττα της αυτή, προσθέτει πλέον και τυπικά ένα ακόμη πρόβλημα και ενώ ήδη η Βόρεια Μακεδονία έχει περάσει στην αντεπίθεση. Ζητά με την σειρά της από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να εφαρμόσει πλήρως την Συμφωνία των Πρεσπών. Η Σιλιάνοφσκα αναφέρθηκε στις πινακίδες που αρνείται να αλλάξει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας που αναφέρουν τη χώρα της ως FYROM και την ψήφιση των τριών μνημονίων από τη βουλή.
Εν κατακλείδι , η μία ήττα πιθανόν φέρνει και τη δεύτερη. Αλλά το χειρότερο είναι πως αυτή η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν είχαν ποτέ προτεραιότητα τη χώρα. Η διπλωματία του χρήματος κλείνει τον κύκλο της και το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης μπάζει από παντού. Αυτή είναι η Ελλάδα της κατά Μητσοτάκη, σωστής πλευράς της ιστορίας. Φανταστείτε , να μην ήταν στην σωστή πλευρά της ιστορίας...
Τυπικά ο Μπελέρης μπορεί σε μια εβδομάδα να προσφύγει με έφεση στο Εκλογοδικείο. Σε περίπτωση που η απόφαση καθαίρεσης παραμείνει σε ισχύ, τότε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ενημερώνει σε δύο ημέρες τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα ορίσει την ημέρα των πρόωρων εκλογών στον Δήμο Χειμάρρας, οι οποίες θα πρέπει να διεξαχθούν εντός 40 ημερών.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

 
Top