GuidePedia

0


Μια εξαιρετικά σημαντική αποκάλυψη κάνει το Politico αναφορικά με τις συνεχείς προσπάθειες τουρκικών οργανώσεων που με την καθοδήγηση του ισλαμιστή προέδρου Ερντογάν επιχειρούν να εξαγοάσουν την υποστήριξη πολιτικών στις ΗΠΑ, και ειδικότερα στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με το άρθρο, τουρκικές οργανώσεις οι οποίες είναι στενά συνδεδεμένες με τον Πρόεδρο Erdogan, επιδιώκουν να αυξήσουν την επιρροή τους στη Νέα Υόρκη. Ένας από τους τελευταίους στόχους τους είναι ο Jamaal Bowman, ο βουλευτής της Νέας Υόρκης που έχει εκλεγεί δύο φορές και ο οποίος αναμένεται να έχει μία δύσκολη προεκλογική εκστρατεία για την επανεκλογή του.

Μέλη της Τουρκο-Αμερικανικής Διοικούσας Επιτροπής (TASC) -μιας οργάνωσης η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντας της τουρκικής κυβέρνησης και μέρους της τουρκο-αμερικανικής κοινότητας- έχει επισκεφθεί τον Bowman στην Ουάσιγκτον, έχει διοργανώσει μία εκδήλωση διανομής φαγητού στην οποία παραβρέθηκε ο Bowman και έχει πραγματοποιήσει μία εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων γι’ αυτόν.

Η διασύνδεση της οργάνωσης με τον βουλευτή φαίνεται να οφείλεται στην έντονη αντίθεσή της έναντι του προκατόχου του, του πρώην βουλευτή Eliot Engel ο οποίος ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας είχε εναντιωθεί αρκετές φορές στην τουρκική κυβέρνηση. Οι φιλοτουρκικές οργανώσεις έχουν τουλάχιστον ένα λόγο να είναι χαρούμενες με την προσέγγισή του.

Ενώ η προοδευτική πολιτική του Bowman δεν συνάδει με την αυταρχική συμπεριφορά του καθεστώτος Erdogan, αυτός, πριν από τρία χρόνια, υποστήριξε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα υποχρέωνε τα αμερικανικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από την Βορειοανατολική Συρία, μία πολιτική την οποία επιδιώκει εδώ και καιρό η κυβέρνηση του Erdogan. Η πολιτική αυτή συγκέντρωσε την υποστήριξη μιας διακομματικής ομάδα βουλευτών στο Κογκρέσο.

Αναλυτικά γράφει το Politico με την υπογραφή του JOE ANUTA

Τουρκικές ομάδες που συνδέονται με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθούν να επεκτείνουν την επιρροή τους στη Νέα Υόρκη. Ένας από τους πιο πρόσφατους στόχους τους είναι ο Τζαμάαλ Μπάουμαν, ένας βουλευτής δύο θητειών που αντιμετωπίζει μια δύσκολη εκστρατεία επανεκλογής βόρεια της Νέας Υόρκης.

Μέλη της Τουρκοαμερικανικής Διευθύνουσας Επιτροπής -μια οργάνωση που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της τουρκικής κυβέρνησης και τμημάτων της αμερικανικής διασποράς- επισκέφτηκαν τον Μπάουμαν στην Ουάσιγκτον, φιλοξένησαν εκδήλωση διανομής τροφίμων στην οποία παρευρέθηκε ο επί δύο θητείες βουλευτής και πραγματοποίησαν έρανο για αυτόν.

Η σχέση της οργάνωσης με τον Μπάουμαν φαίνεται να οφείλεται στη σφοδρή αντίθεσή της στον προκάτοχό του, πρώην βουλευτή Έλιοτ Ένγκελ, ο οποίος ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής είχε λάβει αρκετές φορές θέσεις κατά της τουρκικής κυβέρνησης.Η φιλοτουρκική ομάδα είχε τουλάχιστον έναν λόγο να είναι ευχαριστημένη με τις πρωτοβουλίες της. Ενώ η προοδευτική πολιτική του Μπάουμαν δεν ταιριάζει με την αυταρχική τάση του καθεστώτος Ερντογάν, πριν από τρία χρόνια υποστήριξε νομοθεσία που θα ανάγκαζε τα αμερικανικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν τη βορειοανατολική Συρία – μια πολιτική που η κυβέρνηση του Ερντογάν επί μακρόν επιθυμούσε. Το μέτρο συγκέντρωσε υποστήριξη από μια δικομματική ομάδα νομοθετών στο Κογκρέσο.

Αν και οι συνεισφορές στον Μπάουμαν ανέρχονται συνολικά σε σχεδόν 40.000 δολάρια από 16 δωρητές -ένα μικρό κλάσμα της ωφέλειάς του σε αυτόν τον κύκλο- αποτελούν ένα άλλο παράδειγμα της προσπάθειας της Τουρκίας να επεκτείνει την εμβέλειά της στον κόσμο της πολιτικής των ΗΠΑ.

Η εκστρατεία του δημάρχου Έρικ Άνταμς για το 2021 βρίσκεται υπό ομοσπονδιακή έρευνα για πιθανή συμπαιγνία με την τουρκική κυβέρνηση. Το δικαστήριο εξετάζει την υπόθεση και τουλάχιστον ένα άτομο κοντά στον δήμαρχο έχει λάβει κλήτευση. Και η TASC, η οποία συνδέεται στενά με τον Ερντογάν, έχει δώσει σε εκλεγμένους αξιωματούχους που καλύπτουν το πολιτικό φάσμα, συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατικής βουλευτού του Μπρούκλιν, Yvette Clarke και του Ρεπουμπλικανού Lee Zeldin. Έχει επίσης κάνει δωρεές και στους συναδέλφους της ομάδας του Μπάουμαν και αναζητούσε συμμαχίες με πολιτικούς σε όλη τη χώρα.

«Είναι πολύ πιθανό οποιοσδήποτε με το προφίλ [του Μπάουμαν] να είναι εύκολος στόχος για οργανώσεις όπως η TASC, που θα γνωρίζουν πολύ καλά [τις θέσεις κοινής πολιτικής] στην προοδευτική πλευρά της αριστεράς και στην απομονωτική πλευρά της δεξιάς», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Charles Lister του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής, ο οποίος επικεντρώνεται στη Συρία και την αντιτρομοκρατία.Τον Ιούνιο του 2021, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Bowman, ο εκπρόσωπος της Νέας Υόρκης για την TASC, Erol Akyurek, δημοσίευσε συνδέσμους συνεισφοράς στην εκστρατεία του πρωτοετούς βουλευτή στη σελίδα του Akyurek στο Facebook.

Και δύο μήνες αργότερα, στοιχεία που συνδέονται με την οργάνωση φιλοξένησαν έναν έρανο για τον Bowman σε ένα τουρκικό εστιατόριο στο Clifton του New Jersey, σύμφωνα με μια ανάρτηση στο Facebook που διαφήμιζε την εκδήλωση.

Το σουαρέ ήταν έξω από τη συνοικία του Μπάουμαν, ανάμεσα στο Γουέστσεστερ και το Μπρονξ, κοντά σε μία από τις μεγαλύτερες τουρκικές κοινότητες της Αμερικής στη χώρα. Ο Ισραφίλ Ντεμίρ, ο οποίος θα γινόταν συμπρόεδρος της TASC, συνδιοργάνωσε την εκδήλωση.

Οι δωρεές από άτομα που ήταν συνδεδεμένα με την TASC την ημέρα που ο Bowman γιόρτασε στο Toros Restaurant -το οποίο φρόντισε επίσης για έρανο για τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης- ανήλθαν συνολικά σε σχεδόν 10.000 δολάρια, σύμφωνα με αρχεία από την Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή.

Το 2021, ένα μήνα μετά τον έρανο στο Νιου Τζέρσεϊ, ο Μπάουμαν υποστήριξε μια τροποποίηση στον Νόμο περί Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας για να αποσυρθούν οι αμερικανικές δυνάμεις από τη βορειοανατολική Συρία. Από τη δική του πλευρά, ο Μπάουμαν είπε ότι προσπαθούσε να τερματίσει την υπερβολική ανάπτυξη του αμερικανικού στρατού στο εξωτερικό και να επαναφέρει την άδεια πολέμου στο Κογκρέσο – μια στάση που η εκστρατεία του Μπάουμαν είπε ότι γεννήθηκε από συζητήσεις με αντιπολεμικές ομάδες και είναι συνεπής με μια υπόσχεση κατά την πρώτη του εκστρατεία για τον περιορισμό των μακροπρόθεσμων στρατιωτικών δεσμεύσεων στο εξωτερικό.

«Για πάρα πολύ καιρό, οι προτεραιότητες των δαπανών του έθνους μας έχουν ξεφύγει και πιστεύω ότι ο Λευκός Οίκος κατανοεί ότι έχει φτάσει η ώρα τα χρήματα των Αμερικανών να δαπανηθούν για την κατασκευή δρόμων, σχολείων και επιχειρήσεων εδώ στο σπίτι αντί να τα σπαταλούν στο εξωτερικό». είπε ο Μπάουμαν σε δήλωση εκείνη την εποχή.

Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία αποτελεί ένα κλάσμα της ανάπτυξης και των εξόδων στο εξωτερικό -λιγότεροι από 1.000 στρατιώτες σταθμεύουν εκεί- αλλά συναντά σθεναρή αντίδραση από την Τουρκία, σύμφωνα με τον Lister, συνεργάτη του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής.«Η Τουρκία έχει από καιρό ενδιαφέρον να δει τις ΗΠΑ να αποσύρονται από τη βορειοανατολική Συρία γιατί δεν τους αρέσει με ποιους συνεργαζόμαστε εκεί», είπε, αναφερόμενος στους Κούρδους μαχητές που βοηθούσαν τις ΗΠΑ να πολεμήσουν κατά του ISIS, αλλά που είναι επίσης εγκλωβισμένος σε μια παρατεταμένη σύγκρουση με την Τουρκία.

Η τροπολογία του Μπάουμαν ευθυγραμμίστηκε όχι μόνο με τα συμφέροντα της Τουρκίας, αλλά σε μια σπάνια πολιτική επικάλυψη, με τους Ρεπουμπλικάνους της πολιτείας που έχουν επίσης καταβάλει προσπάθειες να συρρικνώσουν το αποτύπωμα των ΗΠΑ στη Συρία. Ο Τραμπ διέταξε την απόσυρση των στρατευμάτων εκεί το 2019 – μια απόφαση που αντέστρεψε γρήγορα – και πέρυσι, ο βουλευτής Matt Gaetz εισήγαγε ένα μέτρο σχεδόν πανομοιότυπο με αυτό του Bowman.

Η TASC, η οποία δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό, έχει συμμετάσχει σε πολλαπλές εκστρατείες δημοσίων σχέσεων για λογαριασμό της Τουρκίας.Η οργάνωση βρίσκεται σε μια σφοδρή κόντρα με τον πρώην παίκτη του NBA, Enes Kanter Freedom, έναν ειλικρινή επικριτή του Ερντογάν. Έχει εκφράσει την υποστήριξή της για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την κυβέρνηση Μπάιντεν στο έθνος. Και έχει υποστηρίξει για μια εκπομπή της Disney για τον ιδρυτή της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Αλλά ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του είναι να απωθήσει οποιοδήποτε άτομο ή οργάνωση που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ένα επεισόδιο του 1915 στο οποίο στρατεύματα από την πλέον ανενεργή Οθωμανική Αυτοκρατορία σκότωσαν ή απέλασαν περισσότερους από 1 εκατομμύριο Αρμένιους.

Ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του Μπάουμαν, Γκέιμπ Τομπίας, είπε ότι ο Μπάουμαν έχει λάβει θέσεις αντίθετες με τους στόχους της οργάνωσης, όπως η έκκληση για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

 
Top