Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδόν σε όλες τις συνεντεύξεις του σε αυτή την προεκλογική περίοδο μας λέει ότι «έχει υπόψιν του ένα σύστημα ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής άμυνας», στο οποίο πολύ καλό θα ήταν να ενταχθεί και η Ελλάδα.
Ο κ.Μητσοτάκης σχολιάστηκε, γιατί αυτό είναι ένα σχέδιο που έχει ανακοινώσει μόνο ο CEO της γερμανικής Rheinmetall.
Στο militaire.gr θέσαμε και το ερώτημα αν είναι τόσο αφελής που να πιστεύει ότι η «ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα» θα καλύψει την Ελλάδα έναντι της τουρκικής απειλής.
Έρχεται το almonitor να μας πει ότι οι Ευρωπαίοι σκέφτονται πολύ σοβαρά να χρησιμοποιήσουν για την «αντιαεροπορική ασπίδα», τουρκικά συστήματα που παράγει η Τουρκία!!!
Δεν μπορούμε να μην θυμηθούμε τι μας έλεγε πλήθος ειδικών μεταξύ των οποίων και απόστρατοι για την …δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία έναντι την ΗΠΑ και των Ευρωπαίων και πόσο …θα της τραβούσαν το αυτί! Τελικά η Τουρκία παίρνει ότι ζήτησε από τους Αμερικανούς -τα F-16- η Ουάσινγκτον συνομιλεί διαρκώς μαζί της και οι Ευρωπαίοι …καλοβλέπουν τα αντιαεροπορικά συστήματα που κατασκευάζει! Όλα αυτά με σφραγίδα Μητσοτάκη! Ο Έλληνας πεωθυπουργός έβαλε σφραγίδα και υπογραφή στο …ενδιεκτικό της Τουρκίας στο οποίο η διαγωγή της είναι πλέον άψογη.
Το άρθρο του almonitor:
Μπορεί η Τουρκία να βοηθήσει την Ευρώπη να οικοδομήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας;
Με την ένταξη της Τουρκίας στην – υπό γερμανικής ηγεσία – Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Αντιαεροπορική Ασπίδα (ESSI), μακροπρόθεσμα η Άγκυρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους αναπτυσσόμενους πυραύλους Hisar και Siper για να βελτιώσει την αντιπυραυλικήα άμυνα της Ευρώπης.
Η κίνηση της Τουρκίας, μαζί με την Ελλάδα, να συμμετάσχει στην – υπό γερμανικής ηγεσία – Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία ESSI τον περασμένο Φεβρουάριο, ώθησε ορισμένους εμπειρογνώμονες να εκτιμήσουν ότι αυτό θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να προσφέρει ευκαιρίες για τα παραγόμενα συστήματα της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας.
Το ESSI, ένα αμυντικό σχέδιο στο οποίο συμμετέχουν 21 ευρωπαϊκές χώρες, ξεκίνησε το 2022, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, για την ανάπτυξη ενός χερσαίου, ολοκληρωμένου, πολυεπίπεδου συστήματος αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας με τη χρήση πλατφορμών που κατασκευάζονται στην Ευρώπη, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας πιστεύουν ότι τα αμυντικά συστήματα Hisar και Siper της Τουρκίας έχουν τη δυνατότητα σημαντικής συνέργειας με την πρωτοβουλία, αλλά προειδοποιούν επίσης ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό μόνο μακροπρόθεσμα.
Η τρέχουσα ιδέα για το ESSI, που βρίσκεται ακόμη σε φάση σχεδιασμού, προβλέπει την ενσωμάτωση του συστήματος Arrow 3 μεγάλου βεληνεκούς και μεγάλου υψομέτρου που κατασκευάζουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, των αμερικανικών συστοιχιών Patriot MIM-104 και των πυραύλων IRIS-T, που παράγονται από μία κοινοπραξία υπό γερμανική ηγεσία. Ο στόχος είναι η παροχή ενός ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας για την ευρωπαϊκή ήπειρο. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου