GuidePedia

0

Η Τουρκία έχει απλώσει τα πλοκάμια της μέσω των τουρκικών κοινοτήτων στην ΕΕ και ασκεί ύποπτη πολιτική και μυστικές επιχειρήσεις κατά κυβερνήσεων-Πότε θα αντιδράσει επιτέλους η ΕΕ;

Έκθεση του 2023 από το Κρατικό Γραφείο του Αμβούργου για την Προστασία του Συντάγματος της Γερμανίας (Landesamt für Verfassungsschutz Hamburg) κυκλοφόρησε στις 3 Ιουνίου 2024, ρίχνοντας φως στις δραστηριότητες διαφόρων υπηρεσιών πληροφοριών και παράνομων ομάδων στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκική Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (MİT) δραστηριοποιείται ενεργά εντός των γερμανικών συνόρων, με επίκεντρο την παρακολούθηση πολιτικών αντιφρονούντων, κουρδικών ομάδων και αριστερών οργανώσεων.

Η ετήσια έκθεση παρέχει πληροφορίες για την κατάσταση της εσωτερικής ασφάλειας στο Αμβούργο και καλύπτει συνήθως την τρομοκρατία, τον εξτρεμισμό, το οργανωμένο έγκλημα και παρόμοια θέματα.

Η έκθεση της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών, υποστηρίζει ότι η MİT, υπό την ηγεσία του Ιμπραχίμ Καλίν, στενού έμπιστου προσώπου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποιεί τις εκτεταμένες εκτελεστικές εξουσίες, για την συλλογή πληροφοριών και την παρακολούθηση δραστηριοτήτων που θεωρούνται ότι αντιτίθενται στην τουρκική κυβέρνηση.

Τα κυριότερα σημεία της έκθεσης περιλαμβάνουν την παρακολούθηση από την MİT του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), του Μετώπου του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος (DHKP-C) και του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας/Μαρξιστικού Λενινιστικού (TKP/ML), τα οποία θεωρούνται όλα από τις τουρκικές αρχές ως απειλές για την εθνική ασφάλεια.
Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης την παρακολούθηση της MİT του κινήματος Γκιουλέν, μιας ομάδας που επικρίνει τον Ερντογάν, σε ολόκληρη τη Γερμανία

Εκτός από τις δραστηριότητές της στη συλλογή πληροφοριών, η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς τη συμμετοχή Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), στον επηρεασμό του πολιτικού λόγου εντός της τουρκικής διασποράς στη Γερμανία.

Οι αναφορές βουλευτών του AKP που υποστηρίζουν την εξάλειψη των αντιπάλων του Ερντογάν σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων μελών του κινήματος Γκιουλέν, έχουν εγείρει ανησυχίες για ξένη επιρροή στη γερμανική πολιτική.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Neuss στις 13 Ιανουαρίου 2023, ο πρώην βουλευτής του AKP Μουσταφά Ατσικγκόζ δήλωσε, αναφερόμενος σε μέλη του κινήματος Γκιουλέν: «Όπως δεν τους δίνουμε το δικαίωμα να ζουν στην Τουρκία, δεν θα τους το παραχωρήσουμε στη Γερμανία".
Εγείρονται επίσης ερωτήματα σχετικά με το ρόλο των Τούρκων πολιτών που ζουν στη Γερμανία, οι οποίοι είναι πιστοί στην τουρκική κυβέρνηση και φέρεται να έχουν στρατολογηθεί από το MİT για σκοπούς συλλογής πληροφοριών

Αυτά τα άτομα λέγεται ότι κατασκοπεύουν τους Τούρκους συμπολίτες τους για να συλλέξουν πληροφορίες και ενθαρρύνονται να καταγγείλουν άτομα που επικρίνουν την τουρκική κυβέρνηση.

Στις 3 Νοεμβρίου το Nordic Monitor δημοσίευσε την ιστορία ενός Τούρκου με έδρα το Βερολίνο, ο οποίος προσφέρθηκε εθελοντικά να γίνει πληροφοριοδότης της MİT, ισχυριζόμενος ότι είχε διεισδύσει επιτυχώς στο κίνημα Γκιουλέν και ήταν έτοιμος να μοιραστεί πληροφορίες με τις τουρκικές αρχές.

Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που περιλαμβάνονται στις επίσημες ανακοινώσεις της τουρκικής κυβέρνησης και αποκτήθηκαν από το Nordic Monitor, το άτομο που παρέμεινε ανώνυμο μετέδωσε πολλά μηνύματα στις τουρκικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του γενικού προξενείου στο Βερολίνο και των κεντρικών γραφείων της MİT, με σαφή πρόθεση να βοηθήσει τους Τούρκους κατασκόπους στην απαγωγή των επικριτών του Ερντογάν.

Επιπλέον, η έκθεση προειδοποιεί για το ενδεχόμενο περιοριστικών μέτρων από τις τουρκικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της MİT, εναντίον ατόμων που ταξιδεύουν από ή προς την Τουρκία.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης το ακροδεξιό, εθνικιστικό δίκτυο των Γκρίζων Λύκων (Bozkurtlar, γνωστό και ως Ülkücüler), την νεολαία οργάνωση του συμμάχου του Ερντογάν, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), υπογραμμίζοντας τη στενή συνεργασία μεταξύ των Γκρίζων Λύκων και του AKP στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι Γκρίζοι Λύκοι συνεργάζονται με πρόσωπα που συνδέονται με το AKP από την Ένωση Διεθνών Δημοκρατών (UID), μια οργάνωση που λειτουργεί ως ομάδα ξένων συμφερόντων για λογαριασμό της κυβέρνησης Ερντογάν στο εξωτερικό, και κοινότητες τζαμιών που εκπροσωπούνται από την Τουρκο-Ισλαμική Ένωση για Θρησκευτικών Υποθέσεων (DİTİB) και της IGMG (Ισλαμικής Κοινότητας Milli Görüs).

Τουρκικά κινήματα εντός γερμανικού κράτους

Η έκθεση υποστηρίζει ότι ο χειρισμός των εθνικών θεμάτων στην Τουρκία έδωσε ώθηση στα ακροδεξιά κινήματα, τα οποία τώρα συσπειρώνονται για μια «ευρωπαϊκή τουρκικότητα» στη Γερμανία.

Με την πάροδο του χρόνου, πολυάριθμες άκρως εθνικιστικές ομάδες-ομπρέλα και οργανώσεις εμφανίστηκαν, προσπαθώντας να επηρεάσουν την τουρκική κοινότητα.

Η ιδεολογία τους διαδίδεται επίσης μέσω οργανώσεων λόμπι όπως το UID καθώς και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει η έκθεση.

Αυτή δεν είναι η πρώτη έκθεση που αναφέρει την ανησυχία της Γερμανίας για τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και τις δραστηριότητες ριζοσπαστικών ομάδων.
Σε μια έκθεση του Αυγούστου 2023 που δημοσίευσε η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η Τουρκία προσδιορίστηκε ως ο μοναδικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ που εμπλέκεται σε δραστηριότητες κατασκοπείας και πληροφοριών σε γερμανικό έδαφος.

Αυτές οι ενέργειες θεωρήθηκαν απειλή για τη συνταγματική τάξη και την κοινωνική συνοχή της Γερμανίας, εγείροντας σημαντικές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η έκθεση 380 σελίδων, που εκδόθηκε τον προηγούμενο μήνα από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών και Κοινότητας (Bundesministerium des Innern und für Heimat, BMI) και παρουσιάστηκε από την υπουργό Εσωτερικών Νάσι Φάεσερ, περιείχε την Τουρκία μαζί με τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν ως τους κύριους παράγοντες της κατασκοπείας με στόχο τη Γερμανία, με επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που κατευθύνονται από τις αντίστοιχες υπηρεσίες πληροφοριών.

Η Τουρκία και άλλες χώρες λέγεται ότι εκμεταλλεύονται τις υπηρεσίες πληροφοριών τους για να συλλέγουν πληροφορίες, να ασκούν επιρροή, να παρακολουθούν επικριτές ή να επιδιώκουν άλλα συμφέροντα, κυρίως λόγω του εξέχοντος ρόλου της Γερμανίας στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και διάφορους διεθνείς οργανισμούς.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και οι αρχές ασφαλείας αποτελούν αναπόσπαστα μέρη του τουρκικού κυβερνητικού μηχανισμού, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στην εφαρμογή των πολιτικών αποφάσεων που έλαβε ο Ερντογάν.

Η έκθεση τόνισε περαιτέρω ότι στη Γερμανία, οι τουρκικές διπλωματικές αποστολές παρακολουθούν επίσης οργανώσεις και άτομα που θεωρούνται ότι αντιτίθενται στην τουρκική κυβέρνηση.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

 
Top