GuidePedia

0


Το νέο παγκόσμιο δόγμα ασφάλειας δεν θα καθοριστεί μονομερώς από τη Δύση

Ο Παγκόσμιος Ηγεμόνας, οι ΗΠΑ, φαίνεται ότι δεν έχουν κατανοήσει τον βαθμό στον οποίο η σελίδα της Ιστορίας έχει πλέον αλλάξει: Η Κίνα άρχισε να ανακατεύει αποφασιστικά τη τράπουλα της παγκόσμιας κυριαρχίας δίχως να ενοχλείται με μια αναπόφευκτη σειρά κυρώσεων που έρχονται στις αρχές του 2025 είτε ακόμη και μια πιθανή κατάρρευση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και ο κατάλογος των απαιτήσεων των ΗΠΑ έγιναν δεκτοί στο Πεκίνο από τον Υπουργό Εξωτερικών Wang Yi και τον Πρόεδρο Xi Jinping ως κάτι περισσότερο... από μια ενοχλητικό κουνούπι.
Ο Wang, όπως καταγράφεται στα πρακτικά, τόνισε ότι η Τεχεράνη είχε νόμιμο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενάντια στον παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης από το Ισραήλ όταν επιτέθηκε στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα καταγγέλλει τώρα ανοιχτά όχι μόνο την τρομοκρατική επίθεση στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream από τις δυνάμεις της Δύσης, αλλά και το μπλοκάρισμα της λύσης της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Επιπλέον, το Πεκίνο - όπως και η Μόσχα πρόσφατα - φιλοξενεί τις πολιτικές παρατάξεις της Παλαιστίνης σε μια διάσκεψη με στόχο να ενοποιήσουν τις θέσεις τους.
Πρόσφατα, μόλις δύο ημέρες πριν η Μόσχα γιορτάσει την Ημέρα της Νίκης, το τέλος του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, ο Xi θα προσγειωθεί στο Βελιγράδι για να υπενθυμίσει σε όλο τον κόσμο την 25η επέτειο από τον βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, παρείχε μια πλατφόρμα στην UNRWA - την υπηρεσία παροχής βοήθειας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, την οποία το Ισραήλ επιδίωξε να εκδιώξει - για να εξηγήσει στους ανώτατους εκπροσώπους των BRICS-10 την σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, όπως περιγράφεται από τον Γενικό Επίτροπο της UNRWA, Philippe Lazzarini.
Εν ολίγοις, σοβαρές πολιτικές δραστηριότητες διεξάγονται ήδη εκτός του διεφθαρμένου συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη αποσυντίθενται σε ένα κέλυφος με τις ΗΠΑ να υπαγορεύουν όλους τους όρους ως ο μεγαλύτερος εταίρος.
Ένα ακόμη βασικό παράδειγμα των BRICS ως νέου ΟΗΕ: ο Ρώσος πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Nikolai Patrushev συναντήθηκε στην Αγία Πετρούπολη με τον Κινέζο ομόλογό του Chen Wenqing στο περιθώριο της 12ης Διεθνούς Συνόδου Κορυφής για την Ασφάλεια, όπου συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 100 κράτη, συμπεριλαμβανομένων των αρχηγών άμυνα των BRICS καθώς εκπρόσωποι από το Ιράν, Ινδία, Βραζιλία και Νότια Αφρική, καθώς και το Ιράκ.

Η έκθεση για το νέο δόγμα ασφαλείας της SCO

Αλλά το βασικό σταυροδρόμι αυτές τις τελευταίες ημέρες ήταν η αμυντική σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στην Αστάνα του Καζακστάν.
Για πρώτη φορά, ο νέος υπουργός Άμυνας της Κίνας, Dong Jun, συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Sergei Shoigu, για να τονίσει τη συνολική στρατηγική συνεργασία μετακύ των δύο κρατών.
Ο Dong τόνισε σημαντικά τη «δυναμική» φύση της στρατιωτικής αλληλεπίδρασης Κίνας - Ρωσίας, ενώ ο Shoigu υπογράμμισε ότι «θέτει ένα μοντέλο για τις διακρατικές σχέσεις» που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τα κοινά στρατηγικά συμφέροντα.
Απευθυνόμενος στην ολομέλεια της συνέλευσης της SCO, ο Shoigu διέψευσε κατηγορηματικά τη μαζική δυτική προπαγάνδα για μια ρωσική «απειλή» για το ΝΑΤΟ.
Όλοι βρέθηκε στη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας της SCO – συμπεριλαμβανομένων, στο ίδιο τραπέζι, της Ινδίας, του Ιράν, του Πακιστάν και της Λευκορωσίας ως παρατηρητές.
Να σημειωθεί το Μινσκ επιθυμεί να ενταχθεί στην SCO.
Το δίκτυο στρατηγικής συνεργασίας Ρωσίας – Ιράν - -Κίνας αναπτύσσεται ώστε όλα τα «σφυριά να χτυπάνε στον ίδιο ρυθμό»,,,.
Εκτός από τη συνάντηση του Dong με τον Shoigu, ο τελευταίος συνάντησε επίσης τον Ιρανό Υπουργό Άμυνας τον Ταξίαρχο Mohammad Reza Ashtiani, ο οποίος επαίνεσε αφειδώς την καταδίκη του Πεκίνου για την ισραηλινή τρομοκρατική αεροπορική επίθεση στη Δαμασκό.
Αυτό που συμβαίνει τώρα μεταξύ Πεκίνου και Τεχεράνης είναι μια επανάληψη αυτού που ξεκίνησε πέρυσι μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης, όταν ένα μέλος της ιρανικής αντιπροσωπείας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Ρωσία παρατήρησε ότι και τα δύο μέρη είχαν συμφωνήσει με μια υψηλού επιπέδου συνεργασία.

Στην Αστάνα, η υποστήριξη του Dong προς το Ιράν ήταν αδιαμφισβήτητη.
Όχι μόνο κάλεσε τον Ashtiani σε μια διάσκεψη για την ασφάλεια στο Πεκίνο, αντικατοπτρίζοντας τη θέση του Ιράν, αλλά κάλεσε επίσης για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο Shoigu, κατά τη συνάντησή του με τον Ashtiani, υπενθύμισε ότι «η κοινή μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας στη Συρία είναι ένα ζωντανό παράδειγμα των μακροχρόνιων φιλικών μας σχέσεων».
Στη συνέχεια, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας σημείωσε:
Η τρέχουσα στρατιωτικοπολιτική κατάσταση και οι απειλές για τα κράτη μας μάς υποχρεώνουν (…) σε κοινές προσεγγίσεις για την οικοδόμηση μιας δίκαιης παγκόσμιας τάξης βασισμένης στην ισοτιμία για όλους τους συμμετέχοντες στη διεθνή κοινότητα.

Μια νέα παγκόσμια τάξη ασφαλείας

Η εγκαθίδρυση μιας νέας παγκόσμιας τάξης ασφάλειας βρίσκεται ακριβώς στο επίκεντρο του σχεδιασμού της ομάδας των BRICS – στο ίδιο επίπεδο με τη συζήτηση για την αποδολαριοποίηση.
Όλα αυτά είναι ανάθεμα για τη συλλογική Δύση, η οποία είναι ανίκανη να κατανοήσει τις πολύπλευρες και αλληλένδετες μορφές συνεργασίες μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και Κίνας.
Και η αλληλεπίδραση συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin θα επισκεφθεί το Πεκίνο αργότερα αυτόν τον μήνα.
Για τη Γάζα, η θέση Ρωσίας-Ιράν-Κίνας είναι σε πλήρη συγχρονισμό: το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία. Από την ΕΕ – και το NATO συνολικά – αυτό δεν αναγνωρίζεται: το μπλοκ υποστηρίζει το Ισραήλ ό,τι κι αν γίνει.
Αφού το Ιράν, στις 13 Απριλίου, άλλαξε για τα καλά το παιχνίδι στη Δυτική Ασία, χωρίς καν να χρησιμοποιήσει τους καλύτερους υπερηχητικούς πυραύλους του, το βασικό ερώτημα για το Παγκόσμιο Νότο είναι το εξής: τελικά ποιος θα συγκρατήσει αυτούς που διαπράττουν γενοκτονία και πώς;
Διπλωματικές πηγές υπαινίσσονται ότι αυτό θα συζητηθεί διά ζώσης από τον Putin και τον Xi.

Η Τέχνη του Πολέμου

Όπως παρατήρησε ένας Κινέζος λόγιος με μοναδική εκφραστική μεγαλοπρέπεια:
Αυτή τη φορά, οι βάρβαροι αντιμετωπίζουν έναν γραπτό πολιτισμό 5.000 ετών, οπλισμένο με την Τέχνη του Πολέμου του Sun Tzu, όπως ο Mao, τη στρατηγική της χρήσης των τοπικών νομισμάτων του Xi, τις επενδύσεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt&Road, τους BRICS, την ψηφιοποίηση του renminbi (του κινεζικού νομίσματος), την πιο ισχυρή βιομηχανία στον κόσμο βιομηχανία, την τεχνολογική υπεροχή, την οικονομική ισχύ και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Νότου.
Όλα αυτά ενάντια σε έναν Ηγεμόνα σε αναταραχή, με το αεροπλανοφόρο του στη Δυτική Ασία, το Ισραήλ, να είναι εντελώς εκτός ελέγχου και να διαπράττει γενοκτονία.

Ο τρόμος των ΗΠΑ

Οι απειλές των ΗΠΑ για «σαφή επιλογή» μεταξύ του τερματισμού πολλών βασικών πτυχών της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ρωσίας-Κίνας ή αντιμετώπισης ενός τσουνάμι κυρώσεων δεν φοβίζουν το Πεκίνο.
Το ίδιο ισχύει και για τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να εμποδίσει τα μέλη των BRICS να εγκαταλείψουν το δολάριο.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov έχει ξεκαθαρίσει ότι η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν σχεδόν φτάσει στο σημείο να εγκαταλείψουν πλήρως το δολάριο στο διμερές εμπόριο.
Και η καθαρή κλοπή ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από τη συλλογική Δύση είναι η απόλυτη κόκκινη γραμμή για τους BRICS –και όλα τα άλλα κράτη που παρακολουθούν με τρόμο τις εξελίξεις– στο σύνολό τους.
Ο Yaroslav Lisovolik, ιδρυτής του BRICS+ Analytics, επισημαίνει ότι ο οδικός χάρτης προς ένα εναλλακτικό σύστημα πληρωμών είναι ακόμη στα σπάργανα αλλά οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν.
Όσον αφορά το εμπόριο Ρωσίας-Κίνας, το τρένο για την εγκατάλειψη του δολαρίου έχει ήδη φύγει από το σταθμό.
Ωστόσο, το βασικό ερώτημα παραμένει: πώς Ρωσία-Ιράν-Κίνα (RIC), ως ηγέτες των BRICS, μέλη SCO και ταυτόχρονα τρεις κορυφαίες «υπαρξιακές απειλές» για τον Ηγεμόνα, θα μπορέσουν να ξεκινήσουν την εφαρμογή μιας νέας παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

 
Top