GuidePedia

0

Ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα παρακολούθησης που λειτουργεί κρυφά από τον βραχίονα πληροφοριών του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών έχει στοχοθετήσει ανεξάρτητους δημοσιογράφους που ζουν εξόριστοι στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, όπως αποκαλύπτεται από εμπιστευτικά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της ιστοσελίδα Nordic Monitor.

Τα έγγραφα επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρακολουθεί σχολαστικά τους δημοσιογράφους στη Δύση, καταρτίζοντας προφίλ, συντάσσοντας λεπτομερείς εκθέσεις πληροφοριών και παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις και τις δραστηριότητές τους.

Την παράνομη πρωτοβουλία διαχειρίζεται η μυστική μονάδα του υπουργείου Εξωτερικών, η Διεύθυνση Πληροφοριών και Έρευνας (İstihbarat ve Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü). Η μονάδα αυτή έχει αποκτήσει πρόσθετες εντολές και πόρους από τότε που ο Χακάν Φιντάν, πρώην επικεφαλής της κύριας υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας, Milli İstihbarat Teşkilatı (MIT), διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών πέρυσι.

Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που δήθεν λειτουργούσαν με διπλωματική κάλυψη για την MIT, σχετικά με δημοσιογράφους διαδόθηκαν στη συνέχεια σε άλλες τουρκικές κυβερνητικές οντότητες, όπως η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας και η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας, όπως αποδεικνύεται και από τη διαδρομή των εγγράφων.

Χαρακτηρίζοντας το κριτικό και ανεξάρτητο έργο των δημοσιογράφων ως «μαύρη προπαγάνδα και παραπληροφόρηση», το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στη διαβιβασθείσα έκθεση πληροφοριών ότι οι δημοσιογράφοι στοχεύουν σε τουρκικά κυβερνητικά όργανα και δημόσιους αξιωματούχους, προσπαθώντας να τους δυσφημίσουν στα μάτια του κοινού.

Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει αποδεκατίσει τα κρίσιμα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, κλείνοντας εκατοντάδες μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών δικτύων της χώρας, και φυλακίζοντας εκατοντάδες δημοσιογράφους την τελευταία δεκαετία. Πολλοί δημοσιογράφοι εγκατέλειψαν την Τουρκία για να γλιτώσουν από αυτή την πρωτοφανή καταστολή των ελεύθερων και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, βρίσκοντας καταφύγιο σε δυτικές χώρες και συνεχίζοντας το έργο τους στην εξορία.

Τα λίγα εναπομείναντα αντιπολιτευτικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία βρίσκονται υπό τον αυστηρό έλεγχο της κυβέρνησης Ερντογάν, καθώς είναι αναγκασμένα να απηχούν τις αφηγήσεις του καθεστώτος για θεμελιώδη ζητήματα, να τηρούν τις κόκκινες γραμμές που επιβάλλει το γραφείο επικοινωνίας του Ερντογάν και να κινούνται προσεκτικά για να μην κινδυνεύσουν με φυλάκιση. Υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες, η κάλυψη της Τουρκίας από το εξωτερικό παρέχει πολύτιμη εικόνα για τα πεπραγμένα της τουρκικής κυβέρνησης, ρίχνοντας φως στις παράνομες δραστηριότητες του προέδρου Ερντογάν και των συνεργατών του για τη διατήρηση του αυταρχικού καθεστώτος.

Ένα διαβαθμισμένο ανακοινωθέν, που χαρακτηρίζεται ως απόρρητο στις 2 Δεκεμβρίου 2022, αναφέρει ότι οι πληροφορίες διαβιβάστηκαν από το Institution V, ένα κωδικό όνομα που πιστεύεται ότι υποδηλώνει το τμήμα πληροφοριών του Υπουργείου Εξωτερικών, στις 9 Νοεμβρίου 2022. Φέρει την υπογραφή του Salih Yıldırım, αναπληρωτή επικεφαλής του τμήματος αντιτρομοκρατίας της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας.

Στην ανακοίνωση, ο Yıldırım εξηγεί ότι η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας ολοκλήρωσε τη δική της έρευνα για τους δημοσιογράφους στις 2 Δεκεμβρίου 2022, μετά τη λήψη πληροφοριών από το Υπουργείο Εξωτερικών. Οι πληροφορίες αυτές διαδόθηκαν αργότερα στο αστυνομικό τμήμα της Άγκυρας για να διευκολυνθεί η δημιουργία μιας εικονικής υπόθεσης κατά των δημοσιογράφων, σε συνεργασία με την εισαγγελία της Άγκυρας.

Ένα άλλο ανακοινωθέν, που υπογράφεται από τον αρχηγό της αστυνομίας Engin Aydın, επικεφαλής του γραφείου αντιτρομοκρατίας στο αστυνομικό τμήμα της Άγκυρας, στις 18 Δεκεμβρίου 2023 αποκαλύπτει ότι η μονάδα ηλεκτρονικού εγκλήματος της αστυνομίας ανέλαβε να παρακολουθεί και να στοχοποιεί τον ιστότοπο, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που συνδέονται με συγκεκριμένους δημοσιογράφους.

Το έγγραφο περιελάμβανε τα ονόματα δημοσιογράφων όπως οι Abdullah Bozkurt, Levent Kenez και Bülent Korucu στη Σουηδία, οι Cevheri Güven και Sevinç Özarslan στη Γερμανία, ο Said Sefa στον Καναδά και οι Emrullah Uslu και Adem Yavuz Arslan στις ΗΠΑ.

Τα έγγραφα που δημοσίευσε η ιστοσελίδα Nord Monitor δείχνουν ότι περισσότεροι δημοσιογράφοι έγιναν στόχος του παγκόσμιου προγράμματος κατασκοπείας που υλοποιεί η κυβέρνηση Ερντογάν, χρησιμοποιώντας τις τουρκικές πρεσβείες ως κάλυψη. Οι Asım Yıldırım, Aydoğan Vatandaş και Mehmet Faruk Mercan στις ΗΠΑ καθώς και ο Tarik Toros στο Ηνωμένο Βασίλειο παρακολουθούνταν επίσης από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Η ολοκληρωμένη έκθεση για τους δημοσιογράφους που συνέταξε η μονάδα ηλεκτρονικού εγκλήματος αναφέρει ότι η αστυνομία εξέτασε εξονυχιστικά τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προσπάθησε να εντοπίσει τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τις φυσικές διευθύνσεις και τους αριθμούς τηλεφώνου που σχετίζονται με τον ιστότοπο και τα προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, η έκθεση αποκαλύπτει ότι η μονάδα επιχείρησε να παραβιάσει τους λογαριασμούς τους στο X, εκμεταλλευόμενη τη λειτουργία επαναφοράς κωδικού πρόσβασης.

Οι κοινές προσπάθειες του Yπουργείου Εξωτερικών και της αστυνομίας προωθήθηκαν στη συνέχεια στην Εισαγγελία της Άγκυρας, όπου οι αναφορές ενσωματώθηκαν στις τρέχουσες αντιτρομοκρατικές υποθέσεις κατά των δημοσιογράφων. Η διοίκηση Ερντογάν χρησιμοποιεί συχνά την τακτική του χαρακτηρισμού επικριτών και αντιπάλων ως τρομοκρατών, ξεκινώντας καταχρηστικές ποινικές έρευνες και δικαστικές διαδικασίες με κομματικά μέλη του δικαστικού σώματος.

Τα έγγραφα που προέρχονται από το αστυνομικό τμήμα της Άγκυρας παρέχουν μόνο μια μερική ματιά στο εκτεταμένο πρόγραμμα παγκόσμιας κατασκοπείας της Τουρκίας, υποδηλώνοντας ότι η κυβέρνηση Ερντογάν μπορεί να έχει στοχοποιήσει επιπλέον μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους σε ξένες χώρες, ιδίως στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη, λόγω της επικριτικής κάλυψής τους για την Τουρκία.

Η χρήση των τουρκικών πρεσβειών και προξενείων ως κόμβων πληροφοριών γνώρισε αξιοσημείωτη αύξηση μετά την ανάληψη του ρόλου του Yπουργού Εξωτερικών από τον Φιντάν το καλοκαίρι του 2023. Ο Φιντάν, ο οποίος προηγουμένως διετέλεσε επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT για μια δεκαετία, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη των προσπαθειών της κυβέρνησης Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένων των εκστρατειών επιρροής και της απαγωγής επικριτών για ανάκριση με βασανιστήρια σε μυστικές τοποθεσίες.

Ο Φιντάν έφερε μαζί του αρκετούς ανώτερους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών από τη ΜΙΤ και τους τοποθέτησε στρατηγικά σε θέσεις-κλειδιά στο Yπουργείο Εξωτερικών, αναμορφώνοντας ουσιαστικά τη διπλωματική υπηρεσία σε έναν σημαντικό μηχανισμό πληροφοριών.

Ο Nuh Yılmaz, μακροχρόνιος βοηθός του Φιντάν και πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών, έγινε αναπληρωτής Yπουργός Εξωτερικών. Όσο εργαζόταν για τη ΜΙΤ, η κύρια εντολή του Yılmaz ήταν να εποπτεύει τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, να διεξάγει επιχειρήσεις επιρροής μέσω περιουσιακών στοιχείων των μυστικών υπηρεσιών που είχαν φυτευτεί σε διάφορα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και να συμβάλλει στη δημιουργία ψευδών αφηγήσεων για την υποστήριξη των στόχων της κυβέρνησης Ερντογάν σε θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

Η μονάδα μυστικών πληροφοριών του υπουργείου Εξωτερικών, η Διεύθυνση Πληροφοριών και Έρευνας, υπέστη αναδιάρθρωση, με την Fatma Ceren Yazgan, μια έμπειρη πράκτορα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, να διορίζεται επικεφαλής της. Η Yazgan διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην κατάρτιση προφίλ Τούρκων πρεσβευτών και διπλωματών, γεγονός που οδήγησε τελικά στην συνοπτική και απότομη απομάκρυνση του ενός τρίτου των Τούρκων διπλωματών από την εξωτερική υπηρεσία το 2016.

Ο πρόεδρος Ερντογάν βασίζεται όλο και περισσότερο στις υπηρεσίες πληροφοριών για να στηρίξει το αυταρχικό του καθεστώς στην Τουρκία, να καταστείλει τις αντίθετες φωνές και να πατάξει τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Οι αυξημένες προσπάθειες παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών στο εξωτερικό αποσκοπούν στον εκφοβισμό των επικριτών και των αντιπάλων του, στην καλλιέργεια κλίματος φόβου μεταξύ των τουρκικών κοινοτήτων της διασποράς και στην άσκηση επιρροής στην εξωτερική και εσωτερική πολιτική των χωρών υποδοχής.

πηγήπηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

 
Top