GuidePedia

0


Σύμφωνα με μια έκθεση, το Ιράν σχεδιάζει να ξεκινήσει επίθεση στο Ισραήλ τις επόμενες 24-48 ώρες. Ο Γκάλαντ λέει στον Αμερικανό ομόλογό του ότι αν το Ισραήλ δεχθεί επίθεση, θα απαντήσει χτυπώντας ιρανικό έδαφος

Το Ισραήλ την Παρασκευή προετοιμαζόταν για μια πιθανή επίθεση από το Ιράν, αφού κατάλαβε ότι η Τεχεράνη δεν θα υποχωρήσει από την πρόθεσή της να εκδικηθεί τη δολοφονία ενός ανώτερου μέλους της δύναμης Quds του Σώματος των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης στη Δαμασκό την περασμένη εβδομάδα, σε μια επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ.
Ο ισραηλινός στρατός και η Μοσάντ ενέκριναν σχέδια για επίθεση στο Ιράν σε περίπτωση που το Ισραήλ δεχόταν επίθεση από ιρανικό έδαφος. Επιπλέον, ο συντονισμός μεταξύ των στρατών των ΗΠΑ και του Ισραήλ έχει αυξηθεί.

Μια πηγή δήλωσε στη Wall Street Journal ότι μια επίθεση που προέρχεται από το Ιράν στο βόρειο ή νότιο τμήμα του Ισραήλ, αναμένεται μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες. Ωστόσο, μια άλλη πηγή που ισχυρίστηκε ότι ενημερώθηκε από Ιρανούς αξιωματούχους δήλωσε ότι το καθεστώς είχε συζητήσει ένα σχέδιο επίθεσης, αλλά δεν είχε λάβει τελική απόφαση για την έναρξή του.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι Ιρανοί πιθανότατα θα χτυπήσουν ισραηλινό έδαφος και όχι ένα περιουσιακό στοιχείο στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με την WSJ, το IRGC παρουσίασε προαιρετικά επιχειρησιακά σχέδια στον Ανώτατο Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ. Ένας σύμβουλος της Φρουράς δήλωσε ότι μία από τις επιλογές ήταν ένα χτύπημα με πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς.

Οι διαδικτυακοί λογαριασμοί κοινωνικών μέσων που συνδέονται με το IRGC δημοσίευσαν τις τελευταίες ώρες βίντεο που προσομοιώνουν ένα χτύπημα στον πυρηνικό αντιδραστήρα Dimona στο Negev και στο αεροδρόμιο της Χάιφα. Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε νωρίτερα ότι θα μπορούσε να υπάρξει χτύπημα σε μονάδες αφαλάτωσης νερού και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, εάν το Ισραήλ ανταποδώσει.
Ο Χαμενεΐ ανησυχεί ότι ένα άμεσο χτύπημα στο Ισραήλ θα επιφέρει λάθος αποτέλεσμα κατά την άποψή του - εάν το Ισραήλ ξεκινήσει μια μαζική επίθεση στις ιρανικές υποδομές. «Το σχέδιο επίθεσης έχει παρουσιαστεί στον Ανώτατο Ηγέτη και εξετάζει τον πολιτικό του κίνδυνο», δήλωσε ο σύμβουλος.

Οι πηγές δήλωσαν ότι το ιρανικό σχέδιο περιλαμβάνει χτυπήματα από τους πληρεξουσίους του στο Ιράκ και τη Συρία που έχουν εξαπολύσει επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου. Το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του μπορούν επίσης να χτυπήσουν τα Υψίπεδα του Γκολάν ή ακόμα και τη Γάζα, προκειμένου να αποφύγουν να χτυπήσουν το Ισραήλ εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του.

Ένα άλλο σχέδιο που εξετάζεται ήταν μια επίθεση σε μια ισραηλινή πρεσβεία, με έμφαση σε μια αποστολή σε μια από τις αραβικές χώρες, έτσι ώστε να δείξει ότι οι διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, σε κώμα με κόστος.
 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης, το Ισραήλ έχει καταφέρει στο παρελθόν στο Ιράν αρκετά πλήγματα, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας Ιρανών επιστημόνων και το 2022, μιας εκτεταμένης επίθεσης εναντίον μιας βάσης που στεγάζει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην πόλη Kermanshah στο δυτικό Ιράν. Σύμφωνα με αναφορές, υπήρξαν τρεις γύροι επιθέσεων από ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατέστρεψαν ιρανικά UAV μακρινής επίθεσης. Αυτό το χτύπημα που φέρεται να πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, περιελάμβανε επίσης την καταστροφή ενός κέντρου επιμελητείας και αποθεμάτων πετρελαίου στη βάση.
Σε αντίθεση με τις μαχητικές δηλώσεις που προέρχονται από Ιρανούς ηγέτες, η Τεχεράνη ανησυχεί για μια επίθεση στο έδαφός της. Το μήνυμα που τους δόθηκε ήταν ότι αν πραγματοποιήσουν μια επίθεση εναντίον του Ισραήλ, οι IDF θα ανταποδώσουν εντός των συνόρων τους.
Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε την Πέμπτη στον Αμερικανό ομόλογό του Lloyd Austin ότι εάν υπάρξει ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, ο IDF θα απαντήσει αναλόγως. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος επισκέφθηκε αεροπορική βάση, δήλωσε ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να ανταποκριθεί στις ανάγκες ασφαλείας του τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά.

Ο διοικητής της CENTCOM των ΗΠΑ, στρατηγός Michael Kurilla, ο οποίος έφτασε στο Ισραήλ την Πέμπτη, συναντήθηκε με τον αρχηγό του επιτελείου του IDF Herzi Halevi και επισκέφθηκε το κέντρο διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας στο Τελ Αβίβ και αναμένεται την Παρασκευή να συναντηθεί με τον Gallant και να επισκεφθεί μια αεροπορική βάση.
Ο εκπρόσωπος του IDF δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στις ανακοινώσεις προς το κοινό σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να ληφθούν για να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους. 

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

 
Top