GuidePedia

0

«Δεν βλέπουμε σημαντικές απώλειες στον εναέριο τομέα, ειδικά τους (ρωσικούς) στόλους αεροπορίας μεγάλου βεληνεκούς και στρατηγικής αεροπορίας», δήλωσε ο Στρατηγός Στρατηγός Christopher G. Cavoli

Ένας - ένας οι Αμερικανοί επίσημοι το παραδέχονται: Η Ρωσία είναι άτρωτη...
Οι Δυτικοί έχουν αποτύχει σε όλα τα επίπεδα εμπλοκής τους στον πόλεμο της Ουκρανίας και τους λούζει κρύος ιδρώτας καθώς οι Ουκρανοί καταποντίζονται παρά τα δισεκατομμύρια που λαμβάνει το καθεστώς Zelensky...
Εν τω μεταξύ, ανώτατος διοικητής των ΗΠΑ στην Ευρώπη παραδέχθηκε ενώπιον μάλιστα του Κογκρέσου (στις 10 Απριλίου) ότι ενώ έχουν ήδη περάσει 2 χρόνια από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία έχει χάσει μόνο το ένα δέκατο του στόλου της και πολλές από τις στρατιωτικές της ικανότητες παραμένουν ουσιαστικά άθικτες.
«Δεν βλέπουμε σημαντικές απώλειες στον εναέριο τομέα, ειδικά τους (ρωσικούς) στόλους αεροπορίας μεγάλου βεληνεκούς και στρατηγικής αεροπορίας», δήλωσε ο Στρατηγός Στρατηγός Christopher G. Cavoli, επικεφαλής της Διοίκησης των ΗΠΑ στην Ευρώπη και Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών, σύμφωνα με έκθεση που συμπεριελήφθη στο περιοδικό Air and Space Forces.
Ο Cavoli πρόσθεσε περαιτέρω: «Οι στρατηγικές δυνάμεις της Ρωσίας, η αεροπορία μεγάλης εμβέλειας, οι ικανότητες στον κυβερνοχώρο, οι διαστημικές δυνατότητες και οι δυνατότητες στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα είναι απτόητες σε όλα τα επίπεδα. Η πολεμική αεροπορία έχει χάσει μερικά αεροσκάφη, αλλά μόνο το 10% περίπου του στόλου της».

Αναφερόμενος στον τακτικό βομβαρδισμό από αεροσκάφη της Ρωσίας, ο Cavoli δήλωσε: «Η Ρωσία εξαπολύει πολύ μεγάλης κλίμακας επιθέσεις κάθε λίγες μέρες, τηρώντας τον ρυθμό παραγωγής της… Παράγουν, εξοικονομούν, εξαπολύουν μια μεγάλη επίθεση».
Ο Διοικητής ανέφερε επίσης ότι η Ουκρανία είχε σηειώσει και εκείνη μια σημαντική επιτυχία στο πεδίο της μάχης, όταν κατάφερε να χτυπήσει δύο αεροσκάφη Διοίκησης και Ελέγχου A-50 Mainstay.

Άχρηστη η ουκρανική αεράμυνα...

Κι όμως τα ρωσικά αεροσκάφη έχουν προσαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό αποφεύγοντας τις περιοχές όπου η αεράμυνα της Ουκρανίας —με προμήθειες από τη Δύση— έχει υψώσει «ασπίδα» προστασίας.
Αυτό καθώς τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν αποφύγει την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα χρησιμοποιώντας όπλα ακινητοποίησης και έχουν τροποποιήσει την τακτική τους μετά την είσοδο στον ουκρανικό εναέριο χώρο.
Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται ότι προκαλεί τακτικά σημαντική ζημιά στις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις κάτι όμως που από τα αποτελέσματα δεν επαληθεύεται...

Στροφή στα drones...

Ειδικά οι δυτικοί σχολιαστές έχουν αρχίσει να βλέπουν ότι οι Ουκρανοί είναι ανίκανοι για το είδος του γρήγορου, μεγάλης κλίμακας blitzkrieg που οραματίστηκαν.
Εκτός από τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η Ουκρανία έχει επίσης τροποποιήσει τη στρατηγική της στο πεδίο της μάχης για να μετακινήσει την αεράμυνα της πιο κοντά στην πρώτη γραμμή, καθώς η Ρωσία φέρεται να χρησιμοποιεί αεροπορική υποστήριξη για τα χερσαία στρατεύματά της που προχωρούν σταθερά εντός της Ουκρανίας.

Αποτυχία συνδυασμένων όπλων;

Το δόγμα του ΝΑΤΟ απαιτεί επιθετικές ενέργειες που βασίζονται σε ελιγμούς συνδυασμένων όπλων, δηλαδή μια αιχμή του δόρατος από άρματα μάχης και οχήματα μάχης πεζικού που διαπερνούν τις εχθρικές γραμμές με την υποστήριξη πυροβολικού και αεροπορίας.
Τα δύο τελευταία είναι σημαντικά για την καταστολή των αμυντικών πόρων και την απόκτηση ευκαιρίας για την επιτιθέμενη δύναμη να αντιμετωπίσει τον εχθρό.
Η επίτευξη του επιπέδου συντονισμού που απαιτείται για μια μονάδα μεγέθους ταξιαρχίας για να πραγματοποιήσει μια επίθεση είναι ένα σημαντικό κατόρθωμα.
Οι στρατοί του ΝΑΤΟ που είναι στελεχωμένοι με επαγγελματίες στρατιώτες ξοδεύουν χρόνια μαθαίνοντας πώς να πολεμούν μαζί αποτελεσματικά.
Ουκρανοί στρατιώτες, οι περισσότεροι από τους οποίους άμαχοι κινητοποιήθηκαν πρόσφατα, εκπαιδεύονται μόλις λίγες εβδομάδες πριν πραγματοποιήσουν τέτοιες επιθέσεις.
Ακόμη χειρότερα, ο εχθρός τους σκάβει εδώ και μήνες πίσω από τσιμεντένια εμπόδια, τάφρους κατά των αρμάτων και εκτεταμένα ναρκοπέδια.
Οι ουκρανικές επιθέσεις χρησιμοποιώντας μεγάλες τεθωρακισμένες μονάδες είχαν μεγάλες απώλειες ακόμη και όταν σημείωναν πρόοδο, οι Ουκρανοί, αρκετά κατανοητό, άλλαξαν τακτική στη χρήση μικρών μονάδων και λιγότερων οχημάτων.

Τώρα μια επιχείρηση μπορεί να περιλαμβάνει μόνο 10-30 στρατιώτες κάθε φορά που πραγματοποιούν κρυφές διεισδύσεις με τα πόδια για να βρουν έναν τρόπο μέσω άμυνων.
Αντί για γρήγορες θωρακισμένες ανακαλύψεις, βλέπουμε αργά αυξητικά κέρδη καθώς οι Ρώσοι απωθούνται λίγα μέτρα κάθε φορά.
Κάποιοι υποθέτουν ότι η συνδυασμένη επίθεση με όπλα θα μπορούσε να λειτουργήσει εάν οι Ουκρανοί ήταν πιο επαγγελματίες, αλλά όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή φαίνεται να μην πιστεύουν σε αυτό.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

 
Top