GuidePedia

0


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Μπορεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μην έκανε αναφορά στα θέματα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και στην πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Ελλάδα και των F-16 στην Τουρκία, όμως αυτά βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας της τηλεφωνικής επικοινωνίας του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.


Στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών αναφέρεται ότι συνομίλησαν για την ουσιαστική συνεργασία μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας στην αντιμετώπιση των διευρυμένων προκλήσεων.

Αλλά για την …ταμπακιέρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν λέει κουβέντα. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, ο κ. Μπλίνκεν ανακοίνωσε στον κ. Μητσοτάκη ότι έλαβε ενημέρωση από την Άγκυρα ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα υπερψηφίσει σήμερα Τρίτη την είσοδο της σκανδιναβικής χώρας στην Δυτική Συμμαχία.Εάν δεν συμβεί, αυτή θα είναι η πολλοστή φορά που οι Τούρκοι εξαπατούν τους Αμερικανούς, συενχίζοντας ένα εκβιασμό που ξεκίνησε εδώ και πολλούς μήνες.

Σημειώνουμε ότι η Σουηδία υπέβαλε αίτηση για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή εναντίον της Ουκρανίας. Από τον Μάιο του 2022, το αίτημα παραμένει παγωμένο με ευθύνη της Τουρκίας πρωτίστως και του δορυφόρου της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της Ουγγαρίας.



Όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα η Τουρκία πηγαίνει τους Αμερικανούς και τους υπόλοιπους δυτικούς εταίρους της στη …βρύση, αλλά δεν τους επιτρέπει να πιουν νερό για να ξεδιψάσουν, συνόψισε την κατάσταση με το σουηδικό αίτημα, διπλωμάτης στην Ουάσιγκτον.

Η Τουρκία ζητούσε αρχικά υποχωρήσεις από τη Σουηδία -έκανε αρκετές, και αυτό ήταν λάθος- και στη συνέχεια εκβίασε ανοικτά το Λευκό Οίκο, λέγοντας ότι θα επιτρέψει τη σουηδικη ένταξη μόνο εάν η αμερικανική κυβέρνηση προχωρήσει στην πώληση των F-16 στην Άγκυρα.Για ένα μεγάλο διάστημα σταματούσε κάθε ανάρμοστη συναλλαγή με τον Ερντογάν, ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο φιλέλληνας γερουσιαστής έθεσε μάλιστα όρους για να επιτρέψει αυτή την αγοραπωλησία, που αφορούσαν και τις τουρκικές απειλές εναντίον της Ελλάδας, ειδικά τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Όταν ο κ. Μενέντεζ αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την προεδρία της Επιτροπής, μετά τη συνωμοσία των Δημοκρατικών εναντίον του, ο Λευκός Οίκος άνοιξε το δρόμο για την Τουρκία, και συνέδεσε την πώληση αυτή με μία άλλη αγορά αμερικανικού πολεμικού υλικού: των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα.

Η σύνδεση αυτή είναι μία απαράδεκτη και αντισυμμαχική ενέργεια που εκνεύρισε την Αθήνα. Στα Χανιά ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Μπλίνκεν να ξεμπλοκάρει τα F-35, ο οποίος και το υποσχέθηκε, αν και όταν αναχώρησε οι Αμερικανοί διπλωμάτες άλλαξαν το αφήγημά τους. Η υπόσχεση πάντως δεν υλοποιήθηκε ακόμα.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε απαιτήσει να ανακοινωθεί η πώληση των F-35 πριν από την επίσκεψη του στη Νέα Υόρκη -η οποία τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί- ή το αργότερο μέχρι πριν από την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας και ΗΠΑ, στις 8 Φεβρουαρίου, στην Ουάσιγκτον.

Κατά τη χθεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας ότι μετά την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, θα προχωρήσει η πώληση των F-35 στην Ελλάδα. Φυσικά αναμένεται ότι ταυτόχρονα θα αποσταλεί και το τουρκικό αίτημα για τα F-16.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα και αν ψηφίσει σήμερα η Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα προχωρήσει στην υπογραφή της απόφασης μέχρις ότου είναι βέβαιος ότι θα εγκριθεί η πώληση των F-16. Έτσι ο τουρκικός εκβιασμός επεκτείνεται και στο αμερικανικό Κογκρέσο.Χωρίς τον κ. Μενέντεζ στο προσκήνιο τι θα συμβεί; Οι Αμερικανοί νομοθέτες που θα αποφασίσουν θα αποδεχθούν τον τουρκικό εκβιασμό; Ή θα τηρήσουν τη “γραμμή” του φιλέλληνα γερουσιαστή και θα απαιτήσουν να τηρηθούν οι όροι.

Ο κ. Μπλίνκεν έχει υποσχεθεί -για να χρυσώσει το χάπι στην Ελλάδα- ότι θα αποστείλει επιστολή στο Κογκρέσο με την οποία υποτίθεται θα ενημερώνει ότι εάν η Τουρκία αρχίσει ξανά τις προκλήσεις στο Αιγαίο, θα ανασταλεί το πρόγραμμα της πώλησης των F-16. Παρόμοια επιστολή υποσχέθηκε ότι θα στείλει και στον κ. Μητσοτάκη.

Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη χθεσινή συνομιλία, αναφέρονται τα εξής:

«Ο υπουργός (Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν) και ο πρωθυπουργός (Κυριάκος Μητσοτάκης) υπογράμμισαν τη βαθιά και διαρκή διμερή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, τις κοινές αξίες που έχουν ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και την ουσιαστική συνεργασία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση ευρέος φάσματος θεμάτων.

Επίσης, ο υπουργός και ο πρωθυπουργός μίλησαν για τη σημασία της προστασίας των δικαιωμάτων διέλευσης και ναυτικών ελευθεριών στην Ερυθρά Θάλασσα και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Επιχείρηση Prosperity Guardian».

Σημειώνουμε ότι ακόμα και αν επικυρωθεί σήμερα από την Τουρκία η σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ, η χώρα αυτή θα παραμείνει “όμηρος” της Ουγγαρίας καθώς δεν προβλέπεται άμεσα η έγκριση της από την ουγγρική Βουλή.

Ως γνωστό, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της΅τουρκικής Βουλής ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στις 26 του περασμένου Δεκεμβρίου. Ήταν το πρώτο βήμα της διαδικασίας της επικύρωσης, η οποία έχει καθυστερήσει για περισσότερο από 20 μήνες, διάστημα κατά το οποίο εκδηλώθηκε η φοβική αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Μετά την κοινοβουλευτική έγκριση, η απόφαση πρέπει να υπογραφεί από τον ισλαμιστή πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. \

Εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε. Εάν δεν εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου, ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας δεν θα επιτρέψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Για να επιβεβαιωθεί ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.


Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

 
Top