GuidePedia

0

Εάν ήταν Αρχιεπίσκοπος ο Χριστόδουλος η κυβέρνηση θα έφερνε με μεγάλη δυσκολία ένα τέτοιο νομοσχέδιο στο οποίο αντιτίθενται 2 στους 3 Έλληνες πολίτες

H κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να βρει πιο «ασφαλή αντίπαλο» στην προσπάθειά της να επιτρέψει το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών την ίδια την Εκκλησία και για την ακρίβεια τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμο.
Τι εννοούμε;

Αν ζούσε ο Χριστόδουλος…

Δεν αποτελεί μυστικό αλλά διατυμπανίζεται παντού ότι εάν στην αρχηγία της ελλαδικής Εκκλησίας ήταν άλλος Ιεράρχης, ιδιαίτερα εάν ήταν ο αείμνηστος Χριστόδουλος θα είχαν συμβεί δύο πράγματα.
Πρώτον η κυβέρνηση θα έφερνε με μεγάλη δυσκολία ένα τέτοιο νομοσχέδιο στο οποίο αντιτίθενται 2 στους 3 έλληνες πολίτες. Δεύτερον, οι κινητοποιήσεις της Εκκλησίας θα είχαν ξεκινήσει από πολύ νωρίς κατεβάζοντας τον κόσμο στους δρόμους. Θυμάστε πολύ καλά ότι για έναν λιγότερο σημαντικό λόγο, για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες ο Χριστόδουλος είχε κατεβάζει 1 εκατ. κόσμο στο Σύνταγμα, σε ένα από τα πολυπληθή συλλαλητήρια από την μεταπολίτευση και μετά.

Επιστολές σε βουλευτές και άλλα φληναφήματα

Η χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου από την μία δείχνει ότι υπάρχει μία καθολική άρνηση των μητροπολιτών να συναινέσουν στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Δεν θα μπορούσε να ήταν και διαφορετικά.
Από την άλλη, όμως, στην απόφαση γράφεται καθαρά ότι απορρίπτει η Ιερά Σύνοδος τις λαοσυνάξεις για το θέμα…
Παράλληλα, αποφασίστηκε να σταλούν επιστολές σε όλους τους βουλευτές, ειδικά σε αυτούς της Νέας Δημοκρατίας, που θα κληθούν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς έχουν στηριχθεί από τις τοπικές μητροπόλεις τους αλλά οι επιστολές που θα στείλουν για να ενημερώσουν για την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο δεν είναι ένα δραστικό μέτρο. Θα πρέπει να λάβουν πιο δραστικά μέτρα στις τοπικές εκκλησίες για να μην είναι οι «χρήσιμοι ηλίθιοι»…

Αντιδράσεις από Ιεράρχες

Συνολικά ο Ιερώνυμος ακολουθεί μία πολιτική ήπιων τόνων απέναντι στην κυβέρνηση και αυτό έχει ενοχλήσει αρκετούς ιεράρχες.
Μάλιστα κατά την διάρκεια της Ιεράς Συνόδου υπήρξαν φωνές από ιεράρχες που ήταν στην κατεύθυνση να γίνουν κινητοποιήσεις για το ζήτημα αυτό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ των κινητοποιήσεων ήταν ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο Μητροπολίτης Κέρκυρας Νεκτάριος ενώ πιο μετριοπαθείς ήταν οι μητροπολίτες Μεσσηνίας και Φθιώτιδας.
Ενώ ο Μητροπολίτης Λάρισας Ιερώνυμος ζήτησε να προσφύγει η Εκκλησία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η κυβέρνηση μαστίγιο και καρότο με τον διαχωρισμό

Η κυβέρνηση φοβάται τα συλλαλητήρια διότι θα συνασπίσουν ένα πατριωτικό ρεύμα το οποίο έχει φύγει από τη ΝΔ και βρίσκεται ή στην αποχή ή σε μικρότερα κόμματα.
Προσπάθησε να τα ξορκίσει και μάλιστα «έπαιξε» ακόμα και με τον Στέφανο Κασσελάκη που ζήτησε να έρθει νομοσχέδιο που θα γίνεται διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας.
Όπως καταλαβαίνετε αυτό θα ήταν καταστροφικό για την Εκκλησία καθώς αυτή τη στιγμή οι μισθοί του κλήρου πραγματοποιούνται από το κράτος και τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αλλά θα έθετε σε κίνδυνο και μία σειρά άλλων θεμάτων όπως η συμμετοχή της Εκκλησίας στις ορκωμοσίες, στην Παιδεία κ.α.

Βεβαίως, ξαναλέμε και αυτό είναι άποψη και αρκετών μητροπολιτών ότι εάν στην ηγεσία της Εκκλησίας ήταν ένας άλλος Αρχιεπίσκοπος τότε θα μιλούσαμε για πιο δυναμικές παρεμβάσεις για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την ελληνική οικογένεια. Ήδη αυτή η «ύποπτη» συμπεριφορά του Ιερώνυμου έχει συγκεντρώσει δυνάμεις μέσα στην Ιερά Σύνοδο για την επόμενη μέρα όταν αργά ή γρήγορα τεθεί θέμα διαδοχής.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

 
Top