GuidePedia

0


Με τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας, θα υπάρξει απο πλευράς Ιράν-Τουρκίας, καταδικαστική δήλωση εναντίον του Ισραήλ στη Γάζα και της συνεχιζόμενης Αμερικανικής παρουσίας στη Συρία, χωρίς ανάληψη στρατιωτικών μέτρων κατά του πρώτου

Ημέρες έντονων "ζυμώσεων" σε πολιτικοστρατιωτικό επίπεδο θα είναι οι επόμενες για την Τουρκία, αφού αφενός ο Ιρανός Πρόεδρος θα την επισκεφθεί επισήμως συζητώντας με τον Ερντογάν μια σειρά από φλέγοντα θέματα για τις δύο χώρες και αφετέρου το Τουρκικό Κοινοβούλιο κατά πάσα πιθανότητα θα αποφανθεί υπέρ ή κατά της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Των παραπάνω όπως ήταν αναμενόμενο για λόγους συντονισμού, προηγήθηκε η συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και Τουρκίας Χακάν Φιντάν στην έδρα του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, ο Λαβρόφ συναντήθηκε στον ΟΗΕ με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ιράν, του Λιβάνου και της Ινδονησίας, τυχαίο, δεν νομίζουμε

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το αεροπλάνο του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ταξίδεψε από τη Μόσχα στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της βόρειας διαδρομής, αποφεύγοντας τις υπερπτήσεις από άλλες χώρες, σε 12 ώρες και 45 λεπτά.
Τι συζήτησαν Λαβρόφ και Φιντάν;

Σύμφωνα με το TASS, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας συζήτησαν για επίτευξη συντονισμού τους σε θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή και την Υπερκαυκασία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε, " ότι οι κορυφαίοι διπλωμάτες άγγιξαν την υλοποίηση βασικών ρωσοτουρκικών έργων στον τομέα της ενέργειας και συζήτησαν το χρονοδιάγραμμα των επικείμενων διμερών επαφών".

"Οι πλευρές είχαν ανταλλαγή απόψεων για μια σειρά από διεθνή ζητήματα, επιβεβαιώνοντας το αίτημα για συντονισμό των βημάτων των χωρών μας προς όφελος εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων σε οξύτατα περιφερειακά προβλήματα , κυρίως την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, στη Συρία, στη Μέση Ανατολή γενικότερα, καθώς και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και στην Υπερκαυκασία», ανέφερε το υπουργείο.

«Οι πλευρές είχαν μια ουσιαστική ανασκόπηση των τρεχόντων θεμάτων διμερούς εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας», ανέφερε το υπουργείο. «Οι πλευρές υπογράμμισαν τη σημασία της περαιτέρω κοινής εργασίας προς το συμφέρον της διατήρησης και περαιτέρω διεύρυνσης των αμοιβαία επωφελών δεσμών».
Ο Πρόεδρος του Ιράν αναμένεται στην Τουρκία την Τετάρτη- Στα σκαριά λήψη μέτρων κατά Ισραήλ-ΗΠΑ

Ιδιαίτερη σημασία προσδίδουμε στο γεγονός ότι η συνάντηση Λαβρόφ-Φιντάν, έγινε λίγες μόνο ημέρες πριν την επίσημη επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου Ραΐσι στην Τουρκία.


Σύμφωνα μετο Ιρανικό IFPNEWS,ο Ραΐσι  "Επικεφαλής υψηλόβαθμης πολιτικοοικονομικής αντιπροσωπείας, θα αναχωρήσει από την Τεχεράνη για την Άγκυρα την Τετάρτη μετά από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος θα υποδεχθεί επίσημα τον Ιρανό ομόλογό του και οι δύο πρόεδροι έχουν προγραμματιστεί να έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση.

Ο Ραΐσι και ο Ερντογάν θα συμπροεδρεύσουν στην 8η συνάντηση του συμβουλίου συνεργασίας υψηλού επιπέδου Ιράν-Τουρκίας και στη συνέχεια θα παραστούν σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Οι δύο πρόεδροι σχεδιάζουν επίσης να συμμετάσχουν σε κοινή συνάντηση εμπόρων και οικονομικών παραγόντων των δύο χωρών.

Ο Ραΐσι θα έχει επίσης συνάντηση με Ιρανούς υπηκόους που διαμένουν στην Τουρκία.

Ο Ιρανός πρόεδρος ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Τουρκία μετά την τρομοκρατική επίθεση που ανέλαβε το Daesh στη νοτιοανατολική πόλη Κερμάν στις 3 Ιανουαρίου, κατά την οποία 94 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 211 τραυματίστηκαν.

Ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει για πρώτη φορά τον Νοέμβριο ότι «ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi έρχεται σε εμάς στις 28 του μήνα» για να επικεντρωθεί στη σφυρηλάτηση μιας κοινής απάντησης στην ισραηλινή εισβολή στη Γάζα, αλλά η επίσκεψη δεν πραγματοποιήθηκε λόγω αντικρουόμενων χρονοδιαγραμμάτων τους. υπουργών Εξωτερικών.

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν την Πέμπτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τον Πρόεδρο Ραΐσι στο εγγύς μέλλον αφού είδε το ταξίδι να ακυρώνεται δύο φορές για διαφορετικούς λόγους.

Τόσο η Τουρκία όσο και το Ιράν αντιτίθενται στην παράνομη παρουσία των ΗΠΑ στη Συρία και έχουν καταδικάσει σθεναρά τη συνεχιζόμενη ισραηλινή γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων.
Τι μέλλει γενέσθαι

Εκτίμησή μας είναι ότι θα υπάρξει με τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας, απο πλευράς Ιράν-Τουρκίας, καταδικαστική δήλωση εναντίον του Ισραήλ στη Γάζα και της συνεχιζόμενης Αμερικανικής παρουσίας στη Συρία, αφού και στα δύο θέματα υπάρχει ταύτιση απόψεων.

Ωστόσο δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει απόφαση για ανάληψη από κοινού οποιασδήποτε μορφής στρατιωτικής δράσης κατά του Ισραήλ στην παρούσα φάση.

Δεν έχουμε όμως την ίδια άποψη αναφορικά με τον στρατιωτικό συντονισμό των δύο χωρών στη δράση κατά του PKK στο Βόρειο Ιράκ και των Κούρδων του YPG στη Συρία, ή τουλάχιστον την εξασφάλιση ανοχής του Ιράν για το δεύτερο, αφού θεωρούμε σίγουρη την εκδήλωση μιας μεγάλης κλίμακας τουρκικής επίθεσης το προσεχές χρονικό διάστημα σε Ιράκ και Συρία.

Τέλος όσο και αν ακούγεται αντιφατικό πεποίθησή μας και πάντα με γνώμονα την εν πολλοίς αντιφατική πολιτική του Τούρκου Προέδρου, ο τελευταίος θα περάσει κατά πάσα πιθανότητα από το Κοινοβούλιο της χώρας του, την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα πάρει τα F-16 από τις ΗΠΑ.

Άλλως πως η παραπάνω απόφαση θα είναι αρνητική. 

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

 
Top