GuidePedia

0


Ο στρατιωτικός εισαγγελέας μπορεί να ξεκίνησε έρευνα για τη διαρροή των φωτογραφιών από το πλημμυρισμένο αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου της Μαγνησίας, όμως εισαγγελική έρευνα με επίκεντρο τις ευθύνες όσων με τις πράξεις τους ή τις παραλείψεις δεν προστάτευσαν τα μέσα, τα υλικά και το προσωπικό ως όφειλαν να κάνουν… απλώς αγνοείται.

Συγκεκριμένα, την είδηση ότι για τη διαρροή των φωτογραφιών με τα ελικόπτερα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) έχει επιληφθεί στρατιωτικός εισαγγελέας, δημοσίευσε χθες στην «Καθημερινή», ο συνάδελφος Βασίλης Νέδος. Στο δημοσίευμα περιλαμβάνεται και η ενδιαφέρουσα αναφορά, προς πολλαπλούς αποδέκτες, ότι «οι κινήσεις της στρατιωτικής Δικαιοσύνης προφανώς θα μείνουν σε αυστηρά υπηρεσιακό επίπεδο και θα εξελιχθούν τους επόμενους μήνες».

Ως αιτιολογία για την παρέμβαση του στρατιωτικού εισαγγελέα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «η θέση, ο οπλισμός και η διάταξη ελικοπτέρων σε μία κρίσιμης σημασίας βάση είναι μη δημοσιεύσιμα στοιχεία», ενώ δεν διευκρινίζει εάν η παρέμβαση είναι αυτεπάγγελτη (όπως είναι το τυπικό), ή κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς ή καταγγελίας… επίσημης ή άτυπης.

Ας σημειωθεί πάντως, ότι χθες το πρωί, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, με τις δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ότι η φωτογράφηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων συνιστά βαρύ στρατιωτικό ποινικό αδίκημα και ότι πρέπει να υπάρχει ένα όριο σε αυτή τη χώρα, εκούσια ή ακούσια είχε σηματοδοτήσει συγκεκριμένη κατεύθυνση, την οποία επιβεβαιώνει το εν λόγω δημοσίευμα της «Καθημερινής». Αν με τους όρους «διάταξη» και «θέση», εννοείται η υπαγωγή και η έδρα των μονάδων των ελικοπτέρων της 1ης ΤΑΞΑΣ, ίσως η εισαγγελική έρευνα… να υποβοηθηθεί από τις ακόλουθες πληροφορίες:

«Η συγκρότηση της Ταξιαρχίας και η διάταξη των Μονάδων της, περιλαμβάνει:

>Στο Α/Δ Στεφανοβικείου: το Στρατηγείο της Ταξιαρχίας, μαζί με τα 1ο και 2ο ΤΕΕΠ, 1ο ΤΕΑΣ, 1ο ΤΥΑΔ, 17 ΛΔΒ και το Λόχο Στρατηγείου.
>Στο Α/Δ Μεγάρων: το 2ο ΣΥΑΣ (Επιτελείο και Λ/Δ) με οργανικά τα 2ο και 4ο ΤΕΑΣ καθώς και το 2ο ΤΥΑΔ.
>Στο Α/Δ Αλεξάνδρειας εδρεύει το 3ο ΤΕΑΣ όπου πλέον βρίσκεται και η έδρα του ΚΕΑΣ»
(Α/Δ: αεροδρόμιο, ΤΕΕΠ: Τάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων, ΤΕΑΣ: Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού, ΤΥΑΔ: Τάγμα Υποστήριξης Αεροδρομίου, ΛΔΒ: Λόχος Διαβιβάσεων, ΣΥΑΣ: Συγκρότημα Αεροπορίας Στρατού, Κέντρο Εκπαιδεύσεως Αεροπορίας Στρατού).

Όλες οι ανωτέρω πληροφορίες βρίσκονται αναρτημένες στον δικτυακό τόπο του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), όπως συμβαίνει σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, περαιτέρω πληροφορίες για τις μονάδες και τους τύπους ελικοπτέρων που επιχειρούν οι μονάδες της 1ης ΤΑΞΑΣ, μπορούν να αντληθούν από δελτία Τύπου που έχουν εκδοθεί από το ΓΕΣ και το ΓΕΕΘΑ, σχετικά με επετειακές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, κ.λπ. καθώς και στο Wikipedia!

Όμως η έρευνα του στρατιωτικού εισαγγελέα για τη διαρροή των φωτογραφιών από το αεροδρόμιο Στεφανοβικείου, κατά τη διάρκεια του ακραίου φαινομένου «Daniel», αποτελεί μία μόνο πτυχή από το «φιάσκο του Στεφανοβικείου» και ίσως τη μικρότερης σημασίας καθώς, σύμφωνα με πηγές, το αδίκημα είναι βαθμού πλημμελήματος. Διερευνώνται οι ευθύνες αυτών που διέρρευσαν τις φωτογραφίες, αλλά ουδεμία ανακοίνωση ή πληροφορία υπάρχει για εισαγγελική έρευνα περί των ευθυνών αυτών, όσων είχαν την υποχρέωση να μεριμνούν για τα μέσα, τα υλικά και το προσωπικό, ΕΝΩ:

>Εδώ και δεκαετίες, είναι πολύ καλά γνωστές στο ΓΕΣ και τις αρμόδιες διευθύνσεις του, οι ιδιαιτερότητες της θέσης του αεροδρομίου / στρατοπέδου Στεφανοβικείου. Όπως αναφέρεται και στο άρθρο της «Καθημερινής», «στην περίπτωση του Στεφανοβικείου διαδραμάτισε ρόλο η τοποθεσία, δηλαδή ότι το στρατόπεδο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη λίμνη Κάρλα, η οποία υπερχείλισε πέρα από τα όρια που είχε τη δεκαετία του ’30, όταν αποστραγγίστηκε για πρώτη φορά».

Ας σημειωθεί, ότι περί το 2000, όταν είχε αρχίσει η συζήτηση για την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, η Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ/ΔΑΣ) είχε προτείνει τη μετακίνηση του αεροδρομίου. Δηλαδή, ήταν γνωστό ότι το αεροδρόμιο βρισκόταν σε τοποθεσία με ιδιαιτερότητες.

>Για τη σφοδρότητα και τους κινδύνους του φαινόμενου «Daniel», υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση περίπου μία εβδομάδα πριν την εκδήλωση (υποθέτουμε ότι το ΓΕΣ θα λάμβανε λεπτομερή και συνεχή ενημέρωση από την υπαγόμενη στο ΥΠΕΘΑ, Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία – ΕΜΥ). Η κοινή λογική υποδεικνύει ότι το διάστημα μίας περίπου εβδομάδας επαρκούσε για:

>να γίνει η μεταστάθμευση στην αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου όσων ελικοπτέρων βρισκόταν σε πτητική κατάσταση, όπως και τελικά έγινε, ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ, δηλαδή μετά την εκδήλωση των πλημμυρικών φαινομένων, τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου 9 Σεπτεμβρίου.

>να ανυψωθούν σε τάκους όσα ελικόπτερα δεν βρισκόταν σε πτητική κατάσταση, λόγω συντήρησης ή ακινησίας ή να τα μετακινήσουν οδικώς όπως και έπραξαν αλλά ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ, μετά την εκδήλωση των πλημμυρικών φαινομένων.

>να ανυψωθεί ή ακόμα και να μετακινηθεί στο γειτονικό 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (304 ΠΕΒ), στο Βελεστίνο Μαγνησίας πολύτιμος και υψηλού κόστος εξοπλισμός συντήρησης και υποστήριξης.

>να ανυψωθούν ή και να εκκενωθούν τα ανταλλακτικά, εφόδια, υλικά από τα χαμηλότερα ράφια / θέσεις στις διάφορες αποθήκες.

>να επιδιωχθεί με την κατασκευή αναχωμάτων η προστασία των κρίσιμων υποδομών του αεροδρομίου.

Δυστυχώς, σε χρονικό διάστημα 40 ημερών παρουσιάζεται για δεύτερη φορά, το ίδιο φαινόμενο. Στην έκρηξη των πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης, όπου διαπιστώθηκε πλημμελής καθαρισμός στο επικλινές και δύσβατο βόρειο μέρος του στρατοπέδου και πολύ μικρή αντιπυρική ζώνη πέριξ των αποθηκών, η έρευνα εξαντλήθηκε στο πόρισμα μίας πολύ οριοθετημένης σε ό,τι αφορά το εύρος της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) και μέχρι σήμερα ουδεμία παρέμβαση της στρατιωτικής Δικαιοσύνης έχει ανακοινωθεί ή έχει γίνει γνωστή.

Στην περίπτωση του Στεφανοβικείου υπάρχει εισαγγελική παρέμβαση για τη διαρροή των φωτογραφιών με τη δημοσιοποίηση των οποίων οι φορολογούμενοι διαπίστωσαν τη διαχείριση των περιουσιακών τους στοιχείων, ενώ η έλλειψη οποιασδήποτε προληπτικής δράσης, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση μία εβδομάδα πριν, δεν κρίθηκε άξια εισαγγελικής παρέμβασης και διερεύνησης μέχρι σήμερα.

Δυστυχώς φαίνεται ότι η διερεύνηση και ο καταμερισμός ευθυνών, τόσο για τη βλάβη που υπέστησαν τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων στο Στεφανοβίκειομ όσο και στην έκρηξη των πυρομαχικών της Νέας Αγχιάλου (στη δεύτερη περίπτωση και τις ζημίες που υπέστησαν όσοι κατοικούσαν ή δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά στην ευρύτερη περιοχή), κρίνονται ως ήσσονος σημασίας εν συγκρίσει με τη διαρροή φωτογραφιών.



Αντιλαμβανόμαστε όμως, ότι επειδή οι φωτογραφίες δημοσιοποίησαν το «φιάσκο» είναι απείρως πιο ενοχλητικές καθώς διαψεύδουν το αφήγημα του «όλα βαίνουν καλώς», η διάσταση αυτή έλαβε προτεραιότητα… ή απλά απέσπασε το αποκλειστικό ενδιαφέρον της στρατιωτικής Δικαιοσύνης, το οποίο μοιάζει να ευθυγραμμίζεται με το αντίστοιχο πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας. Τούτων λεχθέντων, οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, στη Λάρισα, έχοντας στο πλευρό του τον Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, καλό θα ήταν να είναι πιο στοχευμένες, όταν αναφέρεται στους… ολίγους που απαξιώνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Διότι οι δηλώσεις και αποτυγχάνουν οικτρά να δώσουν απαντήσεις στη θεμιτή κριτική που αρθρώνεται και «τσουβαλιάζουν» τους πάντες άκριτα σε μια ιδιότυπη, βολική και αυθαίρετη κατηγοριοποίηση, που όζει πολιτικών κινήτρων. Τόσο ως κατηγορία εκτοξευόμενη εναντίον όσων διαμαρτύρονται, όσο και ως ερμηνεία της πολιτικής ιδιοτέλειας των κατηγόρων! Εκτός αν θεωρεί ο υπουργός «καλώς καμωμένα» και την έκρηξη των πυρομαχικών της 111 ΠΜ και όσα καταγράφηκαν με τα πλημμυρικά φαινόμενα στο Στεφανοβίκειο. Οπότε, εκ των πραγμάτων, «αθωώνονται» εκ προοιμίου οι υπεύθυνοι.

Η ενημέρωση των φορολογούμενων με πραγματικά στοιχεία, όπως αυτά που απεικόνιζαν οι φωτογραφίες που διέρρευσαν, δεν απαξιώνει τις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι Ένοπλες Δυνάμεις απαξιώνονται από αυτούς… τους ελάχιστους, που ενώ στην αποστολή τους συμπεριλαμβάνεται το να προασπίζουν έμμεσα και άμεσα το κύρος τους, το κατακρημνίζουν με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους. Όπως δυστυχώς αποδείχθηκε σε Νέα Αγχίαλο και Στεφανοβίκειο.

Η θεμιτή κριτική, τουλάχιστον αυτή που διατυπώνεται από το DP, πάντα κατά την υποκειμενική μας άποψη, στόχο έχει να διασώσει και όχι να πλήξει το κύρος του στρατεύματος. Διότι εάν αυτό εκπροσωπεί «το πιο οργανωμένο της κομμάτι», όσο χειρότερες επιδόσεις καταγράφονται… τόσο περισσότερο πάτο έχουμε πιάσει. Υπεύθυνοι δεν είναι ο κυρ-Μήτσος και η κυρα-Καλλιόπη στη γειτονιά, παρά μόνον στο μέτρο που με την ψήφο τους εξέλεξαν συγκεκριμένους για να τους εκπροσωπήσουν.

Κατά συνέπεια, θα συνιστούσαμε λιγότερο ύφος και περισσότερο… σφίξιμο στα λουριά, όπου απαιτείται, διότι αυτό που πραγματικά πλήττει τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι, κατά προτεραιότητα, οι πράξεις και οι παραλείψεις. Όχι η αποκάυψή τους. Διότι δεν είναι δυνατόν να κοστολογούνται στους φορολογούμενους οι ζημίες που προκύπτουν από αμέλειες και οι ολιγωρίες, ενώ οι υπαίτιοι, τους οποίους η εισαγγελική έρευνα έπρεπε να αναζητεί για να καταλογίσει ευθύνες, να μην επωμίζονται οικονομικό κόστος, πέραν αυτού με την ιδιότητά τους ως φορολογουμένων. Αν δεν κάνουμε λάθος, αυτό δεν διαφέρει κάπως από τη συνήθη πρακτική;

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

 
Top