GuidePedia

0


Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου
Όπως μας είχε πληροφορήσει ο κ. Πρωθυπουργός σε εκείνη την αμφιλεγόμενη συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ στη δημοσιογράφο κ. Σία Κοσιώνη τον περασμένο Ιούλιο μετά την συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο στο Βίλνιους, η «επανεκκίνηση» των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα στηριχτεί πάνω σε τρεις πυλώνες. Στον… «πολιτικό διάλογο», όπως βαφτίστηκαν οι διαπραγματεύσεις για την βασική διαφορά (σημ. αρέσει δεν αρέσει υπονοήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη ότι υπάρχουν και… άλλες) για να μην ερεθίζουν τον δικαιολογημένο προβληματισμό της ελληνικής κοινής γνώμης, σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και στην λεγόμενη θετική ατζέντα η οποία αφορά θέματα χαμηλής πολιτικής!

Κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί ότι αυτές οι αναφορές απουσίασαν παντελώς τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και κατά τις προγραμματικές δηλώσεις την κυβέρνησης του πέμπτου χρόνου διακυβερνήσεως της χώρας από τον κ. Μητσοτάκη. Και για να μην υπάρχουν απορίες αυτά είχε προαναγγείλει από τον Απρίλιο το “alter ego” του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν στο Πρακτορείο Ειδήσεων “Αναντολού”, ως εκπρόσωπος τότε της Τουρκικής Προεδρίας αποκαλύπτοντας μάλιστα εμμέσως ότι η διαδικασία “επαναπροσέγγισης” είχε ξεκινήσει πριν από τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία!

Από τότε μέχρι και τις ημέρες πριν από την συνάντηση Φιντάν – Γεραπετρίτη στην Άγκυρα ενώ τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο ίδιος Υπουργός Εξωτερικών στον δημόσιο λόγο τους φάνηκαν συγκρατημένοι ακούστηκαν και γράφτηκαν όχι μόνον υπερβολές αλλά διάφορα αφελή σχόλια και ανοησίες. Πάνω στον… οίστρο τους ορισμένοι που υποστηρίζουν γενικώς και αορίστως τον διάλογο θέτουν το ψευτοδίλημμα “διάλογος ή πόλεμος”. Και αυτό δείχνει τελικά τον βαθμό επιτυχίας της εξαναγκαστικής πολιτικής που άσκησε ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα.

Η χθεσινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και Ελλάδας επιβεβαίωσε τα όσα είχαν διαρρεύσει για το πώς θα πορευτούν από εδώ και πέρα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Έτσι «κλείδωσε» η νέα συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Νέα Υόρκη την 18 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ενώ την 16 Οκτωβρίου στην Ελλάδα θα αρχίσει η διαπραγμάτευση που όπως προαναφέρθηκε για να μην …ερεθίζει ονομάστηκε πολιτικός διάλογος με επικεφαλής από ελληνικής πλευράς την Αναπληρωτή ΥΠΕΞ Πρέσβη κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Κάπου εκεί ημερολογιακά θα ξεκινήσουν και οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) σε επίπεδο Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και ΓΕΕΘΑ. Για τα ΜΟΕ θα μιλήσουμε σε ξεχωριστό άρθρο που ακολουθεί.



Η μεγάλη διάρκεια των συζητήσεων η οποία ξεπέρασε τις δύο ώρες και είναι βέβαιο ότι συνεχίστηκαν στο γεύμα που ακολούθησε, είναι σημαντική ένδειξη ότι υπήρξαν ουσιαστικές και σε βάθος συνομιλίες που κάλυψαν ένα ευρύ «φάσμα θεμάτων» όπως και οι δύο Υπουργοί παραδέχθηκαν στις δηλώσεις τους. Ενώ στα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ τονίστηκε η θερμή υποδοχή του και η αγκαλιά του Φιντάν στον Έλληνα ομόλογο του δεν έγινε εκτενής αναφορά των όσων είπε ο μέχρι προ από λίγο καιρό αρχικατάσκοπος της Τουρκίας που με την ιδιότητα αυτή ήταν πίσω και μέσα από κάθε εμφανή ή μυστική δραστηριότητα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας.

Κρατάμε το ότι τόνισε ότι “η πεποίθησή μας είναι ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο και έχουμε αξιολογήσει διεξοδικά τα …προβλήματά μας στο πλαίσιο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου και τα έχουμε συζητήσει στο παρελθόν σε διαβουλεύσεις”. Ενώ ο για χρόνια «εξολοθρευτής» των εχθρών της Τουρκίας, μεταφορικά ή ακόμα και στην κυριολεξία έθεσε και ζήτημα συνεργασίας με την χώρα μας για την αντιμετώπιση της οργάνωσης FETO των Γκιουλενιστών και του κουρδικού PKK.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς του είπε ο κ. Γεραπετρίτης όταν στις συνομιλίες τέθηκε και αυτό το θέμα αλλά οφείλουμε να πούμε ότι μπορεί να μην είχε την άνεση του προκατόχου του αλλά γενικά στάθηκε καλά από επικοινωνιακής απόψεως και εντυπώσεων ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων αν και όσοι γνωρίζουν την “γλώσσα του σώματος” διέκριναν και κάποιο άγχος.

Αναντίρρητα και οι δίαυλοι επικοινωνίας θα πρέπει να είναι ανοικτοί και ενεργοί αλλά και οι λεγόμενες κόκκινες γραμμές σχετικά με το ποια είναι η μόνη διαφορά που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε δηλαδή η οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ θα πρέπει να είναι ακλόνητες και προς πάσα κατεύθυνση διακηρυκτικές. Στην ροή του λόγου όμως τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Γεραπετρίτης έχουν χρησιμοποιήσεις αρκετές φορές πληθυντικό (διαφορές). Όπως επίσης η διατήρηση θετικής ατμόσφαιρας και θετικού κλίματος.

Είναι όμως γελοίο και ραγιαδισμός να φθάνουν κάποιοι στο σημείο να …επιβραβεύουν κιόλας την Τουρκία για την θετική της στάση επειδή σταμάτησε να κάνει παραβιάσεις στον Εθνικό Εναέριο Χώρο! Ειλικρινά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά που θα βγάλει αυτό το νέο εγχείρημα που μάλλον διακατέχεται από την σκέψη “άντε να τελειώνουμε με τα ελληνοτουρκικά” και να λύσουμε αυτά που αποκαλεί η Τουρκία διαφορές… ενώ πρόκειται για μονομερείς αυθαίρετες διεκδικήσεις.

Προσωπικά πιστεύω ότι αν κρατηθούν οι κόκκινες γραμμές και αυτές δεν γίνουν …ροζ ξέφτια δεν θα πάει πουθενά. Εκτός και αν δεχόμαστε τα περί σχετικότητας της απομείωσης της εθνικής κυριαρχίας οπότε θα έχουμε μία “αλά Τούρκα” διευθέτηση. Και επειδή στην Ελλάδα έχει ενταθεί η δημόσια συζήτηση για την προσφυγή στο ΔΔΔ της Χάγης αισθάνομαι υποχρεωμένος να επισημάνω ότι όσο δεν καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις του συνυποσχετικού για προσφυγή η “χαγολογία” πολύ απλά μετατρέπεται σε… “χαζολογία”.

Καμία νέα αρχή στα ελληνοτουρκικά όπως διαλαλούν κάποιοι δεν υφίσταται γιατί απλούστατα μετά την άσκηση εξαναγκαστικής πολιτικής η Άγκυρα κάνει πλέον έναν τακτικό ελιγμό για να κεφαλαιοποιήσει αυτή την εξαναγκαστική πολιτική που άσκησε. Θα έχουμε μία νέα αρχή μόνον αν καταργηθεί το Τούρκο-Λιβυκό Μνημόνιο και γιατί όχι αναιρεθεί το casus belli. Οποιαδήποτε συζήτηση με αυτό ή αυτά σε ισχύ όχι μόνον δεν οδηγεί πουθενά αλλά είναι έμμεση παραδοχή από πλευράς μας του μεγαλύτερου μέρους των τουρκικών θέσεων.

Θα κλείσω με όσα είχα επισημάνει στο τέλος ενός άρθρου-ανάλυσης στις 16 Ιουλίου. Τα λεγόμενα “προβλήματα” που υπάρχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και όπως μας είπε ο κ. Πρωθυπουργός επιθυμεί να λύσει και οι εντάσεις που δημιουργούνται προκαλούνται από τον Τουρκικό αναθεωρητισμό και την εξαναγκαστική πολιτική που ασκείται από την Άγκυρα, Οι Τούρκοι δεν θέλουν να συνδιαλλαγούν μαζί μας αλλά επιδιώκουν να επιβάλουν στην πατρίδα μας έναν ρόλο μειωμένης κυριαρχίας. Και για αυτό έβαλαν στα τουρκικά κανάλια, ακαδημαϊκούς και αναλυτές τις τελευταίες τρεις ημέρες να συζητούν και πάλι τα θέματα των “γκρίζων ζωνών” της αποστρατικοποίησης των νησιών μας και άλλα ζητήματα της αναθεωρητικής ατζέντας τους.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

 
Top