GuidePedia

0


Γράφει ο Δρ Δημ. Σταθακόπουλος

Βασιλείας το ανάγνωσμα

Το Βασίλειον της Ελλάδος εγκαταστάθηκε , μετά την ίδρυση – του υπό Επιτροπεία των μεγάλων Δυνάμεων – Ελληνικού Κράτους ( Συνθ. Λονδίνου, Φεβ.1830).

Ο θεσμός άν και ήθελε να θυμίζει τη ” Βυζαντινή δόξα” ποντάροντας στο θυμικό των Ελλήνων , ήταν ξενόφερτος και εργαλείο ελέγχου των επί 9 χρόνια ατίθασων και εμφυλιομάχων επαναστατών, που έκαναν εθνοσυνελεύσεις και είχαν εκλέξει Κυβερνήτη ( Καποδίστρια) ενάντια στο αυτοκρατορικό/ βασιλικό status της τότε Ευρώπης.

Εν ζωή – όντας σε ενεργή θητεία – καταργήθηκε ( το 1830, το δε 1831 δολοφονήθηκε) ο Ι. Καποδίστριας και επιβλήθηκε από τις μεγάλες δυνάμεις , απόλυτη μοναρχία, εκμεταλλευόμενες την ασυνεννοησία / διχόνοια των Ελλήνων. Βρέθηκε ο ανήλικος Otto ( Όθων) του Βαυαρικού οίκου των Wittelsbach να γίνει μονάρχης, για να ” κουμπώσει” ο απόλυτος έλεγχος του κρατιδίου παρία τους, στο διάστημα 1832 – 1843 ( απόλυτη μοναρχία) και 1843 – 1862 ( συνταγματική μοναρχία) .
Όταν ο Όθων μεγάλωσε σε ηλικία και ενίοτε αντιδρούσε στις εντολές των αγγλογάλλων , ενεργοποίησαν την εκδίωξή του.

Οπότε βρέθηκε ο Δανός Γεώργιος, του οίκου των Glücksburg/ Lyksborg, να βασιλεύσει, ως Βασιλεύς των Ελλήνων πλέον και όχι της Ελλάδος , όπως ήταν ο Όθων.
Η Βασιλεία αυτή ξεκίνησε το 1863 έως το 1924, που καταργήθηκε προσωρινά κατά τη Δεύτερη Ελληνική Δημοκρατία και επανήλθε από το 1935 έως το 1973 , οπότε καταργήθηκε ( επί Χούντας Παπαδόπουλου), για άλλη μια φορά.

Η κατάργηση της Βασιλείας επιβεβαιώθηκε εκ νέου με δεύτερο δημοψήφισμα το 1974 ( Κ. Καραμανλής) , μετά την πτώση της Χούντας Ιωαννίδη και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Μια Βασιλεία με αλλοδαπής καταγωγής Βασιλιάδες , που σαφώς ήταν σε ” εντολή ” των ξένων συμμάχων της Ελλάδας, όπως εξάλλου και οι περίοδοι Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας της χώρας, με τους ( παράδοξα), κατά ” κληρονομική ” εκλογική διαδοχή Πρωθυπουργούς, που εναρμονίζονταν με τις συμμαχικές εντολές/ βουλήσεις.

Αν όλοι οι διοικητές του κράτους, Βασιλιάδες, Πρόεδροι, Πρωθυπουργοί , ήταν Έλληνες πολίτες πατριώτες ή απλά φιλέλληνες, ή εντολοδόχοι των ξένων, ή anti-native-βιστές ( δηλ κατά των native / ντόπιων Ελλήνων ) , ας το κρίνει ο καθένας μόνος του και σε κάθε περίπτωση θα το κρίνει ή ιστορία. Όχι εγώ εδώ.

Χθές 10 Ιανουαρίου 2023 απεβίωσε ο Κωνσταντίνος, τελευταίος Βασιλιάς των Ελλήνων – που υπήρξε ενεργός – ακριβώς 50 χρόνια μετά την κατάργηση της Βασιλείας, τον Ιούλιο του 1973 από τη Χούντα του Παπαδόπουλου, ή αν θέλετε 49 χρόνια μετά την επιβεβαίωση της κατάργησής της, το 1974 επί Κ. Καραμανλή.
Ο Κωνσταντίνος, ουδέποτε ανακίνησε έκτοτε το Πολιτειακό, ούτε είχε αρνητικές παρεμβάσεις στη χώρα στο διάστημα αυτό των 50 ετών.

Η γενιά μου ( 55-60 ετών) δεν έχει ουσιαστικές βιωματικές μνήμες Βασιλείας και Χούντας στην Ελλάδα. Όσα γνωρίζουμε είναι από τους παππούδες και γονείς μας, καθώς και την μελέτη βιβλίων. Το ” φάντασμα ” της Βασιλείας, της χούντας, 50 χρόνια μετά, πρέπει να ξεχαστεί οριστικά.
Η κοινοβουλευτική Δημοκρατία , παρά τα λάθη της , την τυφλή υπακοή στους ξένους συμμάχους της, δεν κινδυνεύει από ανόρθωση της Βασιλείας ή επιβολή χούντας.
Διαβάζουμε , μαθαίνουμε, γνωρίζουμε για τις περιόδους εκείνες, όμως :
Κοιτάμε μπροστά, χωρίς διχόνοια και τοξικότητα, μάθαμε από τα λάθη μας ως βαθιά διχαστικός/ εμφυλιομάχος λαός.
Προχωράμε χωρίς να επιτρέπουμε επιβολές από εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

 
Top