«Η Τουρκία μπορεί να επιτεθεί σε αραιοκατοικημένα ή ακατοίκητα νησιά και νησίδες του Αιγαίου» είναι το συμπέρασμα άρθρου του Μάϊκλ Ρούμπιν, με το οποίο απαντά σε όσους θεωρούν υπερβολικές τις εκτιμήσεις για μια επιθετική τουρκική ενέργεια.
Ο Ρούμπιν στο άρθρο του ξεκινά από την Κίνα και την Ταϊβάν υποστηρίζοντας ότι αν το Πεκίνο θέλει να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της Ουάσινγκτον δεν είναι ανάγκη να επιτεθεί στην Ταϊβάν. Μπορεί να κάνει επιχείρηση κατάληψης «στο νησί Pratas και την ατόλη Dongsha, ένα αραιοκατοικημένο και απομονωμένο εθνικό θαλάσσιο πάρκο της Ταϊβάν περίπου 200 μίλια νοτιοανατολικά του Χονγκ Κονγκ…Εάν ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping επιδίωκε να αμφισβητήσει περαιτέρω την αποφασιστικότητα της Ταϊβάν και της Δύσης, θα μπορούσε να ενεργήσει για να καταλάβει την ομάδα νησιών Kinmen [Quemoy] και Matsu που σήμερα φιλοξενούν 150.000 Ταϊβανέζους. Πολλά από αυτά βρίσκονται μόλις πέντε έως δέκα μίλια από την ηπειρωτική κινεζική ακτή και έτσι είναι πολύ πιο προσβάσιμα στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό από το πιο μακρινό δύσκολο νησί της Ταϊβάν».
Ο Ρούμπιν υποστηρίζει ότι ακριβώς ίδια είναι τα δεδομένα και στο Αιγαίο και απαντά σε όσους χαρακτηρίζουν υπερβολική την περίπτωση τουρκικής στρατιωτικής ενέργειας .
«Κανείς δεν πιστεύει ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και στρατεύματα θα βομβαρδίσουν ή θα επιδιώξουν να καταλάβουν την Αθήνα ή ακόμα και τα πιο πυκνοκατοικημένα νησιά της Ελλάδας στο Αιγαίο. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις να χτυπήσουν μικρά αραιοκατοικημένα ή ακατοίκητα νησιά όπως το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, η Κανδελιούσα και η Κίναρος», γράφει ο Ρούμπιν.
Κάνει αναφορά σε δηλώσεις του Α/ΓΕΕΘΑ Κώστα Φλώρου περί «ολοκληρωτικού πολέμου» όποιο κι αν είναι το μέγεθος της κρίσης που θα προκαλέσει η Τουρκία, ωστόσο επισημαίνει ότι οι δηλώσεις απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.
«Δεν είναι σαφές εάν μια περιορισμένη ελληνική απάντηση με φράγματα πυροβολικού εναντίον των Τούρκων κατακτητών θα ήταν αρκετή, ειδικά εάν η Τουρκία παρείχε στους πεζοναύτες της αεροπορική κάλυψη ή απειλούσε με κλιμάκωση. Με απλά λόγια, ο κίνδυνος είναι ο Ερντογάν να πιστέψει ότι η Δύση και το ΝΑΤΟ μπορεί να προτιμήσουν ακόμα και έναν συμβιβασμό αντί για έναν πόλεμο εντός του ΝΑΤΟ», επισημαίνει ο Ρούμπιν και υπενθυμίζει ότι η ιστορία της Κύπρου μετά από την εισβολή μπορεί να έχει πείσει τον Ερντογάν ότι αξίζει τον κόπο να κάνει κίνηση και στο Αιγαίο!
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου