GuidePedia

0


Παναγιώτης Νάστος
"Απάντηση άσκησης στην Ελλάδα- Η τουρκική αεροπορία αποσύρεται", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ, το οποίο επιχειρεί κατάφωρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας αναφορικά με την μη συμμετοχή της ΤΠΑ στην άσκηση "Tiger Meet", που διοργανώνει η χώρα μας.

Στο ίδιο μήκος κύματος όλος ο τουρκικός τύπος σήμερα, αλλά ενδεικτικά δείτε αυτό.
Παρατίθεται στη συνέχεια το τουρκικό δημοσίευμα, ως ακολούθως:

"Πριν από την άσκηση "Tiger Meet" που θα φιλοξενήσει η Ελλάδα, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία αποχώρησε από την άσκηση λόγω των προσεγγίσεων που στοχεύουν την Τουρκία.

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία αποχώρησε από την άσκηση που θα φιλοξενήσει η Ελλάδα, αφού διαπιστώθηκε ότι το έγγραφο που ετοιμάστηκε για την εκτέλεση της άσκησης περιελάμβανε θέματα που στοχεύουν την Τουρκία. Όπως έγινε γνωστό, η απόφαση που ελήφθη στις 22 Απριλίου εστάλη για να διαβιβαστεί στις ελληνικές αρχές.

Προκειμένου να τονιστεί η αλληλεγγύη μεταξύ των στόλων των συμμετεχόντων χωρών, των οποίων το κάλεσμα είναι «Tiger» (Kaplan), διεξάγεται κάθε χρόνο μια άσκηση με το όνομα «Tiger Meet» σε διάφορες χώρες. Η άσκηση, που φιλοξενήθηκε από την Τουρκία το 2005 και το 2015, προγραμματίζεται να φιλοξενήσει η Ελλάδα στις 9-20 Μαΐου φέτος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν από πηγές ασφαλείας, σχεδιάζεται να συμμετάσχουν στην άσκηση στοιχεία του 192ης μοίρας μαχητικών αεροσκαφών, που ονομάζεται tiger call, που σταθμεύουν στην 9η Διοίκηση Κύριας Βάσης Αεριωθουμένων στο Μπαλικεσίρ

Πριν από κάθε άσκηση, προετοιμάζεται μια τεχνική συμφωνία από τη χώρα υποδοχής για την εκτέλεση των δραστηριοτήτων. Διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα, που εκπόνησε τον φετινό τεχνικό κανονισμό, έκανε προσθήκες στο εν λόγω έγγραφο με μια προσέγγιση που στοχεύει την Τουρκία και εκμεταλλεύεται τις διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.

Η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας ανέλαβε δράση κατά αυτών των σκόπιμων προσθηκών και ζήτησε να αλλάξει ο τεχνικός κανονισμός που περιέχει προβλέψεις αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Οι επίμονες απαιτήσεις της Τουρκίας δεν έγιναν δεκτές από την Ελλάδα.

Έτσι αποφασίστηκε να μην συμμετάσχει στην άσκηση επειδή η Ελλάδα χειραγωγεί την άσκηση «Tiger Meet» σύμφωνα με τα πολιτικά της συμφέροντα. Όπως έγινε γνωστό, η απόφαση που ελήφθη στις 22 Απριλίου να μην συμμετάσχουν τα στοιχεία της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στην άσκηση εστάλη για να διαβιβαστεί στις ελληνικές αρχές.

Πηγές ασφαλείας δήλωσαν: «Παρά όλες τις προσπάθειες και τις συμβιβαστικές προσπάθειες της Τουρκίας, η Ελλάδα, η οποία δεν μπορούσε να ανεχθεί ακόμη και τη συμμετοχή της γείτονάς της σε άσκηση στη χώρα της, απομάκρυνε την άσκηση από το σκοπό της φιλίας και της διαλειτουργικότητας και προσπάθησε να τη χρησιμοποιήσει εναντίον της Τουρκίας, των δικαιώματα και των συμφερόντων της». .

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του την προηγούμενη μέρα, υποστήριξε ότι η Τουρκία παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο με τα πολεμικά της αεροσκάφη και είπε ότι τέτοια βήματα βλάπτουν το πνεύμα ενότητας του ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Tanju Bilgiç, δήλωσε ότι οι δηλώσεις που έκανε για τα γεγονότα μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων των δύο χωρών στο Αιγαίο δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια και έκανε την εξής δήλωση: " Η χώρα μας παραβίασε εναέριο χώρο πολλές φορές σε Datça και Dalaman».

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται για πολλοστή φορά η παραχάραξη της αλήθειας από τους Τούρκους.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΓΕΕΘΑ μας ήταν εκείνο που ακύρωσε την συμμετοχή των τουρκικών μαχητικών στην εν λόγω άσκηση, λόγω του κρεσέντο των παραβιάσεων του ΕΕΧ μας και των υπερπτήσεων σε κατοικημένα και ακατοίκητα νησιά-νησίδες στο Αιγαίο.

Μάλιστα το ΓΕΣ έθεσε σε κατάσταση ετοιμότητας τα αντιεροπορικά οπλικά συστήματα στα νησιά μας στο Αιγαίο, διατάσσοντας τα να εξέλθουν των στρατοπέδων τους και να ταχθούν στις πολεμικές τους θέσεις.

Κλείνουμε επισημαίνοντας ότι μετά το τέλος της ΤΑΜΣ "Γαλάζια Πατρίδα 2022" που εκτελέστηκε από 11-21 Απριλίου 2022, με σκοπό την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης επιχειρησιακής ετοιμότητας και τη δοκιμή της αποτελεσματικότητας των ξένων αλλά και τουρκικών οπλικών συστημάτων, ο Ερντογάν ανέφερε:

"Η άσκηση μας την οποία διεξήγαγαν τα στοιχεία της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων μας στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σε συντονισμό με τις υπόλοιπες δυνάμεις και δημόσιους θεσμούς δόξα το θεό αποπερατώθηκε με επιτυχία. Το να διαθέτει η Τουρκία η οποία είναι μια χώρα που περιβάλλεται από θάλασσες από τρεις πλευρές μια ισχυρή ναυτική δύναμη δεν είναι επιλογή αλλά αναγκαιότητα". 

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

 
Top