GuidePedia

0

Για μηδενική ανοχή σε κάθε απόπειρα άρνησης της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση δια της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πία Αχρενκίλντε-Χάνσεν. «Θέση της ΕΕ είναι ότι στη Σρεμπρένιτσα συντελέστηκε γενοκτονία και απορρίπτεται όποια απόπειρα αναθεώρησης της ιστορίας» τόνισε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, απαντώντας σε δηλώσεις του προέδρου Τομισλάβ Νίκολιτς ότι δεν διαπράχθηκε γενοκτονία στην πόλη αυτή της Βοσνίας. «Οι ωμότητες στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995 ήταν ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» σημείωσε η κα Αχρενκίλντε-Χάνσεν, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει ποτέ να το ξεχάσουμε και δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουμε να ξανασυμβεί». Παράλληλα η κα Αχρενκίλντε-Χάνσεν, σημείωσε ότι στη ατζέντα της συνάντησης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με τον πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, θα συμπεριλαμβάνεται και το  θέμα της συμφιλίωσης στην περιοχή.
Σχολιάζοντας τη δήλωση Νίκολιτς, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Κάθριν Άστον, τόνισε ότι  «οι υπεύθυνοι ηγέτες οφείλουν να είναι προσηλωμένοι  στο πνεύμα συνεργασίας και συμφιλίωσης στην περιοχή».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ρασμούσεν, αρκέστηκε να υπενθυμίσει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα  συνεχιστεί κάτω από τις ίδιες αρμονικές συνθήκες ο διάλογος που έχει ξεκινήσει μεταξύ ΝΑΤΟ και Σερβίας.

Σημειώνεται ότι  πρόεδρος Νίκολιτς, σε δήλωσή του σε τηλεοπτικό σταθμό  του Μαυροβουνίου, ανέφερε ότι στη Σρεμπρένιτσα δεν διεπράχθη γενοκτονία. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς, αν θα αποδεχθεί την πρόσκληση του μουφτή Μουαμέρ Ζούκορλιτς να επισκεφθεί τη Σρεμπρένιτσα και να «καταδικάσει τη γενοκτονία», ο κ. Νίκολιτς σημείωσε ότι κάτι τέτοιο κατά πάσα πιθανότητα δεν θα συμβεί, δεδομένου ότι αυτό το έπραξε ήδη ο προκάτοχός του Μπόρις Τάντιτς. «Εφόσον ο Τάντιτς ήταν στη Σρεμπρένιτσα και καταδίκασε το έγκλημα, εφόσον η Βουλή της Σερβίας καταδίκασε το έγκλημα στη Σρεμπρένιτσα, γιατί θα έπρεπε εγώ να αναθερμαίνω συνέχεια αυτό το ζήτημα;» δήλωσε ο Νίκολιτς, προσθέτοντας ότι «στη Σρεμπρένιτσα δεν υπήρξε γενοκτονία. Στη Σρεμπρένιτσα υπήρξε μεγάλο έγκλημα, το οποίο διέπραξαν κάποια μέλη του σερβικού έθνους, που πρέπει να εντοπισθούν, να οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου και να τιμωρηθούν».

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

 
Top