Σαν άλλος Ζακ Ντελόρ ή Φρανσουά Μιτεράν, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ραντοσλάβ Σικόρσκι, ύψωσε το ανάστημά του απέναντι στη Γερμανία και κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Βερολίνο, η οποία θα μείνει στην Ιστορία, ενώπιον γερμανικού ακροατηρίου, είπε τα πράγματα με το όνομά τους αφυπνίζοντας συνειδήσεις…
Η Γερμανία, είπε ο Πολωνός υπουργός, έχει «ειδική ευθύνη», δεδομένης της Ιστορίας της να πράξει ότι απαιτείται για να σώσει την Ευρωζώνη, χαρακτηρίζοντας ενδεχόμενη κατάρρευσή της ως τη μεγαλύτερη απειλή ασφαλείας για τη χώρα του! Επίσης, κατηγόρησε του Γερμανούς για ολιγωρία και απραξία ενώπιον της καταστροφής, λέγοντάς τους, με ευπρέπεια αλλά κατάμουτρα, ότι έχουν ευθύνη για τη διατήρηση της ειρήνης και της Δημοκρατίας στη Γηραιά Ήπειρο…
Η αποστροφή της ομιλίας του όμως που προκάλεσε τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι η ακόλουθη: «Θα είμαι ενδεχομένως ο πρώτος Πολωνός υπουργός Εξωτερικών στην Ιστορία που το λέει: Φοβάμαι λιγότερο τη γερμανική ισχύ συγκριτικά με το πόσο φοβάμαι τη γερμανική απραξία. Έχετε γίνει το απαραίτητο έθνος της Ευρώπης»!
Πρόκειται για τον πρώτο Ευρωπαίο αξιωματούχο που μιλάει με τόση ευθύτητα απέναντι στους Γερμανούς, παρά τα όσα λέγονται παρασκηνιακά, ενώ ο λόγος του έχει πολλαπλάσια αξία, δεδομένου του ιστορικού βάρους ανάμεσα στις δυο χώρες. Η επίθεσή του στη «συμβατική σοφία» της γερμανικής κοινωνίας (γιατί να πληρώσουμε για τις ζημιές άλλων;) ήταν σφοδρότατη όσο και αξιοπρεπής, σε μια ομιλία που τον αναδεικνύει στους σημαντικούς πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης, έναν τομέα στον οποίο παρουσιάζεται σοβαρό έλλειμμα πλέον…
«Ζητάμε από τη Γερμανία να παραδεχθεί ότι ωφελήθηκε περισσότερο από τον καθένα από την ισχύουσες ρυθμίσεις, άρα έχει την υποχρέωση να τις βοηθήσει να επιβιώσουν», προσθέτοντας ότι ακόμα και το κόστος δανεισμού της χώρας ήταν πολύ χαμηλότερο από αυτό που θα ήταν εάν δεν υπήρχε η Ευρωζώνη. Δεν δίστασε μάλιστα να πει στο γερμανικό ακροατήριο, ότι το Βερολίνο δεν ακολουθούσε πάντα τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας τους οποίους σήμερα κηρύττει προς πάσα κατεύθυνση, θυμίζοντας ότι και η ίδια η Γερμανία παραβίασε τα όρια για το έλλειμμα που είχαν καθοριστεί, ενώ οι γερμανικές τράπεζες «ριψοκίνδυνα αγόραζαν επικίνδυνα ομόλογα» και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Η ομιλία του Σικόρσκι θα μείνει στην Ιστορία. Μακάρι τα ιστορικά βιβλία του μέλλοντος να αναφέρονται στην ομιλία αυτή, ως το ορόσημο αλλαγής της γερμανικής στάσης απέναντι στο πρόβλημα και της έναρξης της επιχείρησης διάσωσης της Ευρωζώνης, του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και του κοινού ευρωπαϊκού οράματος, της μεγάλης ευρωπαϊκής περιπέτειας, η οποία είναι κρίμα να τελειώσει τόσο άδοξα και η Γηραιά Ήπειρος να γυρίσει πίσω στους αιώνες των αιματηρών συγκρούσεων και των αιτιών τους, των ανταγωνισμών μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, σε μια Ευρώπη που θα έχει υποβαθμιστεί δραματικά από γεωπολιτικής απόψεως, αφού το κέντρο βάρους του διεθνούς συστήματος βρίσκεται πλέον στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού.
Ο δε Σικόρσκι, θα μπορούσε κάποια στιγμή να αποτελέσει μια πολύ καλή λύση όταν έρθει η ώρα να αντικατασταθεί η σημερινή ηγεσία της Ένωσης, καθότι πολιτικοί αναστήματος με τόσο καθαρή οπτική στα γεγονότα απλώς δεν υπάρχουν σε αφθονία…
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου