Με αποφασιστικό και αντισυμβατικό τρόπο κινούμενη η Τουρκία, έχει επί της ουσίας κατορθώσει να θέσει υπό τον απόλυτο έλεγχό της την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, δημιουργώντας χρήσιμα και δυνητικώς αξιοποιήσιμα υπό προϋποθέσεις βαλκανικά «προγεφυρώματα».
Ένα σύνολο από 405 τουρκικές εταιρίες επιχειρούν μόνο στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ ο συνολικός αριθμός των Τούρκων που εργάζονται στην περιοχή ανέρχεται σε 2.339, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταγράψει η υπηρεσία που ασχολείται στο Κόσοβο με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Τώρα πόσοι εξ αυτών συνεργάζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών δεν το γνωρίζουμε, αν και η δική μας ΕΥΠ διαθέτει έναν ευμεγέθη κατάλογο και μπόλικες σελίδες με αναφορές για πολλούς που εργάζονται σκληρά για… την ανάπτυξη της αποσχισθείσας σερβικής επαρχίας…
Οι τομείς δραστηριότητας των τουρκικών εταιριών είναι πολυάριθμοι. Μεταξύ αυτών ο τομέας των κατασκευών, του τουρισμού, της εκπαίδευσης, των τηλεπικοινωνιών, της υγείας, του εμπορίου και των μεταφορών, καθώς επίσης ο γενικότερα οικονομικός τομέας και ο τραπεζικός. Η δραστηριοποίηση των Τούρκων έχει βοηθηθεί πολύ από την κοινή θρησκεία και τον σχεδόν ταυτόσημο πολιτισμό των δυο λαών.
Στη Αλβανία δραστηριοποιούνται 111 τουρκικές εταιρίες, ενώ κάποιες από αυτές έχουν «βάλει χέρι» σε στρατηγικούς τομείς, όπως οι τηλεπικοινωνίες (Calik Holding).
Η κατάσταση στη οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιηθεί δεόντως από την Τουρκία με σκοπό να υπερκεράσει τη σοβαρή επενδυτική προσπάθεια στην οποία είχαν αποδυθεί Έλληνες ιδιώτες, η οποία βέβαια μόνο πλημμελώς και αποσπασματικά αξιοποιήθηκε από την ένδοξη ελληνική διπλωματία…
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου