GuidePedia

0

Η αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους βρέθηκε στο επίκεντρο της καθιερωμένης συνάντησης-συζήτησης που είχε η Καγκελάριος Μέρκελ με τους διαπιστευμένους στο Βερολίνο ξένους ανταποκριτές.

Παραθέτουμε ολοκληρο το τμήμα της συζήτησης που αναφέρεται στην Ελλάδα:

ΜΕΡΚΕΛ :

«Την περασμένη χρονιά η Γερμανία συμμετείχε στη βοήθεια προς την Ελλάδα. Εκείνο το οποίο γίνεται τώρα είναι ανά τρίμηνο αξιολογήσεις από την τρόικα. Η αποστολή βρίσκεται ακόμα στην Ελλάδα και εγώ αναμένω τα αποτελέσματα της.  Συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε μόνο όταν γνωρίζουμε τα αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό και δεν μπορώ να σας πω σήμερα τίποτε περισσότερο.

Το πρόγραμμα που ακολουθεί η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα, που εκτείνεται μέχρι το 2012 και υπό το φώς των αποτελεσμάτων θα διαπιστώσουμε και ποια συμπεράσματα θα αντλήσουμε».

ΕΡΩΤΗΣΗ:
«Το πρόγραμμα για την Ελλάδα ξεκίνησε πριν από ακριβώς ένα χρόνο και σήμερα βρισκόμαστε πάλι εκεί που ξεκινήσαμε. Τα spreads ανεβαίνουν και η κρίση χρέους οξύνεται. Ήταν η δόση του φαρμάκου  λάθος, ήταν η εφαρμογή της θεραπείας λάθος ή μήπως είναι όλα μαζί; Και δεύτερο: ανεξάρτητα από την έκθεση που αναμένουμε από την τρόικα, θα μπορούσε να ληφθεί μια πολιτική απόφαση, προκειμένου να προστατευθεί η Ελλάδα από τις συνέπειες των αυστηρών μέτρων λιτότητας, δηλ. να παραταθεί π.χ. επί τρία χρόνια ο στόχος επανόδου του ελλείμματος στο πλαφόν του 3%.  Θα ήσασταν πρόθυμη για κάτι τέτοιο ή το αποκλείεται εντελώς;»

 ΜΕΡΚΕΛ:


«Κατ αρχάς η Ελλάδα δεν βρίσκεται εκεί που βρισκόταν πριν από ένα χρόνο. Η χώρα έχει υλοποιήσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει θαρραλέα βήματα. Στη διάρκεια των περιφερειακών εκλογών οι Έλληνες απέδειξαν  ότι στηρίζουν τα βήματα αυτά. Ήταν ευνόητο ότι επρόκειτο για ένα δύσκολο δρόμο και ότι δεν θα ήταν σύντομος. Τον Μάρτιο συμφωνήσαμε με την Ελλάδα ότι θα μειώσουμε τα επιτόκια και ότι αναμένουμε ανταλλάγματα από την ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση προθυμοποιήθηκε να προχωρήσει επιπροσθέτως σε ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. Και αυτό όμως χρειάζεται χρόνο και για το λόγο αυτό η συμβουλή μου είναι να συνεχιστεί  αυτή η πορεία βήμα προς βήμα.

Τα προγράμματα για την Ελλάδα δεν τα κάνω εγώ. Τα κάνουν η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Ανά τρίμηνο ελέγχεται η πορεία τους. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν επιφυλάξεις. Ας αναμείνουμε τα αποτελέσματα της τωρινής αξιολόγησης και μετά θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε και αν είναι αναγκαίο να γίνει κάτι.
Θέλω να πω προς τους Έλληνες πώς γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται για εύκολο δρόμο, αλλά στο τέλος του δρόμου θα έχουμε μια Ελλάδα ισχυρότερη από εκείνη που ήταν στην αρχή.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αναφορικά με τη διστακτικότητα που έχει δείξει στην αντιμετώπιση της κρίσης είπε:

« Ήδη τον Φεβρουάριο του 2010 είχαμε μια σύνοδο κορυφής κατά την οποία προχωρήσαμε σε μια ευρείας σημασίας πολιτική τοποθέτηση. Ότι δηλ. οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα. Τότε όμως η Ελλάδα δεν είχε ζητήσει τη βοήθεια μας.

 Εκείνο το οποίο ξεκαθάρισα τότε – και δεν επρόκειτο για  αναποφασιστικότητα, αλλά για απαίτηση – ήταν ότι όταν ζητά κανείς αλληλεγγύη πρέπει και η άλλη πλευρά, στην περίπτωση μας η Ελλάδα, να αποδεικνύει ότι είναι  αποφασισμένη να εργαστεί για την σταθερότητα της χώρας και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες προκειμένου να επανέλθει η χώρα στο σωστό δρόμο. Αυτό αποτελούσε για τη Γερμανία την προϋπόθεση για την αλληλεγγύη μας. Το ότι θα ήμασταν αλληλέγγυοι, αυτό δεν τέθηκε ποτέ υπό αμφισβήτηση. Άλλωστε η κρίση στην Ελλάδα απέδειξε , και αυτό ήταν το ερώτημα τότε,  ότι κινδύνευε  το ευρώ στο σύνολό του, επομένως και η Γερμανία. Από τη δύσκολη κατάσταση μπορούμε όμως να βγούμε μόνο αν κτίσουμε σωστά θεμέλια και όχι αν βοηθήσουμε μόνο και επιδείξουμε αλληλεγγύη χωρίς να αλλάξει τίποτε στην |Ελλάδα».

Τελος απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η κ. Μέρκελ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η πλειοψηφία της Γερμανικής Βουλής θα ψηφίσει υπέρ του μόνιμου μηχανισμού στήριξης το Φθινόπωρο « είμαι αισιόδοξη ότι θα υπάρξει πλειοψηφία» είπε.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

 
Top