GuidePedia

0
Συνομιλία με τον Ελληνα πρωθυπουργό δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα GUARDIAN. Στο ολοσέλιδο δημοσίευμα η Helena Smith (η οποία και στο παρελθόν έχει εκφραστεί εξαιρετικά θετικά για τον κ. Παπανδρέου) υπογραμμίζει μεταξύ άλλων από τον Πόρο, όπου πραγματοποιήθηκε το Συμπόσιο της Σύμης, ότι ο τρόπος διακυβέρνησης που έχει υιοθετήσει ο κ. Παπανδρέου «είναι διαφορετικός από αυτόν που μέχρι σήμερα έχουν συνηθίσει οι Έλληνες»:
Δεδομένου ότι πρόκειται για τον πολιτικό που έχει ηγηθεί της χώρας στην χειρότερη οικονομική κρίση εδώ και δεκαετίες, οι εννέα μήνες της παραμονής του στην εξουσία σημαδεύτηκαν από πολύ μεγαλύτερες εντάσεις από ότι έχουν αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα οι άλλοι, τόσο στην προσπάθειά του να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία, αλλά και κατά τη διαχείριση ενός κράτους για το οποίο γίνεται πλέον αποδεκτό ότι απέτυχε να εξυπηρετήσει αυτούς που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να υπηρετεί.
«Επρόκειτο για τη διαχείριση μίας καθημερινής κρίσης. Γνωρίζαμε ότι είχαμε μεγάλο χρέος και έλλειμμα, μεγάλες ανισότητες, μεγάλη ανεργία και αρνητική ανάπτυξη….δεν είχαμε όμως ιδέα για το βάθος και το εύρος των προβλημάτων ή την απουσία καλής, διαφανούς και δημοκρατικής διοίκησης. Όταν διαπιστώσαμε το ύψος του ελλείμματος (13,6% επί του ΑΕΠ) θέλαμε να είμαστε απόλυτα διαφανείς».
Η Helena Smith υπογραμμίζει την επιμονή του Ελληνα πρωθυπουργού στη διαφάνεια, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είχε βαρύ τίμημα. Πρόκειται για ένα τίμημα -συνεχίζει- για το οποίο οι άλλοι προοδευτικοί ηγέτες, ακαδημαϊκοί και διαμορφωτές γνώμες που συμμετέχουν στο Συνέδριο της Σύμης «συμφωνούν ότι θα μπορούσε να βυθίσει την Ελλάδα σε κοινωνική αναταραχή, φτώχεια και απελπισία».
«Για τον Παπανδρέου -σημειώνει χαρακτηριστικά – έχουν υπάρξει πολλές άγρυπνες νύχτες παρόλο που έχει επιδείξει σπάνια ψυχραιμία υπό πίεση».
Και συνεχίζει:
“Ως επικεφαλής της σοσιαλιστικής διεθνούς δεν είναι άτρωτος στην κατηγορία ότι εξαιτίας των μεγάλων κρατικών περικοπών που αποφάσισε η κυβέρνησή του, οι λάθος άνθρωποι είναι αυτοί που καλούνται να πληρώσουν για δεκαετίες σπατάλης, διαφθοράς, νεποτισμού και φοροδιαφυγής, χρόνιες ασθένειες που συνέβαλαν στη δραματική άνοδο του χρέους της χώρας που ξεπερνά τα 300 δις.
Την περασμένη εβδομάδα πέρασε ο νόμος για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, πλήττοντας δικαιώματα για τα οποία τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι χρειάστηκαν δεκαετίες για να εξασφαλιστούν.
«Φυσικά αισθάνομαι πολύ άσχημα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε αυτά τα μέτρα και που η οικονομική μας κυριαρχία βρίσκεται υπό την κηδεμονία της αποκαλούμενης troika. Δεν είναι ευχάριστη κατάσταση».
«Αυτό δε που είναι πιο επώδυνο είναι το να λαμβάνει μέτρα σε βάρος ανθρώπων που δεν ευθύνονται για την κρίση…στην πολιτική όμως πρέπει να λαμβάνει κανείς δύσκολες αποφάσεις. Μπορεί κανείς να μιλά θεωρητικά για τις εναλλακτικές που διαθέτει, στην πράξη όμως πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένος. Η εναλλακτική μας ήταν: Θα χρεοκοπήσουμε ή θα πάρουμε αυτά τα μέτρα; Θα χάσουμε το συνταξιοδοτικό μας σύστημα ή θα σώσουμε ότι μπορούμε …ήταν ζήτημα που αφορούσε την ίδια την ύπαρξή μας, τη δυνατότητά μας να καταβάλλουμε στους δημοσίους υπαλλήλους τους μισθούς τους ή να χάσουμε τη δυνατότητα αυτή».
Όπως και άλλοι έλληνες πρωθυπουργοί, ο Παπανδρέου έχει δηλώσει δημοσίως ότι στόχος του δεν είναι να επανεκλεγεί και ότι θα προχωρήσει με τον εκσυγχρονισμό όποιο και αν είναι το πολιτικό κόστος.
Ήδη, σημειώνει, πρόκειται για μία «μικρή επανάσταση» καθώς έχει προχωρήσει με μεταρρυθμίσεις όπως ο νέος φορολογικός νόμος και το ριζοσπαστικό σχέδιο αποκέντρωσης, (πρωτοβουλίες) τις οποίες κανείς άλλος πρωθυπουργός δεν έχει τολμήσει στη σύγχρονη εποχή. «Ελπίδα μου είναι ότι θα μετατρέψουμε την Ελλάδα στη χώρα με τη μεγαλύτερη διαφάνεια στον κόσμο με τα πάντα στο διαδίκτυο» τονίζει.
Κορυφαίες προτεραιότητες είναι η εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας για την ελληνική οικονομία και η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας. Στα πλαίσια αυτά προσελκύει τις τόσο αναγκαίες ξένες επενδύσεις και κινητοποιεί τη νέα γενιά ώστε να γίνει ο μοχλός της αλλαγής, με καινοτόμες αλλαγές και με τη συμμετοχή τους σε πράσινα σχήματα για την «πράσινη οικονομία» και με εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της χώρας στην ηλιακή και αιολική ενέργεια.
«Πάντα έλεγα ότι θα είμαι στην πολιτική για να υπηρετώ όσο καλύτερα μπορώ και όπου με βγάλει».
«Όσο αισθάνομαι ότι κάνω αυτό που θεωρώ ότι είναι σωστό και δίκαιο για τη χώρα μου και τους Έλληνες, αυτό είναι για μένα αρκετό. Η διάσωση της Ελλάδας από αυτή την κρίση ήταν η κορυφαία προτεραιότητά μου. Σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ πιο ομαλό δρόμο».
Παραδέχεται ωστόσο ότι ο δρόμος είναι γεμάτος δυσκολίες. Μετά από μήνες έντονων διαμαρτυριών και αιματηρής βίας (που προκάλεσε το θάνατο τριών εργαζομένων σε τράπεζα) είναι σαφές ότι οι Έλληνες δεν είναι έτοιμοι να δεχτούν εύκολα τη λιτότητα.
Για πολλούς η πρόσφατη ησυχία είναι η γαλήνη πριν από την καταιγίδα, με επιδεινούμενη ύφεση, καλπάζουσα ανεργία και αυξανόμενη δυσαρέσκεια – ακόμα και μέσα στο κόμμα του Παπανδρέου – να διαφαίνονται στον ορίζοντα.
(Ο πρωθυπουργός) συμφωνεί ότι η επικοινωνία θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Στους μήνες που έρχονται – και καθώς τα μέτρα πραγματικά θα αρχίσουν να γίνονται αισθητά – ο ίδιος λέει ότι θα είναι πιο επιτακτική η ανάγκη να βγει στις γειτονιές και στην επαρχία για να περάσει το μήνυμα ότι οι Έλληνες πρέπει να περάσουν από αυτή τη λιτότητα, αν θέλουν να δουν τη χώρα τους να βγαίνει πιο δυνατή από την κρίση.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

 
Top