GuidePedia

0
Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Μάρκος Κυπριανού σε δηλώσεις του χθες βράδυ στο αεροδρόμιο Λάρνακας, επιστρέφοντας από την Αθήνα, ανέφερε: «φαίνεται ότι ο Ντερβίς Ερογλου αν και αναγκάστηκε να συνεχίσει τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, ωστόσο, δεν έχει εγκαταλείψει τις διχοτομικές και απαράδεκτες θέσεις του που τορπιλίζουν τις απ’ ευθείας συνομιλίες“.
Οι δηλώσεις αυτές δεν είναι εποικοδομητικές και δεν βοηθούν, σε μία περίοδο που προσπαθούμε να προχωρήσουμε στην επανένωση του νησιού και στην επίλυση του Κυπριακού». Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα, ο Κύπριος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «χρήσιμες και εποικοδομητικές τις συναντήσεις που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας γιατί του δόθηκε η ευκαιρία να τους ενημερώσει για τη φάση των συνομιλιών, τα προβλήματα που υπάρχουν και πώς εξελίσσονται τα πράγματα μετά την ανάληψη από τον Ντερβίς Έρογλου της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας και με βάση την εμπειρία των τελευταίων συναντήσεων».
Δηλώσεις Γκιούλ
‘’Ο Τούρκος Πρόεδρος Abdullah Gül εξέφρασε την ελπίδα ότι βρεθεί μια περιεκτική λύση στο Κυπριακό πρόβλημα μέχρι το τέλος του 2010 και τόνισε ότι θα είναι εφικτό εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδείξει ειλικρίνεια. Υποδεικνύοντας ότι μια περιεκτική λύση θα φέρει ασφάλεια, σταθερότητα, συνεργασία και ευημερία όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, ο κύριος Gül τόνισε ότι “η ενεργή και αποτελεσματική εγγύηση της Μητέρας Πατρίδας Τουρκίας θα είναι η διασφάλιση αυτή της ειρήνης και της σταθερότητας. Ο Abdullah Gül τόνισε ότι οι Τούρκοι της Κύπρου απέδειξαν στον κόσμο ότι δεν θα μπορέσουν να εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα νόμιμα δικαιώματα τους, θα συνεχίσουν την ύπαρξη τους και δεν θα επιτρέψουν να υποβιβαστεί η υπόσταση τους.’’

Εγκατάλειψη του Κυπριακού προς το παρόν φαίνεται να σκέπτονται και πάλι διεθνείς παράγοντες, παρά το γεγονός ότι επίσημα, με κάθε ευκαιρία δηλώνουν πως ελπίζουν σε λύση εντός του 2010. Στο συμπέρασμα αυτό έχουν καταλήξει παρατηρητές στη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες, στη βάση της μηδενικής προόδου που έχει επιτευχθεί με την εκλογική νίκη Έρογλου στα κατεχόμενα και τη στήριξη του του παρέχει η Άγκυρα στην κατεύθυνση αυτή. Η Άγκυρα από την πλευρά της, θεωρεί ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με τις δικές επιθυμίες στηριζόμενη κυρίως στο γεγονός ότι παρουσιάζεται σαν περιφερειακή δύναμη που τα αιτήματά της πρέπει να γίνονται αποδεκτά ή να τα επιβάλλει.
ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

 
Top