GuidePedia

0
«Τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας υπήρξε ένα ποιοτικό άλμα, ένα θετικό ποιοτικό άλμα. Από γείτονες, γίναμε εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), γίναμε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και από φίλοι, γίναμε στρατηγικοί εταίροι».
Αυτό τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην αρχή της ομιλίας του στην ιδρυτική σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, που πραγματοποιείται σήμερα στη Σόφια υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου και του Βούλγαρου ομολόγου του, Μπόικο Μπορίσοφ.
«Ισχυρό μήνυμα προς όλες τις χώρες της περιοχής» και «περίφημο παράδειγμα» χαρακτήρισε στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου τη δυναμική πρόοδο των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα υπό το φως της πρόσφατης δύσκολης εποχής, όταν οι δύο χώρες ανήκαν σε διαφορετικά πολιτικά και στρατιωτικά στρατόπεδα, όπως υπενθύμισε.

«Πιστεύω ότι οι σημερινές καλές σχέσεις των δύο χωρών μας είναι πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και ευρύτερα, θα έλεγα, στην Ευρώπη» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει στη σταθερή προώθηση της Ατζέντας 2014 για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Επισήμανε ακόμη ότι η συμπλήρωση της 130ής επετείου από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας πρέπει να γίνει αφετηρία για την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε ευρύ φάσμα τομέων «στους οποίους σήμερα δίνουμε ισχυρή ώθηση» όπως τόνισε.

Αναφερόμενος στη δυναμική ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας τα τελευταία χρόνια, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, ότι στη βουλγαρική αγορά δραστηριοποιούνται περισσότερες από 1.500 ελληνικές επιχειρήσεις, ότι ο συνολικός όγκος των ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία υπερβαίνει τα 2,8 δισ. ευρώ και ότι το ύψος των εμπορικών ανταλλαγών είχε φτάσει στο 1,8 δισ. ευρώ το 2009.

«Απόλυτα ικανοποιητικό», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το επίπεδο της οικονομικής συνεργασίας, για την περαιτέρω ανάπτυξη της οποίας υπάρχουν μεγάλα περιθώρια, καθώς πλέον οι δύο χώρες είναι ισότιμοι εταίροι στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την οικονομική, αλλά και τη γεωπολιτική σημασία των μεγάλων ενεργειακών σχεδίων, για την υλοποίηση των οποίων συνεργάζονται στενά Αθήνα και Σόφια. Υπογράμμισε δε την ιδιαίτερη σημασία, που αποδίδουν οι δύο χώρες στην «πράσινη ανάπτυξη» και την ευαισθησία που δείχνουν στην προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της συνεργασίας τους στο στρατηγικό τομέα της ενέργειας.

Αναφερόμενος στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς παραμένει αμείωτο και ότι αναμένονται τα αποτελέσματα των περιβαλλοντικών μελετών, τις οποίες διεξάγει και η Βουλγαρία.

Στρατηγικής σημασίας είναι ωστόσο για την αναβάθμιση του ρόλου και της παρουσίας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και του κόσμου, η μελλοντική υλοποίηση και τον δύο άλλων μεγάλων ενεργειακών σχεδίων κοινού ενδιαφέροντος: του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και του νέου αγωγού που θα συνδέει το δίκτυο διανομής αερίου της Βουλγαρίας με τον αγωγό φυσικού αερίου TGA, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου.

Τα πρωτόκολλα συνεργασίας που υπογράφηκαν μεταξύ των 2 χωρών

Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Συμεών Τζάνκοφ, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας στη Σόφια, υπέγραψαν κοινή διακήρυξη για τη συνεργασία των δύο χωρών σε ζητήματα φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης.

Συγκεκριμένα, με την κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν οι δύο Υπουργοί:

Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας και Βουλγαρίας για την αντιμετώπιση φαινομένων απάτης ΦΠΑ, με βάση τις Κοινοτικές Οδηγίες 1798/2003 και 1925/2004.

Αξιοποιείται περαιτέρω για την αντιμετώπιση φορολογικών και τελωνειακών παραβάσεων το Κέντρο Συνεργασίας, που λειτουργεί σήμερα στα Ελληνο-βουλγαρικά σύνορα.

Αξιοποιούνται νέοι, αποτελεσματικότεροι τρόποι για την παρακολούθηση της διακίνησης αγαθών και εμπορευμάτων, καθώς και η χρήση νέων τεχνολογιών για την ανταλλαγή σχετικών στοιχείων μεταξύ των δύο χωρών.

Επίσης, με την κοινή διακήρυξη αποφασίστηκε η συγκρότηση δύο ομάδων εργασίας, εκ των οποίων μία θα έχει έδρα στην Ελλάδα και μία στη Βουλγαρία. Οι ομάδες εργασίας συγκροτούνται από εμπειρογνώμονες της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης, προκειμένου να καταλήξουν σε μέτρα και δράσεις που θα ενισχύσουν τη συνεργασία των δύο χωρών στα εν λόγω ζητήματα.

Οι ομάδες εργασίας θα υπόκεινται στην εποπτεία των κατά τόπους αρμοδίων επικεφαλής της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης και παρότι θα εργαστούν ξεχωριστά, θα έχουν και κοινές συναντήσεις, για να διαπιστώσουν την πρόοδο των εργασιών τους και να καταλήξουν σε κοινά συμπεράσματα και προτάσεις, τα οποία θα υποβληθούν στους ηγέτες κάθε χώρας προς τελική έγκριση και υπογραφή διμερών συμφωνιών.


ΥΠΕΚΑ
Πρωτόκολλο συνεργασίας σε θέματα ενέργειας υπέγραψαν σήμερα στη Σόφια η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και ο Υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας κα Τουρισμού της Βουλγαρίας, Traicho Traikov, παρουσία των δύο Πρωθυπουργών των χωρών, Γιώργου Παπανδρέου και Boyko Borisov.

Τα δύο μέρη συμφώνησαν να υποστηρίξουν έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που θα συμβάλλουν στη διασυδεσιμότητα της περιοχής στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ενεργειακή ασφάλεια.

Πιο συγκεκριμένα, με το πρωτόκολλο αυτό προβλέπεται συνεργασία με στόχο την προώθηση του South Stream και την ένταξή του στα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας, ως έργο προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ρωσοβουλγαρική εταιρεία για την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού θα ιδρυθεί το Φεβρουάριο του 2011, ενώ τον περασμένο μήνα ιδρύθηκε στην Αθήνα η εταιρεία South Stream Greece.

Αναφορικά με τον αγωγό φυσικού αερίου IGB, ο οποίος θα διευκολύνει τη ροή του φυσικού αερίου της Κασπίας, καθώς και του LNG προς τη Βουλγαρία και περαιτέρω αποδέκτες στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υλοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τα βασικά στοιχεία της πολιτικής ενεργειακής ασφάλειας της Ε.Ε., οι δύο Υπουργοί εξασφάλισαν την πρόοδο του έργου. Συμφώνησαν ότι η τελική απόφαση για την επένδυση θα ληφθεί πριν το τέλος του παρόντος έτους, με στόχο την ολοκλήρωση του έργου το 2013.

Στον τομέα του ηλεκτρισμού οι δύο χώρες συμφώνησαν να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής δεύτερης διασυνδετικής Γραμμής Μεταφοράς Ν. Σάντα - Μαρίτσα- Ιστοκ.

Οι Υπουργοί τόνισαν πως οι δύο χώρες μοιράζονται τους ίδιους στόχους για την επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας. Για το λόγο αυτό εντείνουν τη μεταξύ τους συνεργασία, μέσω της αναβαθμισμένης Επιτροπής Ενεργειακής Συνεργασίας για όλα τα ενεργειακά θέματα. Η Επιτροπή αυτή θα συντονίζει τα έργα κοινού ενδιαφέροντος και θα υπάρχει συνεργασία για την επίτευξη του στόχου για συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη της τελικής κατανάλωσης ενέργειας.

Στην ομιλία της Υπουργού ΠΕΚΑ στην Κοινή Συνεδρίαση των Κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας η κυρία Μπιρμπίλη αναφερόμενη στον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη δήλωσε: «Γνωρίζουμε και αντιλαμβανόμαστε τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες, ιδιαιτέρως εκείνες των τοπικών κοινωνιών μας. Είμαι πεπεισμένη ότι με τη σημερινή τεχνολογία και τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της Ε.Ε. σε θέματα ασφάλειας και περιβάλλοντος, τα εκκρεμή θέματα δύνανται να λυθούν επιτρέποντας στο έργο να ολοκληρωθεί, και να προσδώσει στις δύο χώρες μας προοπτικές γεωστρατηγικής ασφάλειας. Για την ελληνική κυβέρνηση η ολοκλήρωση του έργου αποτελεί υψίστη προτεραιότητα».

Υπουργείο Πολιτισμού

Ο κ. Παύλος Γερουλάνος υπέγραψε επίσης Πρωτόκολλο Τουριστικής Συνεργασίας με τον ομόλογό του Υπουργό Οικονομίας Ενέργειας και Τουρισμού κ. Traycho Traykov, το οποίο προβλέπει τα εξής:

Διερεύνηση της δυνατότητας προώθησης του πολιτιστικού τουρισμού με έμφαση στις διαδρομές του κρασιού, με σκοπό την ενίσχυση του περιφερειακού τουρισμού και την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών προτερημάτων των δύο χωρών.

Ενθάρρυνση των εθνικών ταξιδιωτικών πρακτόρων για απευθείας συνεργασίες με στόχο την από κοινού κατάρτιση τουριστικών προγραμμάτων.

Διερεύνηση της δυνατότητας προώθησης του θρησκευτικού τουρισμού για προσκυνητές και περιηγητές, δεδομένου του πολιτιστικού πλούτου των δυο χωρών στον τομέα αυτό.

Σύσταση προς τους κλάδους στον τομέα του yachting, της κρουαζιέρας, των χιονοδρομικών κέντρων, των spa και της θαλασσοθεραπείας για ανταλλαγή
τεχνογνωσίας και εμπειρίας.

Την προώθηση του τουρισμού των χειμερινών αθλημάτων.

Ανταλλαγή εμπειρίας στον τομέα του τουριστικού promotion, planning και marketing.

Ανταλλαγή τουριστικού προωθητικού υλικού (αφίσες, κατάλογοι, βίντεο, dvd, κτλ).

Ενθάρρυνση της από κοινού διοργάνωσης famtrips, διασκέψεων, συνεδρίων, φεστιβάλ, εκθέσεων και πολιτιστικών εβδομάδων.

Τη δημιουργία προγράμματος κοινωνικού αλλά και σχολικού τουρισμού.

Την κατάρτιση κοινών τουριστικών πακέτων για επισκέπτες από την Κίνα, την Ιαπωνία και τις Η.Π.Α.

Την ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα των τουριστικών επενδύσεων, των εθνικών κανονισμών και των διαδικασιών.

Την ενημέρωση για επενδυτικές δυνατότητες που προκύπτουν στις δυο χώρες.

Συνεργασία για την προώθηση και διασφάλιση βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και οικοτουριστικών προγραμμάτων.

Τη διερεύνηση για δημιουργία κοινών τουριστικών μονοπατιών που να συνδυάζουν ορεινά και παράκτια τοπία.

Ανταλλαγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων σπουδών που εφαρμόζονται στα τουριστικά εκπαιδευτικά ιδρύματα των δυο χωρών.

Ανταλλαγή φοιτητών του τουριστικού κλάδου για εργασιακή εκπαίδευση- απασχόληση και απόκτηση εμπειρίας.

Ενθάρρυνση των αρμοδίων Αρχών ώστε να εξετάσουν κινήσεις και πρωτοβουλίες για την περαιτέρω διευκόλυνση της τουριστικής μετακίνησης μεταξύ των δυο χωρών.

TO BHMA

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

 
Top