GuidePedia

0
Για την Ελλάδα: το όνομα να ισχύει erga omnes, με γεωγραφικό προσδιορισμό
- Για τη Μακεδονία: ένα όνομα που δε θα απειλήσει την εθνική ταυτότητα και τη γλώσσα, και το οποίο θα εγκριθεί με δημοψήφισμα
- Για την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ: οποιοδήποτε όνομα που θα κλείσει το ζήτημα για πάντα και θα ανοίξει τις πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ
Οι δύο κυβερνήσεις προσκάλεσαν τον μεσολαβητή των Η.Ε., κ. Μάθιου Νίμιτς να επισκεφθεί τις δύο χώρες και να ακούσει τις απόψεις τους, γεγονός που δείχνει ότι και στις δύο πλευρές υπάρχουν κάποιες αλλαγές σχετικά με τις προηγούμενες θέσεις.
Έγκυροι αναλυτές στα Σκόπια υποστηρίζουν ότι βρέθηκε λύση για την ονομασία και ότι όλη η δραστηριότητα αυτή τη στιγμή γίνεται μόνο για να ανοίξει το δρόμο και στις δύο χώρες για να αποδεχθούν. Μερικοί βιάστηκαν να ανακηρύξουν το τελικό όνομα ως το «State of Macedonia», την οποία για πρώτη φορά προήγαγε δημόσια σε μία συνέντευξη στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Forum» ο κ. Σέργκιαν Κέριμ, πρώην πρεσβευτής στον Ο.Η.Ε. και πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. Ο κ. Κέριμ υποστηρίζει ότι αυτή η ονομασία ή το «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας» πρέπει να προταθεί στην Ελλάδα, ενώ οι Η.Π.Α. και η Γαλλία θα πρέπει να παίξουν κύριο ρόλο στο να πείσουν την Αθήνα να την αποδεχθεί. Οι ντόπιοι αναλυτές υποστηρίζουν πως η πρόταση του κ. Κέριμ είναι το κρυφό ατού και της Ουάσιγκτον, αλλά επίσης και ότι δύσκολα θα περάσει στην Ελλάδα. Οι αναλυτές δε βλέπουν πώς το όνομα αυτό είναι ένα βήμα μπροστά από το τωρινό «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Ένας άλλος δείκτης του γεγονότος ότι βρισκόμαστε στα τελικά στάδια είναι ο πληθωρισμός των προσφορών για μεσολαβητές στη διαμάχη. Ίσως όλοι να έχουν το προαίσθημα ότι πλησιάζει η επίλυση και επιθυμούν να λάβουν ένα κομμάτι της δόξας. Πρώτος, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου στο Βελιγράδι, προσφέρθηκε ο Σέρβος Πρόεδρος κ. Μπόρις Τάντιτς, έπειτα ο Σλοβένος Πρωθυπουργός κ. Μπόρουτ Πάχορ, και τέλος, ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών κ. Michael Spindelegger…
Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος κ. Γκιόργκι Ιβάνοβ είχε μιλήσει θετικά για τις προσφορές αυτές, οι πιο πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι («πολλές μαμμές - κουτσό παιδί») δείχνουν ότι τα Σκόπια επίσημα αρνήθηκαν τις «καλές χάρες των καλών φίλων» και ψάχνουν τη λύση στην τρίτη παραλλαγή: άμεσες διαπραγματεύσεις και συζητήσεις που θα διεξάγονταν μόνο στα Σκόπια και την Αθήνα. «Κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη, κάθε ενδιαφέρον το δεχόμαστε σαν να είναι με καλές προθέσεις, σ’ αυτή τη διαμάχη όμως, οι επιθυμίες δεν μπορούν να βοηθήσουν, αυτό πρέπει να το λύσουν οι δύο πλευρές σε διμερείς διαπραγματεύσεις», είπε ο κ. Μιλόσοσκι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Σλοβενία. Το ίδιο στηρίζει και ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. στα Σκόπια, κ. Ερβάν Φουερέ.
Το βασικό θέμα σήμερα στην επίλυση της διαφοράς είναι οι παράπλευρες συνέπειες της ενδεχόμενης «νέας» λύσης: πώς η λύση αυτή θα ενσωματωθεί στην ονομασία του έθνους και της γλώσσας, πώς δηλαδή θα επηρεάζει την ταυτότητα. Ασφαλώς, η κυβέρνηση στα Σκόπια μπορεί να δεχτεί μία λύση για το όνομα πιο εύκολα, εάν δε θέτει σε κίνδυνο το ζήτημα της ταυτότητας. Ασφαλώς μπορεί να πει ναι στο γεωγραφικό όνομα για όλες τις χρήσεις, εάν ωστόσο γίνει αποδεκτό από την Αθήνα το «μακεδονικό» έθνος, και η «μακεδονική» γλώσσα...
Είναι βέβαιο επομένως, ότι οι διαπραγματεύσεις ανεξάρτητα από τον τόπο που θα διεξαχθούν – είτε στο Βελιγράδι, είτε στη Λιουμπλιάνα, ή τη Βιέννη, τη Νέα Υόρκη, την Αθήνα ή τα Σκόπια – θα εξαρτώνται πλέον αποκλειστικά από την έκταση και τον τρόπο της χρήσης, όχι του ονόματος, αλλά των επιθέτων.
«Οι προσδιορισμοί της ταυτότητας είναι ζητήματα για τα οποία απλώς δε θέλουμε, ή πιο ακριβώς, δεν έχουμε δίκιο να συζητάμε. Ελπίζω ότι και ο γείτονάς μας έχει τη συνείδηση ότι για τα ζητήματα της ταυτότητας κανείς σ’ αυτό τον κόσμο δε συζητά. Η ταυτότητα είναι ένα συναίσθημα με το οποίο γεννιέται ένας άνθρωπος, και αυτό το προσωπικό συναίσθημα των πολιτών είναι απλώς αδύνατο να αφαιρεθεί από το λαό με ένα νομοθέτημα, με ένα κομμάτι χαρτί. Εάν ο γείτονάς μας πράγματι, και όχι μόνο φαινομενικά, είναι έτοιμος για λύση, είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμβιβασμός. Εμείς είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο Πρόεδρος Ιβάνοβ πριν από δέκα μέρες μπροστά στο διπλωματικό σώμα.
Ασφαλώς, μία επιπλέον περιπλοκή στη διαμάχη, στο ζήτημα της ταυτότητας, είναι πρόσφατα η όλο και πιο εντατική επιμονή στις αρχαίες ρίζες της ταυτότητας. Πρόκειται για τη συζήτηση για το ποιοι είναι και από ποιον κατάγονται οι κάτοικοι της Δημοκρατίας της Μακεδονίας που διαχώρισε και το λαό, τους δημοσιογράφους, ακόμα και τους πολιτικούς σε «Αρχαίους» και «Σλάβους» Μακεδόνες.

NEWSTIME

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

 
Top