GuidePedia

0
Αρκετές δεκάδες εκατ. ευρώ των μετόχων της «έκαψε» η MIG με το αποτυχημένο πείραμα αναβίωσης της προβληματικής εμπορικής αλυσίδας Ράδιο Κορασίδη, την οποία επιστρέφει ένα χρόνο μετά την πολυδιαφημισμένη εξαγορά στον πωλητή της, έχοντας όμως «γράψει» ζημιές που πλησίασαν τα 100 εκατ. ευρώ!......
Ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος και η διοικητική ομάδα της MIG ασφαλώς και οφείλουν αρκετές εξηγήσεις στους μετόχους, καθώς εξαρχής η εξαγορά της προβληματικής αλυσίδας είχε προκαλέσει αρκετές απορίες και σίγουρα μόνο ελάχιστοι στο ανώτατο μάνατζμεντ της MIG είχαν πιστέψει τότε ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί αποδοτική για τους μετόχους του ομίλου.
Ενδεικτικά, υπενθυμίζουμε τα ερωτήματα που είχε θέσει ήδη από τον Δεκέμβριο του 2008, όταν είχε ανακοινωθεί η εξαγορά, το “S”, στα οποία όπως αποδεικνύουν οι εξελίξεις το μάνατζμεντ της MIG δεν κατάφερε να δώσει θετικές για τους μετόχους απαντήσεις:

- Γιατί επιλέγει η MIG να εισέλθει στον κλάδο του λιανεμπορίου ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, σε μια περίοδο πρωτοφανούς έξαρσης του ανταγωνισμού από τις μεγάλες αλυσίδες των πολυεθνικών ομίλων, που έχει οδηγήσει σε κρίση τις περισσότερες ελληνικές αλυσίδες του κλάδου; Πώς μπορεί, άραγε, να αντιπαρατεθεί η Ράδιο Κορασίδη στην Dixons/Κωτσόβολος και την Media Markt, που «σαρώνουν» σήμερα την αγορά, επιδιώκοντας να εξαφανίσουν τους μικρότερους ανταγωνιστές;

- Με ποια διοικητική εμπειρία και τεχνογνωσία θα αναβιώσει η MIG την ημιθανή ιστορική αλυσίδα, μια δοκιμασία που θέλησε να αποφύγει και ο κ. Ευαγγελάτος, αν και γνωρίζει σαφώς καλύτερα αυτό τον κλάδο; Σημειώνεται ότι σε όλες τις άλλες εξαγορές της η MIG επέλεγε εταιρείες με μάνατζμεντ εγνωσμένης αξίας, ενώ στην προκειμένη περίπτωση η Ράδιο Κορασίδη είναι γνωστό ότι έχει πάψει από καιρό να διαθέτει ικανή ηγετική ομάδα.

- Πότε θα αρχίσει να αποδίδει αυτή η επένδυση κέρδη στους μετόχους της MIG και ποια ποσά θα χρειασθεί να εκταμιευθούν τους επόμενους μήνες για τη χρηματοδότηση της εξαγοραζόμενης εταιρείας; Εξυπηρετεί η εξαγορά αυτή τον αρχικό στόχο (και δέσμευση της MIG στους μετόχους της) για ετήσιες αποδόσεις κεφαλαίων άνω του 20%;

Τελικά, η MIG έδωσε άδοξο τέλος στην περιπέτεια της εμπλοκής της με την Ράδιο Κορασίδη με τρόπο που δημιουργεί νέα ερωτηματικά στους μετόχους για το σχεδιασμό που ακολούθησε το μάνατζμεντ του ομίλου και κατέληξε στην απώλεια σημαντικού ύψους κεφαλαίων:

1. Όπως ανακοίνωσε η MIG, το σύνολο της συμμετοχής της μεταβιβάσθηκε στην κυπριακή εταιρία "LILAVOIS TRADING LIMITED" έναντι του ποσού των 35.720.802,97 ευρώ. Η αποπληρωμή του συνολικού τιμήματος θα ολοκληρωθεί εντός πέντε ετών σε τέσσερις ετήσιες ισόποσες δόσεις, της πρώτης εξ αυτών καταβαλλομένης σε δύο (2) έτη από την ημερομηνία της μεταβίβασης. Η μεταβίβαση αυτή δε θα επηρεάσει αρνητικά την ενοποιημένη οικονομική κατάσταση της Εταιρίας, ισχυρίζεται η MIG.

2. Ουσιαστικά, δηλαδή, η MIG μεταβίβασε τη συμμετοχή της σε μια αγνώστων λοιπών στοιχείων κυπριακή εταιρεία, που ανεπιβεβαίωτες φήμες τη θέλουν να ελέγχεται από το διευθύνοντα σύμβουλο της Ράδιο Κορασίδη κ. Ευαγγελάτο, ο οποίος ήταν και ο πωλητής του «πακέτου» που απέκτησε πριν από ένα χρόνο η MIG. Αδιευκρίνιστο είναι –και ενδεχομένως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οφείλει να το διευκρινίσει- με ποιο τρόπο δεσμεύεται η αγοράστρια εταιρεία για την καταβολή του τιμήματος ύστερα από δύο ολόκληρα χρόνια, πώς δηλαδή εξασφαλίζεται η υλοποίηση της συναλλαγής, αφού το τίμημα ΔΕΝ καταβάλλεται μετρητοίς. Πάντως, η αγοράστρια εταιρεία, που είναι η μόνη κερδισμένη από τη συναλλαγή, αφού αποκτά την Ράδιο Κορασίδη χωρίς προκαταβολή και με (άτοκες;) δόσεις, διευκρινίζεται από την MIG ότι δεν έχει σχέση με την ίδια την MIG ή τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου.

3. Περαιτέρω, η MIG χάνει οριστικά το μεγάλο ποσό που τοποθέτησε για την αύξηση κεφαλαίου της Ράδιο Κορασίδη, η οποία είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια στη λήξη της χρήσης του 2008 και χωρίς αυτή την αύξηση θα είχε οδηγηθεί στο «λουκέτο». Αποτιμώντας τις συνολικές ζημιές της, η MIG κάνει λόγο για ήδη εγγεγραμμένες ζημιές ποσού 96,8 εκατ. ευρώ, οι οποίες επιβάρυναν τα αποτελέσματα και τα ίδια κεφάλαια, εκτιμώντας ότι θα εγγραφούν πρόσθετες ζημιές ύψους 3,7 εκ. ευρώ περίπου από την ενοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Ράδιο Κορασίδη μέχρι την ημερομηνία της μεταβίβασης. Το ερώτημα, βεβαίως, είναι γιατί η MIG επιλέγει να γράψει οριστικά αυτές τις ζημιές, αντί να επιμείνει στην εξυγίανση και ανάπτυξη της εμπορικής αλυσίδας, την οποία φαινόταν ότι περίμενε, όταν προχώρησε στην εξαγορά. Οι μέτοχοι της MIG δεν άκουσαν ως τώρα το “mea culpa” από το μάνατζμεντ Βγενόπουλου, ούτε και κάποια εξήγηση για αυτή την παταγώδη αποτυχία.

Μετά την πώληση της Ράδιο Κορασίδη, οι μέτοχοι του «μεγαλύτερου ελληνικού επιχειρηματικού ομίλου» μένουν με την απορία αν ενδεχομένως θα ακολουθήσουν και άλλες, ανάλογες μεταβιβάσεις θυγατρικών που φέρνουν ζημιές στον Όμιλο, ή απογοητεύουν με τη χαμηλή τους κερδοφορία. Πάντως, όλα δείχνουν ότι μετά το «χτίσιμο» μιας αυτοκρατορίας, οι επόμενες κινήσεις θα είναι προς την κατεύθυνση της συρρίκνωσης, καθώς η μέχρι στιγμής απόδοση των τεράστιων επενδυμένων κεφαλαίων είναι απογοητευτικά χαμηλή και σε τίποτα δεν θυμίζει τις υποσχέσεις Βγενόπουλου για ετήσια απόδοση 20%...

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

 
Top