GuidePedia

0
«Αν δεν  προσεγγίσουν οι  γυναίκες τους  άνδρες, δεν  γίνεται τίποτα»,  λέει η Δάφνη  Σακελλαρίου  Οι παραδοσιακοί και πιο χρονοβόροι τρόποι προσέγγισης είναι καταδικασμένοι σε αποτυχία σε μια κοινωνία που τρέχει όλο και πιο γρήγορα
Οι παραδοσιακοί και πιο χρονοβόροι τρόποι προσέγγισης είναι καταδικασμένοι σε αποτυχία σε μια κοινωνία που τρέχει όλο και πιο γρήγορα
Οι γυναίκες δεν περιμένουν τον άνδρα - κυνηγό να τις πολιορκήσει, αλλά διεκδικούν αυτό που θέλουν
Οι γυναίκες δεν περιμένουν τον άνδρα - κυνηγό να τις πολιορκήσει, αλλά.....

«Κατά μέσον όρο τα αγόρια κάνουν την πρώτη κίνηση, σε πιο χαλαρό ρυθμό βέβαια, όχι τόσο παραδοσιακό. Οι περισσότερες γνωριμίες πλέον γίνονται μέσω της παρέας και φίλους φίλων. Δεν θα δεις εύκολα κάποιον να προσεγγίζει μία κοπέλα από άγνωστη παρέα». Ο Κωνσταντίνος Κρητικός, 21 ετών, πιστεύει ότι τα «ηνία» στο φλερτ εξακολουθεί να κρατά το ανδρικό φύλο, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο την «πρώτη κίνηση» να την κάνει μία γυναίκα.

«Σήμερα, οι νέοι χρησιμοποιούν πιο άμεσους τρόπους για να φλερτάρουν απ΄ ό,τι συνήθιζαν στο παρελθόν. Αυτό οφείλεται στη χαλαρότητα που υπάρχει στις σχέσεις και η οποία προκύπτει από τους πιο γρήγορους ρυθμούς ζωής», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Σταμάτης Βενέτης, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων (ΣΕΚ).

Πάντοτε τα δύο φύλα προσέγγιζαν το ένα το άλλο, σύμφωνα με τον κ. Βενέτη, απλά τα «σήματα» στο παρελθόν ήταν διαφορετικά. «Το αρσενικό παρόλο που ήταν ο κυνηγός, είχε πάντοτε ενδείξεις πριν προχωρήσει. Σήμερα επειδή δεν υπάρχει η χρονική δυνατότητα να γίνει αυτό το παιχνίδι, οι άνθρωποι καλούνται να κάνουν τις ίδιες κινήσεις για να προσελκύσουν το άλλο φύλο», επισημαίνει και προσθέτει: «Στην ουσία εξαναγκάζονται να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο κι αυτό μπερδεύει τους παραδοσιακούς κανόνες. Τα δύο φύλα χρησιμοποιούν πιο άμεσους τρόπους και αυτοί είναι παρόμοιοι».

Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο, το φλερτ σήμερα είναι σαν το... fast food. «Εάν κάποιος προσπαθήσει με παραδοσιακούς τρόπους, άρα και πιο αργούς, να προσεγγίσει το ενδιαφέρον του άλλου, πιθανότατα δεν θα τα καταφέρει», λέει. Και υπογραμμίζει ότι η δυσκολία του παραλήπτη να λάβει το μήνυμα είναι ο κύριος λόγος που θα οδηγήσει σε μία τέτοια αποτυχία.

Οι γυναίκες στην επίθεση. Η σύγχρονη τάση του φλερτ, σύμφωνα με την ψυχολόγο κ. Ντόρα Μίνου, θέλει τις γυναίκες να προσεγγίζουν τους άνδρες και να διεκδικούν αυτό που θέλουν. «Πλέον έχουμε φύγει από το πρότυπο του άνδρα-κυνηγού και της γυναίκας που περιμένει να πολιορκηθεί. Σαφώς στα πλαίσια της γυναικείας φιλαρέσκειας, οι περισσότερες θέλουν να τις κυνηγήσουν όμως, καθώς οι σχέσεις γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες δεν διστάζουν και οι ίδιες να τους πλησιάσουν», λέει. Το φύλο καθορίζει, κατά την ψυχολόγο, τον τρόπο και τα κριτήρια που φλερτάρουν οι άνθρωποι. «Ο άνδρας φλερτάρει με βάση το ερέθισμα, την οπτική εικόνα και στο μυαλό του υπάρχει η σεξουαλική προσέγγιση», λέει. Και προσθέτει ότι παρόλο που και στις γυναίκες πλέον υπάρχει η σεξουαλική προοπτική, τα κριτήριά τους είναι διαφορετικά. «Λειτουργούν πιο συναισθηματικά. Γοητεύονται περισσότερο από το μυαλό και το κοινωνικό status και λιγότερο από την εξωτερική εμφάνιση».

Δεν υπάρχει «ισχυρό» φύλο. «Αν δεν προσεγγίσουν οι γυναίκες τους άνδρες, δεν γίνεται τίποτα», λέει η Δάφνη Σακελλαρίου και τονίζει ότι η ανάγκη της γυναίκας να δείχνει δυναμική και κυρίαρχη ίσως είναι το συστατικό εκείνο που φοβίζει τους άνδρες και τους απομακρύνει μπροστά στον φόβο ενδεχόμενης απόρριψης.

Τίποτα το κακό δεν υπάρχει στην προσέγγιση των ανδρών από τις γυναίκες αφού, σύμφωνα με την ψυχολόγο του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας κ. Χριστίνα Χουσιάδα, δεν υ πάρχει «ισχυρό» φύλο στο φλερτ. «Περισσότερο θα λέγαμε ότι το φλερτ δείχνει μια ανταγωνιστική διεκδίκηση ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα, οι οποίοι προσπαθούν από νωρίς να διασαφηνίσουν τον ρόλο που θέλουν να έχουν μέσα σε μια ενδεχόμενη σχέση». σημειώνει. Και τονίζει ότι σήμερα οι περισσότεροι αναζητούν συντρόφους που πληρούν τις ανάγκες και ανταποκρίνονται στην εικόνα που καθένας θέλει να έχει για τον εαυτό του. Η «καλή αρχή». Η ευγένεια και η διακριτικότητα είναι απαραίτητα στοιχεία για ένα «επιτυχημένο» φλερτ, σύμφωνα με την κ. Χουσιάδα, η οποία επισημαίνει ότι το φλερτ είναι ευεργετικό για την ψυχολογική διάθεση, την αυτοπεποίθησή και την αυτοεικόνα του καθενός. «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το φλερτ δεν έχει απαραίτητα τη “σκοπιμότητα” της σεξουαλικής επαφής ή της σύναψης σχέσης. Είναι μία διαδικασία που μπορεί να μας προσφέρει ευχαρίστηση, επιβεβαίωση, αίσθημα ότι “αρέσω”, αλλά και ανάγκη και διάθεση επικοινωνίας», επισημαίνει η ψυχολόγος.


Ο έρωτας στα χρόνια του κομπιούτερ

«Δεν μου αρέσει η ιδέα να φλερτάρω μέσω Ίντερνετ γιατί έτσι πιστεύω ότι χάνεται η προσωπική επαφή. Προτιμώ τη σχέση πρόσωπο με πρόσωπο που μειώνει τον κίνδυνο να παραπλανηθώ ή να δώσει ο άλλος ψεύτικα στοιχεία», λέει στα «ΝΕΑ» η 20χρονη Δάφνη Σακελλαρίου. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το φλερτ μέσω Ίντερνετ γνωρίζει ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια και οι άνθρωποι αισθάνονται πιο άνετα, απελευθερώνονται και πολλές φορές συνάπτουν ακόμα και σχέσεις μέσω αυτού. Το διαδικτυακό φλερτ, ωστόσο, αποτελεί την εύκολη λύση κατά την ψυχολόγο κ. Ντόρα Μίνου, για εκείνον που δεν θέλει να βγει από το σπίτι και προτιμά να αφιερώσει χρόνο στον εαυτό του. «Το φλερτ τείνει να εξαλειφθεί στις μέρες μας. Το στέκι και οι χώροι που συνήθιζαν να φλερτάρουν οι άνθρωποι, αντικαθίστανται από το Ίντερνετ. Το φλερτ ήταν πάντοτε μία ανάγκη του ανθρώπου να ανοιχθεί σε σχέση με τους υπόλοιπους. Τώρα γίνεται μέσω της ανωνυμίας και μπορεί πίσω από αυτή να κρύβονται πολλά πράγματα, από ψευδή στοιχεία έως ανασφάλεια και φόβους για απόρριψη», λέει χαρακτηριστικά.

«Ασφαλής προσέγγιση». Από την άλλη πλευρά, ο σύγχρονος τρόπος προσέγγισης μεταξύ των δύο φύλων είναι, σύμφωνα με την ψυχολόγο του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας κ. Χριστίνα Χουσιάδα, ένας «ασφαλής» τρόπος καθώς ως στόχο έχει να προσφέρει ευχαρίστηση και να τονώσει την αυτοπεποίθηση, αποκλείοντας τον κίνδυνο ή την υποψία για απόρριψη. «Η αύξηση των γνωριμιών μέσω Διαδικτύου και του διαδικτυακού φλερτ είναι ενδεικτικές της παρούσας κατάστασης. Η αναζήτηση συντρόφου με αυτό τον τρόπο εκφράζει την αποφυγή της συναισθηματικής έκφρασης και τον φόβο της συναισθηματικής εμπλοκής», υπογραμμίζει. Και καταλήγει: «Ο σύγχρονος άνθρωπος επιλέγει τον γρήγορο και απρόσωπο χώρο του Ίντερνετ προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τη συναισθηματική επαφή, αλλά και τον φόβο της απώλειας».


«Στο τέλος επιλέγει η γυναίκα»

«Σήμερα, το ισχυρό φύλο στο φλερτ είναι η γυναίκα γιατί είναι εκείνη που στο τέλος του παιχνιδιού επιλέγει», υποστηρίζει η ηθοποιός Κατερίνα Παπουτσάκη και προσθέτει: «Το 2009 τα δύο φύλα προσεγγίζουν εξίσου το ένα το άλλο, χωρίς να υπάρχει το στυλ των παλαιότερων εποχών και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο τρόπος αυτός είναι κι απαραίτητα γοητευτικός. Οι γυναίκες σήμερα έχουν γίνει απαιτητικές και διεκδικητικές, κάτι που δεν είναι κακό, αλλά ίσως θα έπρεπε να γίνεται με μέτρο».

Σύμφωνα με την ηθοποιό, το φλερτ μέσω Ίντερνετ αποτελεί μία «κυνική» διαδικασία. «Ελπίζω οι άνθρωποι να αρχίσουν να ζουν τον έρωτα, όχι να τον πληκτρολογούν».
Όλα τριγύρω αλλάζουνε...

«Το φλερτ σήμερα έχει κατά κάποιον τρόπο καταργηθεί, δεν είναι έτσι όπως το ξέραμε στην εποχή των γονιών μας», λέει στα «ΝΕΑ» ο ηθοποιός Αργύρης Αγγέλου και τονίζει ότι το φλερτ είναι το πρώτο βήμα για να εκφράσει κάποιος το ενδιαφέρον του. «Η παράδοση λέει ότι ο άνδρας θα έπρεπε να κάνει την πρώτη κίνηση. Δεν ξέρω αν στις μέρες μας υπάρχει ισχυρό φύλο στο φλερτ, σίγουρα όμως δεν θα έπρεπε», προσθέτει. Όσον αφορά το φλερτ μέσω Διαδικτύου, ο κ. Αγγέλου αναφέρει: «Κάποτε υπήρχε η αλληλογραφία, σήμερα το Ίντερνετ. Είναι πλέον κι αυτός ένας τρόπος για να φλερτάρουν οι άνθρωποι. Με στενοχωρεί όμως, γιατί είναι αποτέλεσμα της αποξένωσης και της μοναξιάς που υπάρχει στις μέρες μας».

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

 
Top